23 comments for “Sana on vapaa 20/22

 1. Sana on vapaa on suhteellinen käsite. Valikoiduilla vain on sana vapaa. Ei edes huumoria sallita. Hikinen sisäpiiri Värtsissä. Näivettyy koko lehti. Sana on vapaa tarkoittaa, että puhutaan suoraan ja rehellisesti.

 2. Anna Late vihjettä mitä mahdat tarkoittaa, kun en ymmärrä.
  Muutama vuosi sitten joku ehdotti, että laitetaan palsta ”Päivän puheenaihe.” Kohta ei ollut kellään mitään sanottavaa mistään moneen päivään. Sitten harvennettiin väliä ”Viikon puheenaiheeksi”
  Sen enempää ei ole kansalla sanottavaa sittenkään. Sitten rupesin käyttämään nimeä ”Sana on vapaa” jos se vähentäisi kirjoittajilta ”kirjoituskammoa”
  Ehdota Late parempaa otsikkoa, jos tämä ei pelpaa

 3. Kas kummaa ukrainan pakolaiset kehuvat miten hyvää puuroa saa suomessa toisin kun aikaisemmat pakoloiset sano että puuro on pahaa ja vesi on märkää iphonea selatessaan

 4. Värtsilä on sisäänlämpiävä. Muutamat punaniskat dominoivat. Ei siellä vapaa lehti onnistu.

 5. Jos Värtsi Värtsilän verkkolehti ei ole jonkun mielestä ”mieleinen” ja tarpeeksi hyvä, niin ei ole pakko avata ko.lehteä, eikä lukea.
  Aina on valittajia.
  ”Sana on vapaa” on ihan hyvä palstan nimi, samoin entiset nimet, mutta, aina voi vaihtaa jos löytyy sopiva nimi, sillä vaihtelu virkistää.
  Entisen Värtsilän kotikunnan asukas.

 6. Kallelle ”Värtsilä on sisäänlämpiävä. Muutamat punaniskat dominoivat. Ei siellä vapaa lehti onnistu.”

  Hyvin tämä toimii! Sinuakin kiinnostaa, hienoa! Kirjoita joskus jotakin! Muista positiivinen asenne!

 7. Hyvin harvinaista herkkua on se, että kylällä on oma verkkolehti. Värtsi on oivallisesti operoitu, mutta käyttöä soisi olevan enemmän. Erikoisen hyvä esimerkki laadusta on tuo kirkkokuoron matkahistoriikki. Voisi olla hyvin luettuja vastaavanlaiset jutut eri aihealueilta. Verkkohan tavoittaa kaikki kulkijat. Vielä on hengissä porukkaa, joka muistaa ja jaksaa muistella – ja ennen kaikkea lukea. Paikallistiedotus sujuu mys oikein hyvin!

 8. Paikallista sanomalehteä selaillessa olen huomannut siitä jääneen pois tuon ysitien paruskorjauksen väliltä Niirala – Onkamo. Mikä lienee tien parannuksen nykyinen tilanne. Mutta hyvästi olen mahtunut ajelemaan polkupyörällä kuntolenkkiä ysitiellä. Eivat ole Vnäjällä rekisteröidyt kuorma-autot pyöräilyä haitannet.

 9. Olen huomannut saman. Syy peruskorjauksen unohtamiseen on kaiketi ymmärrettävä, sillä nykytilanteessa Niirala-Onkamo väliä ei ole järkevää leventää ja suoristaa, vaan päinvastoin kaventaa ja tehdä siihen lisää mutkia. Kalevi kyllä tietää ammattimiehenä, miksi.

 10. Viikko21/22
  Onpa Bensiini ja Dieseli älyttömän kallista!!
  Autoilla ajaminen on kallista. Eikä ne autotkaan ikuisia ole, niihin tulee ajan saatossa vikoja, joutuu viemään korjaamolle korjattavaksi. Varaosat maksaa samoin työpalkat. Renkaatkin täytyy välillä uusia.
  Töitäkin pitäisi tehdä jotta saisi leipää ja särvintä.

 11. Tein pienen kierroksen itäsuomessa. Kyllä Värtsilä näytti tyhjältä. Ei ollut Niiralassa venäläisiä tukkiautoja. Vanha kylätalo pihoineen autio. Majatalossa ei ketään. Hautaumaalla sentään pari muutakin ihmistä.
  Tilanteen pelasti Rompepäivä, sieltä sai ruokaa ja kahvia. Kiitos siitä. Yllätys että osa tavaroista myytiin tarjouskauppana. Minulla ei ollut siihen aikaa tai hakea mahdollista tuotetta myöhemmin. Sentään jotain sai heti mukaankin.
  Ehkä rompepäivätkin oli ajateltua hiljaisemmat, pari liikenteenohjaajaa oli melkeimpä tyhjän panttina. Mutta hyvä että jotain yritystä vielä on. Cafe Niiralassa kiinni eli siitäkin pääsi nopeasti ohi.
  Saa nähdä riittikö tältä kesältä Värtsilässä käynti? Ehkä.

 12. Minäkin kävin. Tosin en rompepäivään ehtnyt, vaikka renttevästi oli luvannut sieltä kotituomisiksi hankkia höyläpenkin.

  Kun tiesin, että kylällä ei nyt sapuska-tarjntaa, olin reissussa evvään kansa. Mukavasti riitti tekemistä ja ajan kulua moneksi päiväksi. Oikein mukava reissu.

 13. Hei, kävinhän siellä minäkin ! Jo kolme ilmoittavat käyneensä Värtsilässä! Eihän se taida mikään tuppukylä ollakaan, kun jo kolme vieraspaikkakuntalaista on vieraillut. Minäkään en valitettavasti päässyt rompepäivälle, vaikka olen luvannut itselleni, että menen kaikkiin niihin tilaisuuksiin mitkä on ilmoitettu Värtsissä, tai ainakin yritän. Yhteensattuman vuoksi jäi Urheilutalon Ekat tanssitkin näkemättä

 14. Rompepäivien viimeisillä minuuteilla ehdin tilaamaan herkulliset plätyt kotiinviemisiksi. Ajatus oli päästä samalla kurkistamaan entiseen residenssiimme, nykyiseen kuntosaliin, mutta avaimia ei löytynyt. Ehkäpä ehdin vilkaista sinne vielä ennen huutokaupan päättymistä. Edellisestä käynnistä kotona kun on kulunut jo tasan 50 vuotta. En ole alvariinsa rampannut.

 15. 26.5.2022 vietetään Helatorstaita, Kristuksen taivaaseenastumisen päivää.

 16. Launtaina retkeilin ystäväni kanssa Tohmajärvellä, Värtsilässä ja
  Kaustajärvellä. Olimme ottaneet omat eväät mukaan, kun ounastelin,
  ettei kahvipaikkaa löydy reittimme varrelta.

  Värtsilässä kapusimme linutorniin maisemia katselemaan. Rauhalliselta
  näytti tienoot.. Parkkipaikalla tapasimme Luke-keskuksen miehen ja
  juttelimme hetken hänen kanssaan.

  Kaustalla käki kukkua helskytteli ja vesilintupariskunta uiskenteli laiturin
  vieressä.

 17. ”Veke” kommentoi aikaisemmin, että ”puuro on pahaa”
  Vaikka nämä lausunnot lienee poimittu lööppilehtien etusivuilta, niin olen suurin piirtein samaa mieltä.
  Olin vastaanottokeskuksessa töissä silloin kun turvapaikan hakijoita tuli suuria määriä. Siinä piti miettiä ruokalista. Ensimmäiseen aamupalaan keitimme myös kaurapuuron, suomalaiseen tapaan. Katselivat sitä lähes kauhuissaan. Varmasti se oli pahaa vaikka eivät maistaneetkaan. Seuraavina aamuina keitimmekin puurot paljon pienemmällä kattilalla.
  Eikä se puuro todellakaan herkulliselta näytä. Me vain olemme oppineet sietämään sitä. Kun nämä mainitsemani asiakkaat saivat omaa rahaa niin heidän aamiaisessaan oli hedelmiä, teetä ja valkoista leipää, ei kaurapuuroa. Nämä ensimmäiset päivät ovat muonittajalle pientä opettelua.

 18. Kaurapuuro on hyvää ja terveellistä ruokaa!
  Kuumaan puuroannokseen voi lisätä voisilmän ja hienoa sokeria ripotella päälle. Maitoa kyytipojaksi.
  Marjojakin voi laittaa, tai erilaisia hilloja.
  Vauvatkin syövät kaurapuuroa, erilaisten hedelmäsoseiden kanssa.
  Kaurapuuro on hyvää vatsalle ja suolistolle.

 19. Itä- ja Pohjois-Suomessa useille maanomistajille on lähetetty kirje, jossa pyydetään lupaa rakentaa alueelle puolustuslaitteita, kuten linnoitteita ja esteitä.

  Näinköhän entisen Värtsilän kunnan alueellekin rakentavat,…uutta ”Salpalinjaa”!!

 20. Rajavartiolakiin kaavaillaan muutoksia, jotka antavat rajaviranomaisille mahdollisuuksia ottaa yksityisomistuksessa olevia kiinteistöjä ynnä muuta omaisuutta käyttöön tarvittaessa.

 21. On ollut ihanteelliset säät kuivata lipstikati ja ruohosipulit.
  Joten säilöntäkausi on avattu. Värtsilän Mustat perunat laitettu multaan sukua jatkamaan

 22. Vinkki: Peruna tekee täyden sadon jopa ämpärissä tai saavissa. Hyvää multaa ja kastelua vain.

 23. Siiri on oikeilla linjoilla! Perunaa voi tietenkin kasvattaa myös ruoho-, kaisla- tai olkikatteessa. Tulee kerralla siistiää jälkeä. Menetelmää on käytetty paikoissa, joissa multa on ollut kortilla, kuten saaristossa.

  Ohje on ylen helppo: Kasvatusalue tasoitetaan ja tiivistetään. Siemenperunat laitetaan riviin ja rivit peitetään riittävän paksulla kerroksella olkea tms. orgaanista ainetta. Kastellaan.

  Hienompi kertomus löytyy esimerkiksi Rantamäentilan linkistä.

  https://rantamäentila.fi/?p=77

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *