Paikkojen nimistä Värtsilässä

Näkymää Piilovaaran laelta

Näätäsen Tapsa vinkkasi tästä jutun aiheesta tänne Värtsiin. Kiitos Tapanille!

Värtsilässä on paljon erikoisia paikkojen nimiä niin kuin toki kaikkialla Suomessa. Toiset Värtsilän paikkojen nimistä löytyvät virallisilta kartoilta mutta osa on ainoastaan niminä kyläläisten suussa sekä tarinoissa. Tällä artikkelilla olisi mukava saada keskustelu käyntiin kotiseutumme eriskummallisista nimistä.

Keväinen kahvihetki Teräväniemen kupeessa

Millaisia ”outoja” paikkojen nimiä Värtsilän alueelta löytyy? Mitä nimien taakse kätkeytyy ja mistä nimet ovat syntyneet?

Varislammelle johtava kapea väylä Jänisjoella

Teräväniemi, Ukonlahti, Kypäräkallio, Miljoonakallio, Surinkivi, Piilovaara, Kukkolampi, Otrajoki, Lammassaari (Varisniemi), Karhulampi…

Lökälammeilla Kenraalien hautaa etsimässä

Puuvanhus Hiienvaaralla

Ukonlahti

5 comments for “Paikkojen nimistä Värtsilässä

 1. Hyvä aihe.Toivottavasti tästä kehkeytyy aktiivinen ja valaiseva kotiseutumatka Värtsilään.
  Alpo kirjoitti aikanaan tänne Revon Santerin saunasta josta kehkeytyi tosi mielenkiintoinen keskustelu koko Niiralan Hyrsylänmutkasta.

  Minulla ei ole esim aavistustakaan missä on tuo Varislampi jonne menevältä vesiväylältä tuo kanootissa otettu hieno kuva on?

  Värtsilän epävirallisten paikannimien listalle nostan Nostolan.
  Keskeinen paikka josta ei tätä vanhaa nimeä ole käytetty enää vuosikymmeniin.
  Entä tunnistetaanko enää Koukun kalliot?

 2. Tuo Eero – Matin mainitsema Teräväniemi löytyy minun tietojen mukaan Hopeakallion lintutornin takamaastosta Venäjän rajaa vasten. Mitään terävää en kyllä ole siellä nähnyt. Näverin Sahan vieressä on Pasonki ja Upotta? Pasonki on/oli pellolle muodostunut vesilätäkkö Jänisjoesta jossa oli myös kaloja. Upottaa en tiedä mutta luulen sen tarkoittavan upottavan suon tapaista aluetta.

 3. Tässäpä muutama meidän muistissa olleita nimiä.
  Polopakon notko:Kukkovaarasta Tervavaaraan päin. Hivun loso:Patsolassa lähellä Karhulampea.Siellä kerrotaan olleen aikoinaan piilopirtti, Hirmukallio:Patsolan koululta Piilovaaralle päin.Lähellä olevasta mutahaudasta löydetty rupikonnia. Ryhän notko: Kukkovaaran tieltä vasemmalla olevan piston varrella. Tyrän pyörre: Patsolankosken sillalta Niiralan suuntaan Jänisjoessa oleva pyörre.Aikoinaan Postin Helmin mökki oli siinä lähellä. Vapon vonka: Vanhassa Kangasjoessa,johon on uiton aikaan jäänyt paljon uittopuita.

 4. Kypäräkallion nimihän juontuu jo ennen muinoin paikalla sijainneeseen Pelastusarmeijan kypärävarastoon jolla oli siihen aikaan erittäin tärkeä rooli yhteiskunnassa. Tarkkasilmäiset vaeltajat saattavat vieläkin löytää ja havaita vanhojen kypäröiden nahkaisia leukaremmin kappaleita jotka pikkuhiljaa maatuvat lähes olemattomiin. Tämä on kirjoitettu hieman huumoripohjalta, että saisimme hieman toisenlaisen näkökulman ja katsannon kyseiseen paikkaan Niiralassa:-)

 5. Näyttää monesti siltä että paikan nimet olivat sodan jälkeisten sukupolvien tiedossa ja ovat hävinneet pikkuhiljaa. Vanhassa Värtsilässä oli samanlaisia paikkoja joita ei kartoissa näy. Olkoon esimerkkinä ILOVAARA jonne Kaustajärvelle sijoitettu tykistö ampui jatkosodan eka keskityksen. Näin mulle kertoi Pohjanmaan pojat jatkoa en tiedä mutta kartoista löytyi vain ILOMÄKI.
  Niiralan Sikkerivaarasta löytyy Matarniemi ja Niiralasta Komonniemi. Ennen Muskoa oli tien vieressä Noittaan lehmien Yhteislaidun – 60 luvulla. Mielestäni samoille seuduille sijoittui hyvä marjastuspaikka Jylymeikkö? Muistikuvat alkaa olla hataria. Nuo Sirkan mainitsemat paikat ovat tuttuja mutta nimet vieraita tosin hauskoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *