Kaatuneitten muistopäivän juhla Värtsilässä

Värtsilässäkin juhlistettiin vajaan parinkymmenen osallistujan voimin viime sunnuntaina marsalkka Mannerheimin heti Talvisodan jälkeen antamaan päiväkäskyyn perustuvaa Kaatuneitten muistopäivää. Tilaisuus alkoi jälleen tuttuun tapaan Kirkkopuistossa, jossa veisattiin Isänmaan virsi 577 ja laskettiin Vapaussodan muistomerkille sekä kyläläisten että Tohmajärven rajavartioalueen seppeleet.
Tämän jälkeen siirryttiin Pitäjäyhdistyksen ”uuteen kotiin” Majatalo Rajan tiloihin pitämään pienet pöytäpuheet ja hörppäämään makoisat täytekakkukahvit. Tohmajärven Perinnetoimikunnan puheenjohtaja Jussi Raerinne avasi Muistopäivän historiaa ja kertoi veteraanikentän kuulumiset sekä luovutti Värtsilän Pitäjäyhdistyksen puheenjohtajalle Matti Jaatiselle Raskas Patteristo 1:n Perinneyhdistyksen myöntämän diplomin. Vartioupseeri, rajavartiomestari Jere Jeskanen puolestaan piti mielenkiintoisen rajaturvallisuuskatsauksen ja sai sitten myöskin vastailla erittäin lukuisiin kysymyksiin. Maailmanpoliittinen tilanne on levoton mutta sekä Suomen että Venäjän rajaviranomaiset ovat hoitaneet sekä omat että yhteiset tonttinsa mallikkaasti, joten itärajamme on edelleen rauhallinen raja.


”Rauhaan ei ole tietä. Rauha on tie.” (Mahatma Gandhi)

Kyläläisten seppeleen laskivat Markku Saukkonen ja Vuokko Väänänen.
Kunniavartiossa seisovat nuoremmat rajavartijat Mikko Vatanen ja Henri Skogberg.
Rajavartioalueen seppeleen laskivat vartioupseeri Jere Jeskanen ja vanh. rvja Risto Väistö
Juhlaväkeä
Kahvipöydän herkut maistuivat myös nuorimmalle osanottajalle Anton Varikselle
Matti sai diplomin

Kuvat 1,2,3 ja 5: Raino Lipponen

Kuva 4: Jussi Raerinne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *