Vilkastuuko rajaliikenne? Alkaako bensaralli?

Venäjä poistaa 15.7.2022 maahantulon koronarajoitukset lukuun ottamatta ulkomaalaisilta vaadittavaa negatiivista pcr-testitulosta.

Viro ja Suomi avasivat aiemmin maarajansa venäläisille. Mutta venäläiset eivät voineet lähteä Venäjältä näihin maihin matkailutarkoituksiin. Venäjän kansalaiset tarvitsivat päteviä syitä lähteä Venäjältä maarajojen yli (esimerkiksi opiskeluun, työhön, hoitoon tai kiinteistösi ylläpitoon). Nämä rajoitukset poistuvat tänään 15.7.2022.

Venäläisten ostoksien tekemistä vaikeuttaa, että venäläisten pankkien myöntämät pankkikortit eivät toimi ulkomailla. Venäläiset joutuvat tuomaan euronsa käteisenä Suomeen. Venäjällä ruplien vaihto euroiksi onnistuu. Venäjän ruplien vaihtaminen Suomessa euroiksi on hankalaa sillä esim. valuutanvaihtoyhtiö Forex on ilmoittanut, että se ei vaihda ruplia.

EU on kieltänyt yli 300 euroa maksavien ylellisyystarvikkeiden viennin EU:sta Venäjälle, esimerkiksi älylaitteet, korut, urheiluvälineet (lisätietoja alla). Lisätietoja Tullin sivuilta.

Alkaakohan Suomesta Venäjälle tuttu bensaralli jälleen?

Niin sanottujen ylellisyystuotteiden vienti Venäjälle on kielletty.  Ylellisyystuotteet ovat tuotteita, joiden tuotekohtainen arvo ylittää 300 euroa.

Esimerkkejä:

 • ajoneuvojen osat ja tarvikkeet sekä johdot, kaapelit, polttimot
 • vaatteet, jalkineet, asusteet, kosmetiikka
 • elektroniikan komponentit
 • elintarvikkeet, pesuaineet ja vaipat
 • harrastus- ja urheiluvälineet ja -tarvikkeet 
 • kodinkoneet ja laitteet
 • korut
 • tietokoneet, digilaitteet
 • lelut, pelit, kirjat, levyt
 • lämmityslaitteet
 • sisustus- ja keittiötarvikkeet sekä välineet
 • soittimet, äänen tallennus- ja toistolaitteet 
 • älypuhelimet.

Lähde Tullin sivu.

6 comments for “Vilkastuuko rajaliikenne? Alkaako bensaralli?

 1. Enpähän tiedä.. Tottakai nykyinen hirmuinen hintaero laittaisi tankkausreissulle, mutta vanhat viisumit ovat umpeutuneet ja uuden ”bensaviisumin” hankinta mietityttää. Luottamus rajanaapuriin on horjunut pahemman kerran.

 2. niin.. ja pitäisi miettiä nyt kaikki sanomisensa ja kirjoittamisensa tarkkaan helmikuusta lähtien…. koskien sitä yhtä asiaa ”jota ei ole olemassa” .. ettei tule tukkapöllyä tuolla puolella… Ja jos mediassa on jotain aiheesta mustaavalkoisella tullut kirjoittaneeksi, parempi jättää menemättä! Niinhän se laki taisi olla siellä naapurissa.. 15 vuotta vankeutta oliko max vai minimi rangaistus?

 3. Minä aikankin toivotan naapurin kansalaiset tervetulleeksi Suomeen! Viattomia he ovat siihen mitä maan johto tekee. Heitäkin hävettänee, ainakin osaa…

  itse en lähden ostoksille Venäjälle

 4. Otsikko koostuu kahdesta kysymyksestä. Minun ei tietenkään tarvitse vastata niihin, mutta teenpähän sen nyt kuitenkin.
  Ensimmäiseen kysymykseen vastaan ”todennäköisesti” ja toiseen ”toivottavasti ei”.

  Olen asunut Venäjällä reissaamista ajatellen aivan kirjaimellisesti paalupaikalla Niiralassa jo täydet kolme vuosikymmentä eli juurikin sen aikajakson, minkä raja on ollut henkilöliikenteelle auki.

  Kaikki ulkomaanmatkani mainittuun valtioon voi kuitenkin helposti laskea jos ei aivan yhden niin reilustikin jo kahden käden sormilla. Kerran olen ollut käymässä naapurissa jopa omalla autolla, mutta silloinkaan en tankannut sitä.

  Asennettani on moni ihmetellyt, mutta en vain ole ainakaan vielä tähän mennessä tuntenut koskaan minkäänlaista mielenkiintoa ryhtyä harjoittamaan tätä laillistettua veronkiertoa. Myönnän, että olen henkilökohtaisesti jopa suorastaan nauttinut tästä reilun kahden vuoden koronasulusta kun ei ole tarvinnut madella ysitien autojonoissa ja samalla ”lepuuttaa” silmiään törkeän siivottomissa tienvarsissa.

  Minulla ei ole kerrassaan mitään valtioiden välillä tapahtuvaa hyvien käytöstapojen mukaista kulttuurimatkaiua vastaan, mutta nähdäkseni sille on olemassa toimivat edellytykset vasta sitten kun esim. polttoaineen hinta on sen tasosta riippumatta sama molemmin puolin rajaa.

  Roskaturistit kansalaisuuteen katsomatta painukoot vaikka sinne kuuluisaan ”Huitsin Nevadaan”, missä se sitten lieneekin!

 5. Rajaliikenteen vilkastuminen on Venäjän osalta kysymys, johon ei varmaan kenelläkään ole vastausta – tilanteethan tunnetusti saattavat muuttua päivissä tai jopa tunneissa. Täkäläiselle yrityselämälle tilanne on tietenkin kestämätön, mikäli sen bisneslogiikka perustuu edelleen venäläisten varaan. Nykyisellään tosin lienee tätä liiketapamuotoa jo huomattavasti vähemmän kuin ennen. Vielä viisi vuotta sitten odoteltiin uutta myyntikäyrien kirmaisua katon läpi – nyt on huomattu, ettei katossa ole entistenkään nousuhuumien jäljiltä reikiä. Mikä on mennyt ylös, on tullut myös säännönmukaisesti alas. Samoin käy ajallaan kaikelle bisnekselle ja pörssikursseille kautta maailman.

  Bensaralliin osallistuu vain tietty osa kansalaisista. Nämä ihmiset ovat eräänlaisia opportunisteja, jotka tekevät oman etunsa nimissä kauppaa vaikka kenen kanssa. Etiikalla ei ole sijaa siellä, missä lasketaan voittoeuroja tai muita hinkuja silmät tapillaan. Tässä meille erinomaisena edeskäypinä esimerkkeinä ovat olleet eräät entiset johtavat valtiomiehemme, jotka ovat auliisti aktiivisimmin konsultoineet Toveri Putinia hänen mitä moninaisimmissa projekteissaan. Vain nimellistä korvausta vastaan, tietenkin.

  Huomattavaa on, ettei bensajonoissaan odottele edelleenkään mikään köyhälistö, vaan pääosin hyvin toimeentuleva porukka. Köyhillähän ei ole edes autoja. Tosin entisen bensarallibuumin aikaan kauimmaiset tankkaajat Lieksaa ja Nurmesta myöten etsivät itärajan takaa useimmiten bensan ohella erilaisia haarakonttoreita. Edullinen polttoaine oli vain hyvä tekosyy kotiväelle käväistä virkistymässä. Paikallinen terveysasema korjaili rohtumat ajallaan. Sama tapa oli tietenkin käytössä myös täkäläisillä, muistammehan erään lääkärimme kuuluisan lauseen ”voi voi teitä Värtsilän poikia”, kun ties mones matkailija oli saman päivän aikana käynyt hakemassa antibioottireseptiä. Näin se vaan on, ettei mikään ole koskaan ihan niin, miltä näyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *