Ukrainan sodan vuosipäivä näkyy Värtsilässä

Aamukahdeksalta lintutornin viereisellä pellolla on hiljaista. Aamuhämärissä paikalla olleet kaivajat ovat siirtyneet tauolle. Mutta muutamia on edelleen lapioimassa lunta muodostaen peltoon erikielisiä sanoja. Kyseessä on Värtsilän taiteilijaresidenssissä asuvan ukrainalaisen Tonya Melnytin ideoima performanssi ja samalla vetoomus sodan lopettamisen puolesta. “Lopeta sota” tekstejä on ilmestynyt vitivalkoiseen lumeen seitsemällä eri kielellä: ukrainaksi, valko-venäjäksi, venäjäksi, englanniksi, saksaksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Lopeta sota -tekstejä pellolta löytyy seitsemällä eri kielellä

Tempaus on herättänyt kiinnostusta eri medioissa. Toimittaja Pauliina Tolvanen YLE Joensuusta ehti jo aamuvarhaisella tekemään Värtsilästä suoran lähetyksen YLE Joensuun taajuudelle. Koti-Karjalan toimittaja Kari Sarkkisen herätyskello oli myös tänään pirissyt tavallista aiemmin – juttu mielenilmauksesta löytyi lehden verkkosivuilta jo heti aamukahdeksalta.

Pauliina Tolvanen YLE:ltä teki suoraa lähetystä lintutornilta

Idean tempaukselleen Tonya sai yhdellä talvisella päiväretkellä Hopeakallion lintutornille. Kun ajatus sai kannatusta myös hänen täällä olevilta taiteilijakollegoiltaan, ryhdyttiin tuumasta toimeen Karoliina Arvilommen hoitaessa lupa-asiat maanomistajan kanssa. Hän kutsui paikalle myös median edustajat. 

Karoliina Arvilommi

Vuosipäivään liittyen myöhemmin tänään Tohmajärven kirjastolla ripustetaan esille kuvataiteilija Natalie Daneikan valmistama työ. Myös Värtsilän kirkossa sodan vuosipäivä kuuluu… Kirkonkellot Ukrainan tueksi soivat kellotapulissa puolilta päivin. Tohmajärven kunta huomioi päivää klo 12 pidettävällä hiljaisella hetkellä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi päivälleen vuosi sitten.

Taiteilijaresidenssiläisiä

7 comments for “Ukrainan sodan vuosipäivä näkyy Värtsilässä

 1. Hieno mielenilmaus. Valitettavasti en päässyt, vaikka myötätuntoa . Pitäisi saada drone kuvaamaan. Eikö ole Sielläpäin kellään sellaista. On vaikea kuvata valkoista lunta. Siihen saisi kontrastia vaikka otsalampuilla.

 2. Olikohan 3 km etäisyys rajasta aina kun tarvitaan lupa dronen lennättämiseen? Eira kyllä muistaisi…

 3. Ei ole voimassa olevia lupia. Drone löytyy. Ohjeita täältä

  Lainaus ”Itärajan läheisyydessä lennättäminen

  Ilmailukartassa näkyvä ADIZ-rajavyöhyke edellyttää lennonjohdolle tehtävää lentosuunnitelmaa ennen kuin alueelle voi lentää. ANS Finland on julkaissut ohjeet nettisivuillaan (Ulkoinen linkki) RPAS-lentosuunnitelman laatimiseen. Itärajaa myötäilevä rajoitusalue EFR100 vaatii aina poikkeusluvan Puolustusvoimilta, jos alueella haluaa lentää.”

  Tuo koskee lennättämistä. Erikseen haettava kuvaamiseen omat luvat Puolustusvoimilta.

  Lähde ja lisätietoja https://droneinfo.fi/fi/missa-ei-saa-lennattaa

 4. Olisiko ollut joku luonnontuote olemassa… jolla tampattua tekstiä olisi voitu korostaa jotta näkyisi paremmin..?
  Mieleeni tuli tuhka Toimisi lannoitteenakin..

 5. Helpoin tapa olisi ollut tuoda kontrastia lisäämällä keinotekoisesti. Yhdellä perusvärillä tummentanut tekstin. Meiltä olisi löytynyt sitä kokonainen tuhka ämpärillinen

 6. Havut tai kynttilät tuli mieleeni kun käytiin katsomassa iltapäivällä! Kiitos Tanya! Ja ketkä olivat tekemässä.

 7. Sunnuntaina olisi valoja ja varjoja luvassa kun aurinko paistetaa. Sitä ennen lumisadetta.
  Tuohon saattaisi kajastaa sivuvalo tuolta tieltä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *