Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan joulukuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu.

Joulukuun aikana rajavartiosto teki yhteistoimintapartioita Itä-Suomen poliisin kanssa. Partioissa valvottiin muun muassa valtakunnanrajaa ja rajavyöhykettä. Samalla partiot valvoivat tieliikenteen ajonopeuksia ja ajotapaa, sekä tekivät yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisten maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin joulukuussa 21 089 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä vähentyi vuoden 2021 joulukuuhun (23 239) verrattuna yli yhdeksän prosenttia. Vuoden 2022 aikana rajanylityksiä oli Niiralassa 257 508. Vuoden 2021 ylittäjämäärä oli 184 402.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli joulukuussa 10 716 (noin 51 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 9 867 (noin 47 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 506, eli noin kaksi prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 joulukuussa suomalaisten osuus oli noin 22 prosenttia (5 078) ja venäläisten osuus noin 76,5 prosenttia (17 790). Joulukuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi 14 henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu joulukuussa rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna joulukuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Joulukuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi ulkomaalaisrikkomus, kolme liikenneturvallisuuden vaarantamista, kaksi ajoneuvorikkomusta ja kolme muuta rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin kuusi sakkoa ja kolme huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti 15.12.2022 saapumiserän 1/2022 varusmiesjohtajat sekä saapumiserän 2/2022 miehistön jäsenet, yhteensä 128 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.  Kotiutettavat olivat aloittaneet palveluksensa tammikuussa 2022 ja heinäkuussa 2022.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000 (vaihde).

———————————————————————————————————

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *