Värtsilän riista- ja villieläinvuosi 2022

Tässä vaiheessa vuotta on oiva hetki vetää yhteen riistavuosi 2022 täällä Värtsilässä, sekä avata vähän tilannekuvaa myös muista alueemme villieläimistä.

Metsästyksellä on pitkät perinteet täällä kylällämme. Värtsilän Riistamiehet ovat tehneet vuosikymmenten ansiokasta työtä alueemme riistanhoidossa. Mutta ongelmiakin meillä on, aivan kuten kaikkialla Suomessa tänä päivänä – metsästäjäjoukko ikääntyy ja nuoria harrastajia tulee entistä vähemmän mukaan harrastuksen pariin.

Millainen riista- ja muu villieläintilanne meillä täällä Värtsilässä sitten on? Vieläkö pyydettävää tai pyytäjiä metsissä riittää?

Metsäkanalintutilanne on viimeisten 3-4 vuoden aikana kohentunut merkittävästi. Varsinkin metsokanta on tällä hetkellä hyvä. Sen sijaan metsästyspaine kanalintuja kohtaan on olematon. Kun arvioidaan että noin 5% kanalintukannasta ammutaan kauden aikana, vaikuttaisi siltä että meillä Värtsilässä prosenttiluku tuskin on tätäkään.

Vesilintutilanteeseen Sääperin uudet kosteikkoalueet ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla. Riistalintuja on ollut riittämiin, osin myös ruokinnasta johtuen. Metsästys kosteikoilla on ollut hallittua ja usein vesilintumetsästykseen ikävällä tavalla liittyvää ”räiskimistä” ei meillä ole tapahtunut.

Pienpetopuolella yllättävää mutta samalla hyvää on supikoirien heikko tilanne. Kylän vahva ilveskanta lienee osaltaan pitänyt supien määrän kurissa. Näätiä pyydettiin jonkin verran. Kettuja tällä hetkellä ei ole paljoa, kannanvaihtelut ovat olleet suuria.

Jäniksiä on tällä hetkellä runsaasti, eli jos nyt jänispaistia mielisi niin metsälle kannattaisi mennä. Jäniksen metsästäjät tosin ovat käyneet kylällämme vähiin.

Hirviä kaadettiin tänä syksynä 6 aikuisen ja 8 vasan verran. Karhuluvat sen sijaan tällä jahtikaudella jäädytettiin ylempien viskaalien toimesta, ja kanta-arviota on ollut senkin johdosta vaikea suorittaa. Jahdin puuttuessa seuranta jäi vajaavaiseksi metsästäjien ollessa lähes ainoita jotka kannankehitystä aktiivisesti seuraavat. Jahdin väliin jääminen silti ei välttämättä kasvata alueemme karhukantaa. Kun kaadot rajanpinnassa jäivät nyt puuttumaan, on oletettavaa että kanta laajenee enemmän länteen päin, uusien, nuorien yksilöiden tullessa rajan takaa jo täällä olevien karhujen lisäksi.

Villisikoja esiintyi tänä vuonna vähemmän mitä ehkä oli oletettu. Värtsilän alueella sikoja kaadettiin puolenkymmentä. Pitkin rajaa villisikapyynti on ollut tehokasta, tätä selittää osin sikajahtiin liittyvä uutuuden viehätys.

Muista villieläimistä

Susia meillä edelleen piisaa yllin kyllin, tosin pihahavaintoja ei ole ollut samaan malliin kuin kaksi vuotta sitten. Silloin poliisin myöntämällä poikkeusluvalla kaadettiin kaksi toistuvasti pihoissa vieraillutta häirikkösutta jonka jälkeen tilanne rauhoittui. Tuorein havainto 6-7 suden laumasta Kenraalinkylässä on muutaman päivän takaa.

Värtsilän metsäkauriskanta on romahtanut. Osin tämän selittää ilvesten lisääntyminen. Kuitenkaan ilveslupia tänä vuonna Värtsilään ei herunut ainokaistakaan. Harvinainen näky Värtsilän pelloilla tänä vuonna ovat olleet metsäkauriiden valkeat peräpeilit. Muutama vuosi sitten venäjältä piipahtaneet villikoirat verottivat myös kauriskantaamme rajulla kädellä.

Ahmasta tulee nykyisin jatkuvasti havaintoja. Niitä ei täällä Värtsilässä silti montaa ole, mutta ahman liikkuessa laajalla säteellä, näin jälkihavaintoja saadaan suureltakin alueelta.

Hanhitilanteen jokainen kylällä asuva sitten tietäänkin… niitä kyllä täällä meillä on riittämiin, ja hanhipaistia olisi tarjolla ruokapöytiin saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *