10 comments for “Sana on vapaa – 7/2024

 1. Jälleen upea kuva, jota voimme epätoivoissamme tuijotella ensi kesänä kuukauden pituisessa 40 asteen helteessä.

 2. Älä huoli Esa. Näin sarkastisesti sanoisin, että ilmastonmuutos koskee kaikkia maailman maita paitsi meidän omaa peräpohjolaamme 🙂
  Katselin Joulun alla jotain Nasan dokumenttia jossa kerrottiin maapallon akselin kääntymisestä siten, että (jos en väärin muista) noin 300 vuoden päästä Jenkeissä on pelkkää aavikkoa ja meillä Skandinaviassa sijaitsee pohjoisnapa. Syynä tähän muutokseen dokumentin mukaan olisi Intian raju pohjaveden pumppaus ja kiinalaisten hillitön betonista rakentaminen.

 3. Helle on kyllä parempi kuin nämä järkyttävät pakkaset

 4. Ilmastonmuutoksen vaikutus keskilämpötiloihin pitkällä ajanjaksolla on vielä sen verran pieni, että melkoisella varmuudella voidaan lyhyen aikavälin asteikolla ennakoida kovan pakkastalven tuovan mukanaan lähes säännönmukaisesti tiukan hellekesän.

  Runsas lumitalvi puolestaan kertoo sademäärien jäävän niin ikään melkoisella varmuudella kesän osalta vähäisiksi. Valitettavasti suurimmat sateet saattavat pudota taivaalta jälleen sadonkorjuun aikaan alkusyksystä.

  Tulossa lienee myös raju ja nopea kevät, joka puolestaan ottaa koville niin ikäihmisille kuin herkemmille heimolaisillemme. Mummoni Siiri (os. Kontio) siteerasi mielellään vanhaa sanontaa Vieremältä: ”Veet villeimmillään, hullut hurjimmillaan”, mikä ei lohduta yhtään ainakaan tuoretta uutisvirtaa seuratessa.

 5. Toimiiko pitäjäyhdistys ?? Ei ole kuulunut mitään tietoa !!!

 6. Sään vanhankansan ennusteita:
  -Jos ei palele Paavalina niin ei oo helle heinäkuussa. Paavalina oli jonkinlaiset pakkaset.
  -Matin toinen silmä vettä vuotaa eli toisenpuolen räystäältä pitäisi tippua sulamisvesiä. Silloin kevät tulee ajallaan. Sen näkee ensiviikon lopulla.

 7. Jos ei pauku Puavalina (25.1.) eikä kylymä Kynttelinä (4.2.) ei oo kelepoa kesästä. Siitäpä soppii sottailla omissa päissään…..

 8. Jos vappuna on talon katolla lunta, on sitä myös maassa..

 9. Kimmo on totuuden lähteillä. Mitä Maariana (25.3.) malolla sitä vappuna vaolla, sanotaan. Sadonkorjuuseen liittyen puolestaan: Jos Maarian päivänä on lunta aitain tasan, niin on viljaa syksyllä laarien tasan

 10. Lunta vaan lisää ja lisää näyttää sääennusteet. Tänään kylillä asioidessa pyöriessä monien risteysten yli niin eipä penkkojen takia enää näe tuleeko sieltä vai ei. Tuli mieleen ihan pilkka niksi niiltä ajoin jolloin liikenne kulki hevosvetoisena.
  Eli jos ei penkkojen takia näe risteykseen niin kannatta pysäyttää ja käydä jalan katsomassa tuleeko mistään päin mitään ja jos ei. Niin sitten ei kun yli vaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *