Ekoterapia

Toin toissapäiväisessä Verkkolehti Värtsin esittelyssäni esiin termin ”ekoterapia” jota on vähän syytä avata. Itse olen puhunut ja kirjoittanut aiheesta vuodesta 2010 lähtien. Ekoterapiaa tutumpi termi lienee luontoterapia jota on aihetta kuvaavana sanana enemmän käytetty ja se on monille tutumpi.

Ensimmäinen joka ekoterapia -termin Suomessa laajemmalti toi julkisuuteen oli Riitta Wahlström. Hän on kirjoittanut aiheesta myös pari kirjaa. Itse olen kuvannut ekoterapiaa lauseella ”Luonnon parantavat voimat apunamme arjen eri ongelmissa”. Monet kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet kuinka jo lyhytkin aika luonnossa rauhoittaa ja voimaannuttaa. Kuinka ekoterapia sitten on esimerkiksi asuinpaikkani Erakkorannan arjessa näkynyt? Viimeisen kahdeksan vuoden kuluessa Erakkorannassa on kesäkuukausina vieraillut runsas määrä ulkolaisia talkoolaisia eri puolilta maailmaa sekä kiireen ja nykytyöelämän haasteiden väsyttämiä kaupunkilaisia koto-Suomestamme.

PUUTARHATERAPIA Kasvien käyttöä ja puutarhaan liittyviä toimintoja käytetään hyvinvoinnin edistämiseen. Tervehdyttävään toimintaan voi Erakkorannassa kuulua vaikkapa maanmuokkausta, taimien istuttamista, puutarhapenkkien ja kasvimaiden kitkemistä, kastelua, nurmikon leikkaamista, lehtien haravointia ja hedelmäpuiden sekä marjapensaiden leikkausta. Tämän tyyppisiä toimia suositellaan yleisesti esimerkiksi stressiin ja loppuun palamiseen sekä myös sosiaaliseen eristäytymiseen. Veden rauhoittavalla vaikutuksella on myös tärkeä rooli toipumisessa. Kalastusta harjoitetaan Erakkorannassa kaikkina vuodenaikoina ja vieraalla on aina halutessaan mahdollisuus osallistua mukaan tähän toimintaan.

”MEDITOINTI” LUONNOSSA Tämä ”meditaatio” tapahtuu luonnollisessa ympäristössä, kuten metsässä, puutarhassa tai järvellä. Vieras saattaa tunnistaa jonkun erityisen paikan Erakkorannan lähiluonnosta joka houkuttaa häntä. Vieras voi viettää aikaa tässä uudessa voimapaikassaan jossa hän kokee myös olonsa turvalliseksi. Hän mietiskelee, havannoiden samalla ympäröivää luontoa ja kuunnellen luonnon ääniä. Pohtiessaan miten nämä luontohavainnot voisivat liittyä häneen ja hänen elämänkaareensa ja hän saattaa oppia näistä jotain. Talvipilkintä avannon reunalla tai mato-ongen kohon seuraaminen ovat suomalaista mediaatiota parhaimmillaan. Suomalainen sauna on luku sinällään ja arvokas kulttuuriperinne johon liittyviä tapoja sekä rituaaleja tulee vaalia ja esitellä erityisesti ulkomaalaisille vieraille.

ELÄINAVUSTEINEN HOITO Erakkorannassa lemmikki- ja kotieläimet tuodaan mukaan toipumisprosessiin. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi koiran tai kissan hyväily tai leikkiminen vähentävät aggressiota ja levottomuutta. Kanojen tepastelu puutarhassa ja niiden seuraaminen on jo sinällään rauhoittavaa.LIIKKUMINEN LUONNOSSA Tähän voi sisältyä esimerkiksi kävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä ja metsäsuksihiihtoa. Tämäntyyppiset toiminnot lisäävät tietoisuutta luonnonilmiöistä ja niitä suositellaan stressin, ahdistuksen, masennuksen ja vihan vähentämiseen. Erakkorannassa liikunta luonnossa on yleensä talon arkeen liittyvää hyötyliikuntaa; marjastusta, sienestystä tai muuta keräilyä.

TALKOILU JA YHTEISÖLLISYYS Kesäkaudella eri puolilta maailmaa saapuvat talkoilijat tuovat paikkaan kansainvälisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Lisäksi Erakkorannassa järjestetään aika ajoin erillisiä talkoopäiviä. Koska tällainen toiminta tapahtuu yleensä ryhmässä, se myös auttaa lisäämään tunnetta kuuluvuudesta ja yhteydestä, parantaen samalla mielialaa. Osallistuminen yhteisiin tekemisiin on kuitenkin aina vieraalle vapaaehtoista ja sitä ei edellytetä. 

PUHDAS RUOKA JA OMAVARAISTELU Sillä mitä syömme on merkittävä vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Kunnioitus terveellistä ruokaa kohtaan kasvaa kun on itse osana ruuan kasvuprosessia. Kiireettömyys ruuanvalmistuksessa, yhdessä tekeminen sisä- tai ulkokeittiöissä ovat tärkeä osa Erakkorannan arkea.

Ekoterapia Erakkorannassa ei ole liiketoimintaa, sen sijaan tämänkaltaisille yritystoiminnoille olisi meidänkin alueella maailmanlaajuiset, vauhdilla kasvavat markkinat. Itse en enää syty asian kaupallistamiseen mutta kiinnostuneita konsultoin mielelläni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *