Viljamakasiinille suunnitteilla kesäkahvio

Kevään kuluessa Pitäjäyhdistyksessä on käyty keskustelua mahdollisen kesäkahvilan avaamisesta Arppen pihapiirin. Paikkana olisi tietenkin Viljamakasiinin tilat jossa kesäteatterin kahvio on toiminut vuosikaudet.

Pitäjäyhdistys on palkkaamassa aiempien kesien tapaan nuoria kesätöihin ja näin esimerkiksi kahvion avulla heitä voitaisiin työllistää. Lopullista päätöstä asiassa ei ole vielä tehty mutta vahvasti näyttää siltä että kesäkahvila tullaan avaamaan. Mikä avaamisajankohdaksi sitten tuleekaan – kesäkuun alku vai puoliväli, tästä keskustellaan edelleen.

Tohmajärven kunnan liikuntatoimelta on tiedusteltu paria polkupyörää asiakaskäyttöön ja alustavasti ne on meille luvattu. Yhdistyksellä on myös lintutarkkailuun kaukoputki jota voi lainata sitten kesäkahviosta.

Kahvio olisi oiva tukikohta lähialueella retkeilyyn. Ajatuksissa on ollut myös kylämme luonto- ja kulttuurikohteista kertovan infotaulun päivitys 2020 -luvulle.

14 comments for “Viljamakasiinille suunnitteilla kesäkahvio

 1. Jotta kesäkahvila puhkeaisi kunnolla kukkaan, pitäisikö sen seiniin puhkaista muutamia reikiä päivänvaloa ja maisemien katselua varten?

 2. Leo. Näin ”ulkopaikkakunnalta” katsottuna luulen ole van hyvä idea.Kyllä reiän-reikienteko vois parantaa kahvion viihtyvyyttä,sillä se on tosiaan aika hämärä tommoisenaan.
  Onkohan niihin muutoksiin sananvaltaa joillakin suuremmilla intrekseillä,kuten sen suojelu arvo? Eikös se pihapiiri ole jollain lailla suojelussa?

 3. Kyllähän sinne oletettavasti ulkopöytiäkin tulisi kuten kesäkahvilassa kuuluukin olla.

 4. Ongelmat on tehty voitettaviksi! Kun pulmana on makasiinin pimeys, on asia korjattavissa yksinkertaisesti sytyttämällä kattolamppu, jonka viimeinen lähtijä on tunnetusti sammuttanut.

  Jos valo ei syty nappia kääntämällä, on lamppu palanut ja vaihdettava. Sytyttikö? Asian tekee vaikeaksi se, että lamppua ei näe vaihtaa, koska makasiinissa ei ole ikkunoita.

  Pitääkin tehdä ikkuna-aukkoja umpiseiniin valoisuuden lisäämiseksi. Tämähän toimii. Eikä enää tarvita uutta kallista euron hintaista lamppuakaan. Näillä eväillä syksyn pimeisiin saakka. Neuvon sitten lisää.

 5. Reikien puhkominen seiniin oli yksi harvoista harkitsemattomista ideoistani, joten tässä parempaa.

  Epäilemättä arkkitehti ja Tohmiksen muinaismuistolautakunta nousisivat takajaloilleen.Ei muuta kuin loppukin päivänvalo pois ja kynttilät pöytiin. Markkinoidaan pohjolan pimeimpänä sumppiputkana. Kohteen arvoa korostaisivat euron kaamoslisä kahvikupin hinnassa ja maitotilkka kahvissa pienenä valolisänä toiset saman verran.

  Hämäykseksi ja terassikahvilän somisteeksi voisi harkita ulkoseiniin kiinnitettäviä ikkunakulisseja pelakuineen.

 6. Hyviä ratkaisuja ongelmaan Herrat!

  Jos makasiinin sisälle tarvitaan tilapäisesti enemmän valoa niin sitähän voi aina kantaa ulkoa säkeillä!
  Muistan lukeneeni että näin on tehty jossain joskus aiemminkin.

 7. No eikös siellä ole sähkö? Valot päälle, ei reikiä seiniin.

 8. Onhan selvää, että seudun muiden valovoimaisuuksien ohella pimeä makasiinikahvio on matkailullinen helmi. Missään tapauksessa luonnollista pimeyttä ei saa sammuttaa tuomalla sinne valoa.

  Pitää vain lyödä viisaat ylä- ja alapäät yhteen ja miettiä, mitä kaikkea pimeässä voi harrastaa kahvinautintojen ohessa. Ja millä matkailijat voivat leuhkia osoituksena kahvilakäynnistään. Sähkövaloa tarvitaan vain valomerkin antamiseen ”näytöksen” päättyessä.

  Kannattaa toimia nopeasti, ennenkuin emäpitäjä vastaa ideaan tuomalla uuden säkillisen pimeyttä – eli purkamalla makasiinin tarpeettomana!

 9. Joka kesä uskollisesti Värtsilä- päivillä käyty kahvilla viljamakasiinissa ja joka kerta päivittelen sitä hirveää pudotusta ovesta sisään tultaessa / nousua ulos mentäessä. Tervejalkaisille ei ongelma, mutta meille huonojalkaisille ISO työmaa. Siihen jos joku keksii ratkaisun, olisi kiva käydä useamminkin kahveella kesän aikana.

 10. Hyvä huomio Pirkolta kesäkahvion sisään -ja uloskäynnistä.nähdään kahvilla.

 11. Kyl siel yllättävän hyvin näki ku siivoomas käytii eikä kattovalookaan sytytetty 😀 , ulkopuolen rapulle on huono tehä mitään,mut sisäpuolelle ehkäpä jonkinlaisen ratkaisun voin kehitellä..

 12. Tuosta seinien puhkomisesta tulee mieleen, että Värtsilässä lienee suojeltuja vain Uudenkylän lampi ja Sääperin järvi tokko lie rakennuksista ainoakaan.. saattaa olla jotain, mutta ei tule äkikseltään mieleen.

 13. Kyllähän jokaisessa pitäjässä pitäisi olla anniskeluoikeuksin varustettu ravintola.

  Olisikohan viljamakasiiniin mahdollista saada A-oikeudet? Pimeyden ja hämäryyden sekaisessa ilmapiirissä toimittaisiin vihne kurkussa ja lähinnä käsikopelolla haparoimalla. Tunnelma olisi tiheä ja tunkkainen kuin rajaseudun salakapakassa kuuuluisikin.

  Vetoa ja pitoa Värsilään!

 14. Alpo Aatos on taas oikeassa, ei Värtsilässä ainakaan rakennuksia suojella, kaikki vaan tasaiseksi! Varastotiloille voisi joskus olla vaikka käyttöä….🤔 mutta onneksi uusia tarvittavia tiloja voidaan rakentaa kun varaa on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *