Hemmetin karkauspäivä

Talviteatteria ”kaamoksen” katkaisuun

Kuvassa taiteilijoiden esittely.
Kuva Alpo R

Teatteria Tohmajärven työväentalossa

Värtsilän ”Talviteatteri” tempaisi oikein näyttävästi osaamistaan. Talviteatterin nimestä huolimatta olin tunnistavinani Värtsilän ”kesäteatterilaisia”
Olipa mukava tilaisuus kaikkinensa. Istumapaikkani sattui niin eteen, että en tiedä ketä takanani istui ja oliko sali täysi, koska aikoinaan on opetettu käytöstapoja, jonka mukaan taakseen ei pidä vilkuilla kirkossa eikä teatterissa. Luulen kuitenkin, että tupa oli täysi. Näytelmä oli rempseä ja ajankohtaan sopiva. Mielessäni sijoitin tarinan Värtsilän kaltaiseen maalaiskylään, jossa oli yksin elävä poikamies ja useampi syystä tai toisesta yksin elämään jäänyt verevä nainen. Nämä ”tyttöset” kävivät ”sattumalta” poikkeamassa tämän poikamiehen luona ja välillä sattuivat yhtä-aikaakin. Loppuhuipennuksessa ilmestyi paikalle vielä nainen kapsäkkien kanssa ja esitteli itsensä olevansa tämän ”poikamiehen” vihitty vaimo. No, oliko tarinalla onnellinen loppu vai ei, mitäpä sitä sen enenpää setvimään.

Yli 100 vuotta vanha Työväentalo

Kun on näin vanhassa talossa niin ei voi välttyä siltä, että omat ajatukset alkavat harhailla ajatuksilta, mitä kaikkea on nämäkin seinät nähneet ja kuulleet. Kun edellisen kerran olin tässä samassa salissa teatterissa, silloin tässä esitettiin laulunäytelmää Tukkijoella, joka alkoin rempseällä ”Vielä niitä honkia humisee tuolla Suomen salomailla” ja näytelmä päättyi herkkään ”Tuli tuulan tuli tuli tei.

Nyt pönttöuuni lämmittää mukavasti ja kuin ollakaan, tulee mieleen savottakämpät, ja siitä edelleen Esa Pakarisen laulama Ruunaan Riitta; ”Ruunaassa ropsia kun kuorittiin ja illalla tanssittiin, puhvetissa kahvia ryystettiin ja vehnästä lijotettiin…”

Täällä puhvetissa vehnästä ei tarvinnut liotella, pulla oli tuoretta ja kahvi hyvää.
Kiitoksia mukavasta ”kaamoksen katkaisusta” teatterin tekijöille taustajoukkoineen sopivasta kulttuuripläjäyksestä.

Alpo Rummukainen

3 comments for “Hemmetin karkauspäivä

 1. Tulipa käytyä Urkkatalolla katsomassa kyseinen näytelmä
  samana päivänä kun oli valittava kahden pressaehdokkaan välillä.
  Mukavasti katkaisi talven selän. Liekö joku niillä tienoilla jopa
  innostunut kosiopuuhiinkin oikeana karkauspäivänä näytelmän nähtyään…..

  Näyttelijöiden joukossa oli eräs henkilö, jonka äidin kanssa olin
  samassa työpaikassa aikoinaan. Koska sukunimi on sen verran harvinainen,
  kysyin näytöksen jälkeen, onko hän se sama Pikku-Marja, jonka äidin tunsin
  ajallaan? Kuulemma on.

  Ruunaan Riittaa tulee kuunneltua usein helmikuun eka päivänä
  – tietystä syystä.

 2. Kiitos Alpolle kirjoituksesta ja mukana olosta! Meillä kaikilla oli niin mukavaa…

 3. Kiitos Lea !
  Huomaan, että olen tehnyt kamalan mokan krjoituksessani. Olen unohtanut mainita Kari Kurosen hoitamat tanssit. Tanssien liittäminen teatterin jatkoksi toi mieleen ne ”ennenvanhaiset” ajat, jolloin oli pakko järjestää jotain ”arvokasta” ohjelmaa ensin, jos meinasi järjestää tanssiaisia. Huvittelemisesta oli maksettava muuten aika korkea huvivero. Piti olla ohjelmalliset iltamat, jossa lopuksi tunti tanssia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *