Värtsilä, Värtsilä, Värtsilä

Valtakunnan raja oli toisille uutta ja toisille muistojen verestämistä.

Otsikon sanoilla nostateltiin henkeä ja tunnelmaa Värtsiläpäivien pääjuhlassa, erään ministerin Venäjä-puheita matkimalla. Sanat ovat sanoja, mutta viikonvaihde osoitti, että täältä löytyy paljon myönteistä energiaa. Kaksipäiväinen tapahtuma kestää vertailun mihin tahansa vastaavaan ainakin Keski-Karjalassa. Se on pitkälti omintakeinen ja omin voimin toteutettu, monipuolinen kokonaisuus. Koko seutu oli saatu yksituumaisesti mukaan.

En osaa sanoa tällaisen tapahtuman taloudellisista siunauksista, mutta viihdyttävä, paikkakuntalaisten itsetuntoa kohottava ja yhteishenkeä lisäävä se on. Ja mikä tilaisuus nykyisillä ja entisillä värtsiläläisillä oli tavata toisiaan!

Helle helli toisena päivänä.

Tapahtuma lienee paljolti vapaaehtoisen yhdistystoiminnan varassa. Uurastajat ansaitsevat koko kylän ja pitäjän kiitokset. Jatkossa kaiketi lähdemme itsekukin mukaan talkootyöhön, jotta rintamasta tulisi leveämpi.

Epävirallisen kirjanpidon (valokuvanäyttelyn kävijät) mukaan noin 30 prosenttia yleisöstä oli Pohjois-Karjalan ulkopuolelta, lähinnä pääkaupunkiseudulta. Monet heistä lienevät olleet syntyjään täkäläisiä. Nuorten pariskuntien ja lasten määrä oli yllättävän suuri. Tuskin tulkitsen väärin heidän tuntojaan, jos kirjoitan, että monet tulisivat Värtsilään takaisin, jos se olisi töitten puolesta mahdollista.

Värtsilän vahvuuksia ovat ainakin raja sekä luonto erästely- ja kalastelumahdollisuuksineen. Pulma on kaiketi siinä, miten ne saataisiin palvelemaan elinkeinoelämän vahvistamista. Ainakin osa uusista asukkaista kaipaa töitä paikkakunnalla. Menetettyjä palvelujakin olisi saatava takaisin. On pirunmoista, jos pankkiautomaatti on parinkymmenen kilometrin päässä. Tätä manailtiin monesti Värtsiläpäivillä.

Rajareissulla ei tullut karhuja vastaan, mutta venäläisiä joutsenia päästiin ihailemaan Jänisjoen vastarannalta.

Share

6 comments for “Värtsilä, Värtsilä, Värtsilä

 1. Toivotaan kipeästi lisää talkoolaisia tapahtuman tekoon mikäli tässä muodossa haluamme tapahtuman tulevaisuudessa järjestää!! Kiitos kaikille vieraille ja talkoolaisille!

 2. Noilla sanoilla kilkuttelin minäkin alasinta vasaralla. Ei ole epäilystäkään siitä miten tärkeä tapahtuma vuosittainen Värtsiläpäiväviikonloppu on niin kyläläisille kuin vieraillekin. Jollakin tapaa olen ollut mukana järjestelyissä lähes niin kauan kuin olen Värtsilässä asunut ja se on ollut mukavaa puuhaa ja jatkunee edelleenkin. Eero-Matti tietää miten paljon viikonloppu vaatii työtä joten talkoolaiset ovat tosi tärkeitä. Tuosta videopätkästä tuli mieleen että voin kuvitella esim. meidän Kallion Tomin, Koukun Tonin, Koljosen Teemun jne ja tietysti Lintusen Eerikin ihan samalla tavalla mainostavan Värtsilää. Eli eikun Värtsilä-räppiä laatimaan !

 3. Kirjastotäti oli Värtsilä-räppiä vailla,
  joten pitihän sitä jotakin tähän rustailla.
  Eikä tämä ole mikään mainos, eihän!

  Värtsilä-räppi

  Kun katseeni suuntaan mä Värtsilään,
  siellä ihanan Sääperin eessäni nään.
  Voihan Kylätalollakin hetkisen levähtää,
  ja kahvikupposen ääressä hengähtää.

  Siinä vieressä virtaa joki verkalleen,
  sai Valkoisen Talon siihen rannalleen.
  Mutta mikä on joki, sinä tunnista toki,
  se Jänisjärvelle virtaa, ja on Jänisjoki.

  Kun kesäisin Värtsilään kulkusi johtaa,
  Niin Värtsilä-päivillä tuttuja kohtaa.
  On vielä teatterit navetan vintillä oivat,
  ne muistoissa vuosien varrella soivat.

  Jos keväisin lintutornille tiesi sä ohjaat,
  niin siellä muuttolintujen parvet kohtaat.
  Ei Luppotupaankaan vaadita retkeilyluvat,
  voit vielä tutkistella Jänisjoen Tuvat.

  Joen rannalla Majatalo Sinilintukin on,
  se matkalaisen lepopaikka on verraton.
  Sitten käännämme katseemme Niiralaan,
  sieltä tie vie suureen maailmaan.

  Itähuolinta palvelee matkustajat,
  ja Kalamestarin Herkku ruokailijat.
  Ethän Värtsilää milloikaan unohtaa saa,
  vaikka vanha Wärtsilä jäänyt on rajan taa.
  Martti

 4. Siinä se tuli.
  Ei kunsolistit ja säestäjät töihin sassiin
  ja Eira levyttämään kappale nettiin.

 5. Näillä selkosilla se ei kauan nokka tuhise kun tulee räppiä verkkoon..! Kiitos Martille ! Tästä se lähtee. Näitä räppejähän voisi tulla vaikka kuinka paljon. Saataisiin sitten ihan konsertti kokoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *