“Kylätalopallottelun” taustoja

Viime päivinä on turuilla ja toreilla, myös somessa käyty keskustelua Värtsilän Kylätalosta ja sitä koskevista päätöksistä jotka ovat johtaneet tämän hetkiseen tilanteeseen. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen Pitäjätoimikunta teki siis tämän viikkoisessa kokouksessaan päätöksen olla hyväksymättä Tohmajärven kunnan esittämää tarjousta koskien Niiralan kaupan alakerran liiketiloja.

Niiralan sijaan päädyttiin vuokraamaan pitäjätoimistoksi kaksio Majatalo Rajan tiloista. Sopimukseen sisältyy myös optio käyttää korvausta vastaan tarvittaessa majatalon ravintolatiloja kokousten ja eri tilaisuuksien järjestämiseen. Tämä päätös on herättänyt ihmetystä ja hämmästystä kuntalaisten keskuudessa niin Tohmajärvellä kuin myös täällä Värtsilässä. 

Eilen torstaina järjestettiin Värtsilän Kylätalolla avoin keskustelu- ja ideointitilaisuus jonka tarkoituksena oli miettiä yhdessä tulevaa, ja sitä millaiseksi Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toimintaa tulisi kehittää niillä puitteilla ja resursseilla mitä meillä on käytettävissä nyt ja tulevaisuudessa. Kylätalolle oli kokoontunut toistakymmentä asiasta kiinnostunutta keskustelijaa.

Vaikka illan agendaksi oli ajateltu innovointi tulevasta, sai illan keskustelussa pääpainon Matti Jaatisen tilannekatsaus ja alustus syistä miksi nykytilanteeseen on jouduttu. Illan aikana myös sovittiin että vielä kertaalleen näin Värtsin kautta kyläyhdistys haluaa avata “Kylätalopallottelun” taustoja teille lukijoille.

Palataan hetkeksi ens alkuun ajassa askel taaksepäin… Vieläkään kaikille ei ole tullut selväksi syyt miksi Värtsilän Pitäjäyhdistys ei viime vuoden puolella vastaanottanut kunnan tarjoamaa lahjoitusta koskien koulukiinteistöä jossa tämän kuun loppuun saakka vielä toimimme. Vaikka kiinteistö olisikin saatu ilmaiseksi, olisivat rakennuksiin liittyvät käyttökulut muodostuneet ylivoimaisiksi kaltaisellemme yleishyödylliselle yhdistykselle. Emme yksinkertaisesti olisi selvinneet koulukiinteistön kohtuuttomista energiakuluista. Jo tämä koululla vietetty lyhyt aika on saattanut yhdistyksemme talouden heikoille kantimille, vuoden 2022 tilinpäätöksen ollessa pahasti miinusmerkkinen.

Suurin syy kasvaneisiin kuluihin olivat koululle muutosta seuranneet kohonneet vuokrakustannukset. Vaikka kunnan esittämässä lahjoitusmallissa vuokrat olisivatkin jääneet pois, tilalle olisivat tulleet vuokraa suuremmat kiinteistön energiakulut. Lahjoituksesta kieltäydyttyämme kunta irtisanoi vuokrasopimuksemme päättyväksi maaliskuun 2023 loppuun mennessä.

Kuva Värtsiläpäiviltä 2010

Alkuvuodesta kyläyhdistys ja kunta selvittelivät korvaavia vaihtoehtoja uudesta kylätalosta. Kunta päätyi esittämään ratkaisuksi sitä että se vuokraa Cemagro Oy:ltä vanhalta Niiralan kaupalta alakerran liiketilat ja edelleen vuokraisi ne Pitäjäyhdistykselle. Kunnan esityksessä kylätalon lisäksi tilohin sijoittuisi koululta myös lähtöpassit saanut Värtsilän Kisan kuntosali. Koululla sivurakennuksen alakerran tiloissa toimivia partiolaisia ja heidän tilatarpeitaan ei tässä vaiheessa vielä osattu huomioida. 

Oliko kunta sitten liian hätäinen toimissaan kun allekirjoitti Cemagron kanssa jo maaliskuussa tiloja koskevan vuokrasopimuksen huolimatta siitä ettei Pitäjäyhdistys ollut vielä hyväksynyt kunnan esitystä? Koti-Karjala -lehden mukaan vuokrasopimus oli tehty. Esityksen hyväksyminen olisi tarkoittanut yhdistyksemme talouden kurjistumista entisestään. Kunnan esittämä vuokrataso sinällään olisi ollut asiallinen ja yhdistyksen hoidettavissa mutta kunta ei tarjouksessaan huomioinut sitä että pitäjäyhdistyksen syliin olisi kaatunut vuokran päälle yli kymmenentuhannen euron vuosittaiset sähkömaksut. Niiralan kaupalla on suorasähkölämmitys.

Lisäksi esitetyssä vuokrasopimuksessa kunta olisi edellyttänyt sen että pitäjäyhdistys olisi kesäaikaan hoitanut Värtsilässä sijaitsevien kunnan nurmialueiden ruohonleikkuun ilman eri korvausta. Yhdistyksessä arvioitiin tämän työn hinnaksi vähintään neljätuhatta euroa/kausi. Tähän korvaukseen kunta kunta ei ollut halukas. Kunta olisi antanut yhdistyksen käyttöön yhden ajettavan ruohonleikkurin – bensat sen sijaan olisivat menneet kyläyhdistyksen pussista. Ajatukseen ruohonleikkuusta ilman erilliskorvausta emme voineet suostua.

Erkki Lintunen Arppen raitin avajaispuhuja ja puuhamies!

Monille ihmisille on jostain muodostunut virheellinen mielikuva Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toiminnasta ja taloudesta, siitä että tahkoaisimme rahaa ja taloutemme ollessa vankalla pohjalla. Yhdistyksen pienet tulot muodostuvat pienistä tulovirroista. Kahviotoiminnan muutamien kymppien päiväkassat, eri tapahtumista ja työsuoritteista saadut epäsäännölliset tulot, satunnaiset kalustovuokrat ja muu perinteiseen yhdistystoimintaan liittyvä tulonhankinta ovat ne kanavat mistä yhdistyksen tulot muodostuvat. Kunnalta vuosittain saatu yhdistysavustus on pieni mutta tärkeä lisä talouteemme.

Yhdistystä pyöritetään pääosin talkoovoimin. Palkattua henkilöstöä toiminnan pyörittämisessä ei ole. Valtion palkkatuella toteutettavat, pitkäaikaistyöttömien työllistämistoimet ovat olleet viime vuosina iso ja merkittävä osa yhdistyksen toimintaa. Mm. monet vanhukset tai liikuntarajoitteiset ovat saaneet yhdistyksemme kautta apua arjen askareisiin. Yhdistyksemme harjoittaman työllistämistoiminnan positiivista merkitystä Tohmajärven kuntatalouteen ei ole luottamushenkilöiden taholta edelleenkäään täysin ymmärretty tai sitten sitä ei vaan ole haluttu ymmärtää. 

Jo yhden pitkäaikaistyöttömän poistuminen kunnan maksulistalta tuo merkittävät säästöt Tohmajärven kunnalle. Vuosien saatossa Värtsilän Pitäjäyhdistys on työllistänyt suuren määrän pitkäaikaistyöttömiä ja näin tuonut kunnalle valtaisat säästöt valtion sakkomaksuissa. Tämä asia tuppaa toistumiseen unohtumaan keskusteluissa silloin kun Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toimia on julkisuudessa riepoteltu ja syytetty mm. verorahoilla elämisestä. 

Värtsilä on kokoaan suurempi kylä ja Värtsilän Pitäjäyhdistys on antanut yhteiskunnalle enemmän kuin on siltä saanut. Tästä voimme kaikki täällä Värtsilässä olla ylpeitä!

5 comments for ““Kylätalopallottelun” taustoja

  1. Erittäin hyvä ja perusteltu päätös ja siitä annettu selvitys! Älyttömiin sopimuksiin ei kannata ryhtyä – parempi toimia vakaasti vaikka sitten suu säkkiä myöten.

  2. Pitää vain ihmetellä Tohmajärven kunnan päättäjiä siitä etteivät näe ns. Nenääsä pitemmälle!!? Jatkuvasti perustellaan sitä että kun ei muitakaan kyliä tueta!? Värtsilä on entinen kunta ( jos eivät tiijjä) ja enpä oo kuullu samanlaista ” pöhinää” miltään muulta kylältä. Eiköhän silläkään ole mitään merkitystä että kunnan sakkomaksuja siästetään tiällä työllistämällä pitkäaikais työttömiä!? Missähän vaiheessa tää vastakkain asettelu päättyy!? En ymmärrä että tätä asiaa ei voitu käydä isommalla porukalla miettimällä muitakin vaihtoehtoja! Ja turha on tulla miun silimille tästä kirjotuksesta!? Suututtaa vuan niin…

  3. Ihmettelen kunnan päättäjien asennetta tälläistä yleishyödyllistä yhdistystoimintaa vastaan. Ei sitä varmaan moni usko, että täällä venäjän Värtsilässä yhteiskunnan aktiivisella tuella on paljon enemmän kaikenlaista toimintaa urheilusta – kulttuuriin ja kaikkea siltä väliltä. Täällä kylätalon yhteydessä on pieni matkamuistomyymälä loput toiminnan rahoituksesta tulee yhteiskunnalta ja yksityisten lahjoituksina

  4. Itse ovat kuntalaiset päättäjänsä valinneet eli sitä saa mitä on tilattu

  5. Juornalismismi on kärsinyt nyt tappion koska toimitta on tuonut omia mielipiteitään esiin pitäjäyhdistyksen nimissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *