Bimbon loikka

Metsäkauris juoksee sulavin loikin. Kuva EJ.

Sääperin ympäristön pelloilla ja pensastoissa käyskentelee Bimbo, metsäkauris. Missä lienevät Bambit, naaraita ei ole toistaiseksi silmiini osunut.

Metsäkauris on leviämässä Itä-Suomeen kaakosta. Myös Ruotsin puolelta sitä on tullut. Eläintä on istutettu Ahvenanmaalle ja Uudellemaalle.

Värtsilän laaksossa sen on oivallista asustella, sillä metsäkauris viihtyy pensaikkoisissa metsiköissä, kesällä myös peltoaukeilla, niityillä ja soilla. Ravintona ovat puiden ja pensaiden lehdet, varvut, jäkälät ja ruohot. Yli puolen metrin lumipeite haittaa ravinnon hankintaa, minkä vuoksi sitä paikoin ruokitaan talvisin.

Metsäkauris liikkuu yksittäin tai pienissä laumoissa niin öisin kuin päivisin. Urokset pitävät reviiriä kesäkuussa.

Bimbo on siro ilmestys. Kuva EJ.

Valkotäpläiset pikkubambit syntyvät viivästyneen sikiökehityksen takia vasta seuraavana keväänä. Painoa metsäkauriilla on 15-30 kiloa. Se on hyvä uimari.

Nopeajalkaisen metsäkauriin toivoisi kotiutuvan Värtsilään ja lisääntyvän. Siitä ei liene haittaa kenellekään, vai onko? Autoilijoitten on tietysti syytä olla varuillaan.

(Lähteet: Lasse J. Laine: Suomen Luonto-opas, Wsoy 2000 ja Lauri Siivonen-Seppo Sulkava: Pohjolan nisäkkäät, Otava 1999.)

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *