Kauppias Aleksi Irtola

Valkeatalon yläpuolella Lintulan pihapiiri jossa Aleksi Irtolan sekatavarakauppa sijaitsi

Aleksi Irtolan perhe asui Valkoisella talolla ensimmäisen kerroksen keskellä olevassa suuressa takkahuoneessa joka oli ollut kunnalliskodin aikaan ruokalana. Irtoloiden kotikielenä oli venäjä. Irtolalla oli ollut kauppa rajan takaisessa Värtsilässä ennen talvisotaa. Aleksi Irtola oli pikkupappa Ustinoffin poika. Aleksin vaimo Valentina oli pitkän papan, Jablokoffin tytär. Irtoloilla oli neljä lasta. Yrjö, joka oli kehitysvammainen, Irene, Pauli ja Leena. Kaikki lapset olivat punatukkaisia. Puhuttiin että Ustinoffin ja Jablokoffin perheet olivat tulleet Suomeen Venäjän vallankumouksen aikoihin 1917-18. Aleksi ja Valentina olivat pieniä lapsia kun heidät oli talviaikaan vedetty Suomen puolelle. Pappa Jablokoff oli todennäköisesti ollut vankilassa Venäjällä, koska huomasimme saunassa käydessä hänen molemmissa jaloissaan nilkoista polviin saakka ulottuneet selvät köyden jättämät arpeutumat. Vaikuttaa siltä että he olivat lähteneet Venäjältä pakoon vallankumouksen aikoihin. Aleksi Irtola oli muuttanut nimensä jossain vaiheessa Ustinoffista Irtolaksi.

Aleksi Irtolalla oli aluksi kauppa Toivo Lintusen piharakennuksessa. Rakennus oli hatara ja pikkupappa Ustinoff meni aikaisin aamulla uunia lämmittämään. Kauppa oli sekatavarakauppa mutta sodanjälkeisestä korttiajasta johtuen tavaraa oli niukasti. Muistan myymäläapulaisina olleen Hilkka Jormakan ja Jänisvaaran Laakkosten perheen Kirsti nimisen tyttären.

Aulis Kososen karttapiirros Lintulan pihapiiristä sotien jälkeen

Kauppaan menimme kesällä Niiralan Hovin luona olleen puusillan kautta ja edelleen jokirantaa pitkin Ella Lintusen pihan viereltä. Talvella pääsimme Jänisjoen jäätä pitkin. Myöhemmin meillä oli vene ja sillä pääsi joen yli. Kauppa oli siinä muutamia vuosia ja uusi kauppa rakennettiin muutaman sadan metrin päähän maantien toiselle puolelle. Myöhemmin kauppa oli mm. Tikan kauppana ja postina. Muistan olleeni joskus 1950 -luvun puolivälin tienoilla rakentamassa kaupan yläkertaan asuinhuoneita ja kanalaa talon läheisyyteen. Myöhemmin Irtolan perhe muutti Joensuuhun.

Lehti-ilmoitus 3.3.1961 Karjalainen

Tekstilainaus: Kirjasta Valkoisen talon historia

Piirroskuva: Aulis Kosonen

Valokuva: Kirjasta Valkoisen talon historia

2 comments for “Kauppias Aleksi Irtola

 1. Kiitos Aulikselle seikkaperäisestä Irtolan kaupan selvityksestä. Heti sodan jälkeen kaupat ovat olleet vähissä rajan tällä puolen. Eipä tainnut olla juuri kaupattavaakaan. Sensijaan ennen sotia vanhassa Värtsilässä kauppoja oli pilvin pimein.
  Jatkan tuosta kun Aleksi Irtola muutti Joensuuhun v. 1961. Hyvä nettiystäväni Joensuusta tiesi kertoa , että Aleksi Irtola oli perustanut lanka- käsityö-villatavara ja lyhyttavara kaupan nyt jo purettuun PT-Taloon Kirkkokadulla. Kauppiasuraa oli kestänyt siellä vain vuoteen 1965. Sen jälkeisestä ajasta ei ole tietoa.

 2. Artikkelissaan ”Maahanmuuttajia” Hilkka Partanen mainitsee maaahanmuuttajana satulaseppä Ustinofin perheen, joka piti kauppaa Lintulan aitassa.

  Muistan käyneeni korjauttamassa jotain nahkaremmiä tai solkia Ustinofilla.
  Hän korjasi hevosten valjaita ja teki suutarin töitä Lintusen aitassa kuten oli tehnyt vanhassa Värtsilässäkin.
  Huutokauppa ilmoituksessa mainitaan suutarin ompelukone

  https://vartsi.net/2015/04/15/entisajan-maahanmuuttajia/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *