Juhannusaaton traktoriralli

Heinä lienee maistuvampaa lehmille kun se kerätään Juhannusyönä? Lie sitä ns. juhannusyön taikaa..?

Video on kuvattu Värtsilässä 24.6.2022 klo 22.30.

Olimme viettämässä ihanaa Juhannusaatto iltaa. Sää oli loistava. Linnut lauloivat ja nautimme luonnonrauhasta, kunnes lähipellolle ilmaantui traktorihirviö keräämään rehua ja pilaamaan metakallaan koko Juhannus tunnelman! Todella äänekäs rehuntekokone!

Ihmettelimme lomavieraiden kanssa moista ajankohtaa, onhan Juhannusaatto ilta klo 22.30. Eikö maanviljelijöillä ole mitään työaikoja tai …tapoja?! Juhannusvieraat olivat tyrmistyneitä. He olivat saapuneet viettämään Juhannusta maaseudun rauhaan Värtsilään Etelä-Suomesta saakka.

Kyseisen traktorin kuljettaja saisi pikkuisen hävetä. Jos hän oli ns. vain renki kuski, hänen isäntänsä saisi hävetä enemmän!

Ensiviikolle on luvattu hyvää säätä rehun tekoon. ”Tuntuu ihan kiusanteolta”, kommentoi lomavieraamme.

Hyvästi Juhannusyön taika ja rauha!

Olisiko aihetta julistaa Juhannusrauha, kuten Joulurauha?

Teksti ja video: Eira Varonen

20 comments for “Juhannusaaton traktoriralli

 1. Ai että on mielensäpahoittajat ihan Etelä-Suomesta asti saapuneet Värtsilään Juhannusta viettämään. Kyseisellä maatalousyrittäjällä on varmasti kädet täynnä työtä muutenkin joten arvostan sitä että karjalle on rehua luvassa jatkossakin. Heinätöitä tehdään silloin kun ehditään.
  Toivottavasti tämän jutun julkaisu oli provosoivaa kuitenkin hyvässä hengessä…

 2. Ei työ tekemällä lopu, sanoo ammattimies ja pakko painaa pitkää päivää…

  Ajoituksessa saattaa olla toivomisen varaa, ken jutun yskän ymmärtää..

 3. Uskon, että nämä maanviljelyn ammattilaiset, niin isännät kuin rengitkin istuisivat mielellään meidän muiden tavoin viettämässä leppoisaa iltaa auringonlaskua ihaillen. Jotkut työt on kuitenkin tehtävä ajallaan. Kun illanviettäjä menee käyttämään hauvelia iltapissillä niin niin valittaa, että iltakaste kastelee hienot kengät ja koiran tassut.. Maanviljelijä tietää tämän ja siksi kuiva heinä on saatava pois ennen tätä iltakastetta. Seuraava mahdollisuus on huomenna iltapäivällä auringonlaskuun saakka. Minäkin näin tiellä ja pelloilla tätä traktorirallia ja iloitsin näkemästäni, että maanviljelijät kerrankin saavat tehdä sitä työtä mitä täytyy tehdä.
  Ps
  Ei ne linnut muutenkaan laula juhannuksena koska ”on lintunenkin vait”

 4. Parasta aikaa raikaa jo toista aamua lähimetsästä raivaussahan rääkynä juhannusmusiikkina. Läksin sitä karkuun järvelle. Siellä rääkyivät vesiskootterit. Mikä tähän mualimaan on oikein mennyt?

 5. No mitäs noista koneista ja härveleistä, mutta kun toukokuun lopusta saakka linnut ovat pitäneet öisin sellaista metakkaa, ettei auta vaikka pitäisi ikkunoita kiinni. Kyllä joku roti pitäisi löytyä luonnossakin. Ainakin täällä Patsolan Paratiisissa desibelit nousevat korkeuksiin. Mitä pienempi yntty oksalla, sitä hirmuisempi ääni. Koiran kanssa pihalla vieraillessani aamuyöstä, pyydän tirpukoilta edes hetkisen hiljaisuutta. Pitävätkin koiran pissin pituisen tauon ja jatkavat elämöintiään kahta kovemmin. No, onhan tietysti olemassa vastamelukuulokkeet, nuo rauhaa rakastavan välttämttömimmät varusteet.

  Linkistä saa kuunnella tipsukoita, jos ei luonnossa kuule niitä riittävästi.
  https://www.lintujen-äänet.net/

 6. Eikös siellä Värtsilässä uluvo suvetkin yötä päivää, valkoposkista nyt puhumattakaan, joillekin haitaksi asti. Muista lehistä oon lukenut.

  Työnteko on maakylissä aina ollut arvostusmittarissa ylinnä. Joskus siitä on tehty ihan taidetta. Hyvin tuntemassani kylässä muuan työperäinen mies aloitti polttopuitten teon moottorisahalla kesäaamuisin kello neljä, jotta varmasti koko kylä tietäisi, kuinka ahkera hän on. Juhannuksena sentään piti paussia.

 7. Kun en tiedä heittävätkö kirjoittajat ja mielensä pahoittajat ”läppää” vai ovatko tosissaan, heitän vaihtoehdon äänille. Kun äänet Värtsilässä hiljenevät, ei enää ole kuuntelijoitakaan.

 8. Kaikki kunnioitus maanviljelijöille, ketkä tekevät arvokasta työtä saadakseen karjalleen ruokaa. He pitävät huolen, että kuluttajat saavat syödäkseen niin arkena kuin pyhinä. Etelästä juhannuksen vietossa olin minäkin ja todellakaan ei tämä ralli häirinnyt, herätti vain kunnioituksen työtä tekeville. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu tekee mitä ja miten tahansa, näin näkyy olevan Värtsilässäkin. Hävetä ei kuuluisi maanviljelijän ja ”ralliin” osallistujien vaan tämän alkuperäisen kirjoituksen kirjoittajan ja hänen etelä-suomesta tulleiden vieraidensa. Hävetkää!

 9. Älä riko luonnon rauhaa
  älä parjaa, älä pauhaa –

 10. Erkki muisti nyt sen Värtsilän keskeisimmän teeman, sudet! Nuo meikäläiselle täysin mysteeriksi jääneet oliot. Kun muutin Patsolaan vuoden 2019 lopussa, minun annettiin ymmärtää, että suurimmat susilaumat parveilevat juuri kotini ympäristössä. Niitä oli jo tuolloin kuulemma niin paljon, että risteyksissä piti odotella laumojen ohijolkottelua että pääsisi kääntymään. Ja kuinka olenkaan yrittänyt niitä palstalle houkutella: koiraa olen haukuttanut käheyteen asti, olen yrittänyt viheltää ja ulvoa, linnuille olen ripustellut kymmenen kilon läskimöykkyjä, jne. Turhaan.

  No, kun en ole tähän päivään mennessä nähnyt yhtäkään sutta, enkä talvisaikaan niistä edes jäljen jälkeä, päättelen loogisesti, että sudet lentävät. Lentävistä susista voisi hyvinkin markkinoida seudulle loistavan matkailuteeman, Ruokolahden Leijonan malliin. Paikallisille metsäjermuille se tietäisi tietenkin aseistuksen uusimista. Kymmenen hirvikivääriä pitää vaihtaa yhteen ilmatorjuntatykkiin. RangeRoverin lavalle asetettuna se antaisi varmasti enemmän katu-uskottavuutta kuin takapaksin mattojen alle piilotetut tussarit. Miehet kun tarvitsevat turvansa näillä levottomilla seuduilla, vaimotkaan kun eivät sentään kaikkeen pysty.

 11. Lie ollut robottivalmetti tai kuskin paikalla istui robottimv joka ohjelmoitu työskentelemään 24/7 kuten navetan lypsyrobottikin.

 12. ”Juhannusvieraalle” suosittelen käyntiä Värtsilässä lietelannan levitysaikaan. Silloin voi nauttia täysin siemauksin.

  Esa A:lle tiijjoksi, että Värtsilässä alkaa olla susia pilvin pimein, jahka seuraavat vaalit lähestyvät.

 13. Erkki saattaa olla oikeassa! Olisiko todellakin niin, että susien määrä korreloi positiivisesti vaaleihin. Eduskuntavaalit ovat kymmenen kuukauden kuluttua, siis perhetapahtumia laskemaan oitis: suden kiima-aika on helmi-maaliskuussa, eli suurin piirtein samaan aikaan kuin eduskuntavaaliehdokkailla on vaalikiima. Suden kantoaika on parisen kuukautta, joten pentutehtailu menee vaalituloksen vahvistamisen ajoille. On ehkä hiukan väärä ajoitus?! Vuoden 2024 alun presidentinvaaleihin ajastus on vielä enemmän poskellaan.

  Pitääkö siis todeta, että susien määrä on vähentymään päin… Ja ehkä niin onkin, koska samat susista alvariinsa varoittaneet varoittivat taas äskettäin, että hirviä on nyt vallan hirveästi!! Niitäkään en ole tällä kumpareella päässyt liiemmin näkemään, lienevätkö oppineet nekin lentämään?! Ainoa eläinlaji, jolla täällä on ehdoton yliedustus, on kyy. Tuossa Harkkolammen rantamilla niitä parveilee käsikynkässä. Mutta eivät tee mitään. Jos uimarin näkevät, niin kiipeävät kyytiin korkeintaan.

 14. Tohmajärven ympäristösäännöt kieltää häiritsevät työt yöaikaan (22 – 07) asuntojen ja muiden kohteiden läheisyydessä joille työstä saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä.

  Ruuhkasuomessa esim väärään aikaan tehdyt rakennustyöt käy poliisi keskeyttämässä. Tohmajärvellä rajamiehet antanevat virka-apua laittomien melujen lopettamiseen.

 15. Ruuhkasuomalaiselle: Määräys ei koske välttämättömien tilapäisten töiden suorittamista.

  Äläkää viittikö! Vai onko nyt joku ”lyö lyötyä”-viikko..

 16. Minua melkein naurattaa huippuasiantuntijoiden keskustelu Traktorirallista.
  Minä en huomannut mitään rallia, ainoastaan traktoreita ajeli tiuhaan tahtia peräjälkeen salaattikuormien kanssa.
  Ei vaikuttanut miltään rallilta, ei edes kilpailunumeroita näkynyt yhdessäkään traktorissa.

 17. Asioilla on usein useampi puoli, harvoin on vain yksi ainoa totuus. Tämä olisi hyvä muistaa paikkakunnilla, joilla on perinteisesti totuttu elämään harvojen ehdoilla.

  On se vain kumma, että esimerkiksi Helsingin edustalla vesiskoottereilla ajelu on kielletty, mutta täällä natura-alueilla ne saavat rällätä yötä päivää ihmisten juhannusta häiritsemässä.

 18. Onko tämä värtsiläläisten ikioma ongelma kun pelkäävät traktoria, susia ja nähtävästi kohta jo naapureitaan. Ovat kohta jo kaikki yhtä harvinaisia näkösällä. Minä pelkäisin siinä naapurissa asustavia venäläisiä, jotka tottelevat Putinia. Tulkoon arveltua, etteivät heistäkään kaikki tottele Putinia. Siis kiista häiriön synnyttäjistä jatkuu takuuvarmasti. Traktorit ja sudet jäävät sivuun.

 19. Oo huoleti Veju siellä länsirajalla, täällä Venäjän naapurissa on homma hallinnassa. Innokkaimmat reserviläiset järjestävät haulikkoharjoituksia juhannusyönä. Varsinaiset ammunnat alkavat elokuun alussa, jolloin paukkuahneimmat lahtaavat ikkunoitten alla pelloilla sepelkyyhkyjä. Heikkohermoisimmat luulevat turhaan sovan syttyneen.

 20. Helsingin edustan merialue on erittäin vilkkaasti liikennöity.Suurten matkustaja-alusten lisäksi ovat
  kymmenet vesibussit ja huvialukset liikkeellä.
  Jos sekaan lasketaan nämä vesijettikaahajat
  kolisee varmasti.

  En kyllä ymmärrä sitäkään miksi näillä turhakkeilla saa vapaasti ajella millään vesialueilla jonka rannoilla on asutusta.
  Näille moottoriurheiluharrastajille soisi olevan omat järvet.Suomessahan korpijärviä riittää joissa
  vesijetin pärinä ei häiritsisi muita kuin niitä susia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *