Sääperin kosteikot

Kosteikon nuotiopaikalle on suunnitteilla kiinteä laavu

Sääperin rantamaisema on muuttunut kovasti parin viime vuoden aikana. Samalla myös vesilintujen määrät ovat nousseet merkittävään kasvuun. Tämän on mahdollistanut pohjoisrannalle toteutetut kosteikot. Ensimmäinen kosteikkohankkeista käynnistyi vuonna 2015. Mika Piiroisen alulle saattama ja Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke oli 27000€:n suuruinen. Toisessa vaiheessa vuosina 2020-22 kosteikkoaluetta laajennettiin Ilomantsin tien suuntaan. Tätä nykyä kosteikkojen yhteispinta-ala on n. 9ha. Värtsilän Riistamiesten hallinnoima jälkimmäinen hanke oli suuruudeltaan 76000€:n luokkaa.

Puuhamiehenä toiminut Mika Piiroinen sanoo että hankkeiden tulokset ovat olleet erinomaiset. Myös ELY keskus sekä Birdlife Suomi allekirjoittavat tämän. Monimuotoisuus järven ympärillä on lisääntynyt ja monet aiemmin niin uhanalaiset lintulajikannat ovat vahvistuneet. Myös Värtsilän Riistamiesten saalistilastot puoltavat tätä väittämää. Kun vuonna 2015 puolisukeltajia ei saalistilastoissa Sääperin osalta ollut juuri lainkaan, niin vuonna 2017 ilmoitettiin jo lähes 60 saalislintua. Toissa vuonna yli 200. Pääosa saalislinnuista on sinisorsia joiden lisääntymiseen kosteikot tarjoavat nyt ihanteelliset puitteet.

Maisemaa peittävät pajupuskat on raivattu pohjoisrannalta

Vedenlaatua Sääperissä on tutkittu jo 80 -luvulta lähtien. Uusimmat tutkimustulokset viime kesältä ovat yllätykselliset. Sääperin vesi on jo juomakelpoista! Typen ja fosforin kuormitus on saatu lähes loppumaan, eivätkä laskuojat juurikaan tuo enää ravinnekuormaa järveen. Näin myös kosteikoilla on ollut merkittävä vaikutus vedenlaadun paranemiseen Sääperijärvessä. Pohjoisrannalla ei enää ole peltoja joiden ojat laskisivat vetensä suoraan järveen.

Konkreettisia, meitä kyläläisiä sekä matkailijoita palvelevia asioita ovat mahdollisesti ensi kesänä kosteikolle rakennettava kiinteä laavu sekä opastettu luontopolku. Tosin jälkimmäisen toteutuksessa on omat haasteensa, mm. lintujen pesintärauhan turvaamisen suhteen. Kosteikoille on suunnitteilla myös kiinteitä lintujen tarkkailupisteitä, nythän esimerkiksi vanha lintutorni järven rannalta on purettu.

Jatkosuunnitelmiakin on laadittu ja uusia rahoitushakemuksia vireillä. Toiveissa on mm. pohjoisrannan laidunpelto.

Myös kosteikkoalueiden laajennusta suunnitellaan. Laajennusalueina olisivat Lösönlahti ja Haponoja. Uusi kosteikkoala olisi viisi hehtaaria.

Ensimmäisen vaiheen kosteikkoa kuvattuna Hiienvaaran suuntaan

Mika Piiroinen näkee kosteikoilla myös matkailumahdollisuuksia. Lajikantojen vahvistuminen ja monipuolistuminen kiinnostavat lintuharrastajia. Kasvaneet puolisukeltajakannat tukevat mahdollisen metsästysmatkailun kehittämistä.

Koska nyt voidaan esittää hyviä tuloksia aiemmin tehdyistä toimenpiteistä, näin perustelut uusien hankkeiden tarpeellisuudesta on helpompi ”myydä” rahoittajille.

1 comment for “Sääperin kosteikot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *