Wärtsilän mustaa ja Syvän hopeaa

Syksy on omavaraistelijoille, kerääjille, pyytäjille ja muille luonnonantimista nauttiville metsän kulkijoille kulta-aikaa.

Kiitollisina saamme nauttia Äitimaan tarjoamista puhtaista, luonnon antimista. Joko itse kasvatetuista tai villinä luonnossa kasvaneista. Kasveista, kaloista, riistaeläimistä.

Siian mäti talteen joulua varten

Sain keväällä Alpo-Aatokselta pienen määrän Wärtsilän mustan siemenperunoita. Kiitos näistä! Se oli onni koska viime vuodelta ei omia jäänyt. Puoli-huolimattomasti ne kylvin yhden kasvimaan nurkkaukseen. Siinä ne saivat sitten kesän kasvaa ilman sen kummempaa hoitoa.

Sato ei ollut suuri, kuten ei myöskään perunan koko joka jäi tänä vuonna melko pieneksi. Kaikkineen Wärtsilän mustaa sain n. 10 kg josta piisaa tällä kertaa syöntiperunoiden lisäksi pieni määrä siemenperunaa ensi kesälle.

Vielä löytyi kanttarelleja

Mutta se aterialla koettu kiitollisuus… oman kylän nimikkoperunaa, itsepyytämän, tuoreen Syvälammen siian kanssa, kera muiden oman kasvimaan antimien.

Tuoretta kalaa ei mikään voita

Voisiko ruoka enää paremmalta maistua varsinkin kun tietää mistä se on tullut ja mitä on sen eteen tehnyt.

Puhdasta ruokaa

2 comments for “Wärtsilän mustaa ja Syvän hopeaa

  1. Kun tarkemmin muistelen, niin lähes tuollaisia kattauksia on täälläkin ruokapöydässä ollut.
    Kiitollisuus on kuitenkin päässyt joskus unohtumaan, kun näitä luonnon antimia pitää niin itsestään selvyytenä. Kiitos Eero-Matti kun muistutit.

    Minulla siikaa ei ole, mutta uunikalan saa vaikka pikku lahnasta tai kesällisestä onki ahvenesta. Wärtsilän mustaa perunaa en juurikaan syö, vaan säästän siemeneksi. Samaa suosittelen kaikille kellä Wärtsilän mustaa on; säilyttäkää siemenet ja jakakaa useampaan paikkaan, ettei lajike katoa taas kotikonnuiltaan.

  2. Kiitos Eero-Matti, olihan tiiseri taasen 🤤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *