Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan lokakuussa 2022

Kuva: Rajavartiolaitos

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen suhteellisen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Venäläinen mieshenkilö ylitti maastorajan Venäjältä Suomeen 7.10. Korpiselän alueella. Asia on ollut tutkinnassa ja sitä on käsitelty rajavaltuutettujen kesken.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa lokakuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja metsästystä maastossa sekä vesiliikennettä ja kalastusta vesistöillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui kolmelle kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin lokakuussa 19 228 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2021 lokakuuhun (20 704) verrattuna noin seitsemän prosenttia. Vuoden 2022 alusta lähtien rajanylittäjiä on ollut Niiralassa 218 513. Vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla tammikuusta lokakuuhun ylittäjämäärä oli 143 943, joten nousua on ollut noin 52 prosenttia alkuvuoden osalta.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli lokakuussa 10 398 (noin 54 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 8 437 (noin 44 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 393 (noin kaksi prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 lokakuussa suomalaisten osuus oli noin 23 prosenttia (4 716) ja venäläisten osuus noin 75 prosenttia (15 563).

Kaikkien rajanylittämistä koskevien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Lokakuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi 27 henkilöltä. Lisäksi yksi henkilö käännytettiin.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu lokakuussa rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna lokakuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo vuoden ajan 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Lokakuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin edellä mainitun valtionrajarikoksen lisäksi yksi metsästysrikkomus, kaksi lievää ampuma-aserikkomusta, yksi vaarallisen esineen hallussapito, kolme ulkomaalaisrikkomusta, yksi liikennerikkomus, kaksi ajoneuvorikkomusta, kaksi lievää ampuma-aserikkomusta, yksi paljastinlaiterikkomus ja kaksi muuta rikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin 11 sakkoa ja kaksi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania toimeenpani lokakuussa neljä sotaharjoitusta. Saapumiserä osallistui kahteen ampumaharjoitukseen sekä ryhmätaitokilpailuun Hiienvaarassa. Aliupseerikurssi osallistui perusharjoitukseen ja ampumaharjoitukseen. Aliupseerikurssin perusharjoituksen yhteydessä toimeenpantiin vapaaehtoinen harjoitus reserviläisille. Lisäksi rajajääkärikomppanian tulenjohtajat osallistuivat lokakuun lopussa Kainuun prikaatin toimeenpanemaan tykistön ampumaharjoitukseen Vuosangassa.

Muut asiat

Tiedotusvälineiden edustajille ei lähtökohtaisesti enää järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Mikäli on kiinnostusta vierailla itärajalla, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua rajanylityspaikalle pyydämme olemaan yhteydessä rajavartioston esikuntaan. Vierailla voi myös Ilomantsin itäpisteellä, jossa rajan tuntumaan pääsee kulkematta rajavyöhykkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *