Värtsilän kirkon vihkiäiset 1950

KARJALAINEN 8.8.1950

Lehtileikkeen Värtsiin lähetti Tapani Näätänen.

Toimitus pahoittelee jos artikkelin layout täällä Värtsissä näyttää vähän erikoiselta. Kuvat joudutaan digitaalisesti leikkaamaan isommasta artikkelista jotta teksti näkyisi jollain lailla.

7 comments for “Värtsilän kirkon vihkiäiset 1950

 1. Värtsilän kirkon vihkiäiset ovat olleet elokuun 6 päivä 1950.

 2. Puoliso on muistellut tuota tapahtumaa. Heidänkin perheensä
  oli kolistellut sinne hevoskärrin kyydissä. Tuskinpa Kaustajärven ja
  Uudenkylän välillä oli tuolloin kummoistakaan tietä.

 3. Kaustajärven tie ja Värtsilän pappila olivat juuri työn alla.

 4. Kiitos Tapanille!

  Kylläpä onkin piispa Salomies pitänyt kotikirkkomme ensimmäisessä juhlassa kerrassaan erinomaisen ja edelleen jopa tähänkin päiväämme peilaten niin todella ajankohtaisen puheen. Otetaan tästä opiksi Jumalan kunniaksi sekä itsemme ja ennen kaikkea lähimmäistemme parhaaksi.

  Nykyinen hiippakuntamme piispa Jari Jolkkonen vieraili viime keväisellä Tohmajärven seurakunnan piispantarkastusmatkallaan ensimmäistä kertaa eläessään Värtsilän kirkossa. Kuuluin luottamustoimeni vuoksi näiden päivien ajan piispan seurueeseen ja olin värtsiläisenä tietysti aivan otettu hänen erittäin aidon lämpimästä suhtautumisestaan pieneen ja vaatimattomaan mutta viihtyisään kyläkirkkoomme.

  Piispa Jolkkonen kirjoittaa virallisessa mainitun tarkastuksen päätöslausunnossaan mm. näin:
  ”Illalla järjestettiin Hyvän elämän eväät Tohmajärvellä – keskustelutilaisuus ja piispan kyselytunti Värtsilän seurakuntakodilla. Minulle jäi siitä poikkeuksellisen kodikas ja hyvä olo. Värtsilän kirkko on kyläyhteisön ja maalaispapin unelma, toivon että siellä palavat valot mahdollisimman usein.”

  Näinpä itsekin asiaa paljon vuosien varrella pohtineena ja nyt vielä piispallisen vetoomuksenkin vauhdittamana rohkenin esittää seurakunnan toimintasuunnitelmaan suunnitelmavuosille 2024-25 Värtsilän kirkkokiinteistön kohdalle selvitystyötä ja mahdollisia toimenpiteitä niin että (ainakin) seurakuntasalin käsittävä siipiosa voitaisiin ottaa energiankulutuksen merkittävästi lisääntymättä jälleen ympärivuotiseen käyttöön.
  Ehdotukseni hyväksyttiin, josta olen tietenkin erittäin kiitollinen ja tyytyväinen. Kaikkivaltias Jumala suokoon Siunauksensa tällekin hankkeelle!

 5. Tapanille lämmin kiitos tämän lehtiuutisen palauttamisesta vuosikymmenten jälkeen uudelleen luettavaksi!!! Sen inspiroimana seuraavaa:

  Yhhtendenotto Oyj Wärtsilä Abp:hen ja ehdotus: Värtsilän kirkkoon maalämpö urkuja suojaamaan ja Wahkforssille rakkaiden värtsiläisten mahdollisuudelle päästä nykyistä useammin ja ympäri vuoden kuulemaan evankeliumia ja polvistumaan alttarin äärelle ehtoollista nautimaan. Ehdotukseen voisis antaa myös vihjeen,-ajankohtaisen: se olisi ympäristö- ja milmastoteko, vihreeää siirtymää. Se huomattaisin valtamerillä asti!

 6. Selailin muutama päivä sitten perheemme vanhaa vieraskirjaa. Paljon mielenkiintoisia ja tärkeitä tapahtumia oli kirjattu muistiin vieraslistoineen. Minut on kastettu Värtsilän kirkossa 19.11.1950; olen ollut ilmeisesti ensimmäisiä uudessa kirkossa kastettuja lapsia. Kirkkoherra Lauri Uski on toiminut kastepappina. Ristiäisissä on ollut Uskin pariskunnan lisäksi heidän tyttärensä ja ainakin kaksitoista muuta vierasta, pääosin värtsiläläisiä.

 7. Jotain muistan tuosta päivästä. Oltiin ulkona jossain, siellä taisi olla penkkejä. ”Kirkonmeininki” kuului torvikauttimista. Juhlallistahan se oli 8 vuotiaan pienessä maailmassa. Siitä se maailma tasoittui ja Uski julisti sanaa niin, että kuului ilman kaiuttimiakin. Voi kun olisi jo silloin älytty laittaa joku älykäs lämmitysjärjestelmä. Wärtsilä yhtymä olisi varmasti auttanut
  . Ensimmäinen keskuslämmitys systeemi toimi jotenkin höyryllä. Patterit olivat niin kuumat, että tuli palovammoja jos kosketti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *