Urheilutalon uusi elämä

”Pikkupoika roikkuu puolapuissa, katse seuraa palloa joka lennähtää iskujen voimasta verkon puolelta toiselle. Kyläläisistä koostuva yleisö jaksaa kannustaa kotijoukkuetta. Kisan lentopalloporukka on suosionsa huipulla.”

Nämä ovat artikkelin kirjoittajan kauimmaiset muistot Värtsilän Urheilutalosta vuosikymmenten takaa. Talo on elänyt, nähnyt ja kokenut. Alkuperin urheilutalo rakennettiin Suoniemen-Patsolan maamiesseuran taloksi vuonna 1932. Maa-ala lohkaistiin vieressä sijaitsevasta Karvisen tilasta jo vuonna 1925. Rakennus on hirsirunkoinen eivätkä kuluneet vuosikymmenet ole päässeet talon rakenteita kaltoin kohtelemaan. Rakennus on terve. Urheilutaloksi se muutettiin vuonna 1968. Siellä on juhlittu, pelailtu, tanssahdeltu ja tanhuiltu. Kunnioitettu ja kiitetty metsän antia myös lukuisten peijaisten myötä. Lähes kaikilla meillä täällä Värtsilässä, urheilutaloon liittyy omakohtaisia, vahvoja muistoja.

Juuri tanhumuistot ovat niitä joita talon nykyinen omistaja, Juha Karvinen nostaa ensimuistoiksi urheilutalon historiasta. Nuorena Juha tanhusi ensin Värtsilän omassa tanhuporukassa, sittemmin yhdistetyssä Värtsilä-Tohmajärvi porukassa. Juhaa käy kiittäminen että nyt tänään, urheilutalo on vuosikausien rähjäisyyden jälkeen palautettu entiseen, kunniakkaaseen loistoonsa.

Vertaankin Juhaa Näätäsen Tapaniin. Kumpaisenkin valtava omakohtainen työ, ja myös merkittävät taloudelliset panostukset ovat pelastaneet nämä meille kaikille kotiseutuhenkisille niin rakkaat rakennukset.

Muutama vuosi sitten Juha osti pakkohuutokaupasta pahoin ränsisyneen urheilutalon johon vielä silloin kuului myös ns. asuinsiipi. Tämän huonokuntoisen lisäsiiven Juha purki ensitöikseen pois. Kahden vuoden uurastus ja talon entisöinti saavutti maalinsa keväällä 2022 jolloin Juha avasi ovet ja alkoi markkinoimaan uusittuja tiloja eri käyttötarkoituksiin. Pääsin viime viikolla ihailemaan työn jälkeä. Astuessani sisään olin hetken sanaton! Juhan intohimoa paikan entisöinnissä ei voinut olla aistimatta lopputuloksessa. Jälleen täältä kylältä löytyy täydellinen paikka erilaisiin juhliin, tapahtumiin sekä myös liikunnan harrastamiseen.

Värtsilän Urheilutalolla ei ole vielä omia kotisivuja mutta facebookista löydät paikan nimellä Värtsilän Urheilutalo. Sähköpostilla tiloja pääsee vuokrailemaan osoitteessa vartsilanurheilutalo@gmail.com ja puhelimitse numerosta 0400 538 696.

Varauksia on nyt otettu siis vastaan 15.3.2022 lähtien. Muutamia tilaisuuksia tiloissa on jo pidetty. Tällä hetkellä Juha rakentaa yhteistyöverkostoja paikallisten toimijoiden kanssa. Artikkelin kirjoittaja esitti myös toiveen josko viimeistään Värtsiläpäiville saataisiin ”Avointen ovien -päivä” jolloin kaikki halukkaat pääsisivät helposti tutustumaan tiloihin. Ja olisipa siinä kiintoisaa Värtsiläpäivien ohjelmaa kerrakseen jos tähän ”Värtsilän vanhojen rakennusten uudet elämät” -kierrokseen saataisiin mukaan vaikkapa myös tutustuminen Tapsan Valkoiseen taloon.

Juha Karvinen.

Värtsilän Pitäjäyhdistys suunnittelee ensimmäisiä tansseja urheilutalolle lauantaille 14.5.2022. Jutun julkaisuvaiheeseen mennessä esiintyjän nimeä ei vielä saatu vahvistetuksi.

Teksti ja kuvat: Eero-Matti Lintunen

14 comments for “Urheilutalon uusi elämä

 1. Tosi hieno homma että ”urkka” on kunnostettu!! Hyviä monia monia muistoja kyseisestä paikasta!! Varmaan talon ainoot kaksos häät oli vuonna 73. Joissa olin osallisena toisena morsiamena❤️

 2. Hieno homma! 👍 Muistoja on paljon, salolla asuneenakin; ala-asteen liikuntatunnit, hirvipeijaisia, jopa pikkujoulujen viettoa….välillä näytti pahalta mutta onneksi löytyi halua ja osaamista paikan kunnostukseen!

 3. Hienoa, että Urheilutalo on monien seikkailujen jälkeen päässyt näin upeaan asuun. On siinä ollut iso urakka! Toivon hartaasti, että Eero-Matin idea avointen ovien päivästä Värtsilä-päivien aikaan toteutuisi.

 4. Urheilutalon liepeillä asustelevana ja päivittäin lenkkeilevänä on ollut erinomainen ilo seurata kunnostusprosessia alusta saakka. Kaatopaikka on muuttunut kulttuuriympäristöksi. Ahkeruus on näköjään edelleen onneksi suurempi ilomme kuin on laiskuus intohimomme. Eiköhän tällaisesta työstä kannattaisi antaa jonkin sortin ympäristöpalkinto ihan vaikka Pohjois-Karjalan tiimoilta. Toivottavasti työtä arvostetaan ja paikkaa käytetään!

 5. Kulttuuriteko Isolla K:lla!

  Alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa erinomaisen hyvin sopien tämän(kin) uudistetun Urheilutalon ensimmäinen julkinen tilaisuus oli Värtsilän Maamiesseuran kevätkokous.

 6. Hieno homma, Juha! Hatunnosto taivaaseen asti.

 7. Kotiseuturakkautta kauneimmillaan! Talon menneisyyden historiassa on myös muutaman vuoden aikainen kirkkotila, niinkuin on myös Uudenkylän maamiesseuratalon historiassa. Muistoja molemmista, kuten myöhemmistäkin ajoista.

 8. Veli-Veikko kertoi käyneensä urheilutalon alkuaikoina valvomassa talon lämmitystä.Nuorena ja uteliaana meni vilkaisemaan silloin talolla ollutta säilö-putkaa,mutta jäi sinne,koska ei saanut putkan ovea sisäpuolelta auki.Onneksi joku sattui tulemaan ja kuulI huudon ja päästi putkasta pois.Senpähän kerran sanoi putkassa olleensa.Kokemus sinänsä!
  jUHA on tehnyt hienon teon kunnostaessaan talon.Juha ansaitsisi vaikkapa vuoden takoja-palkinnon.

 9. Vähintäänkin taotut pisteet ja kumarrus Juhalle!

 10. Muisto: Urheilutalolla järjestettiin hiihtokisat. Läksimme veljeni Pekan kanssa kisoihin. Hiihdimme rajalinjaa pitkin rajavartioston latua. Emme älynneet ottaa eväitä mukaan. Kisan jälkeen kuumat mehut juotiin ja läksimme kotimatkalle. Loppumatkasta alkoi energiavarastot olla lopussa.

 11. Voi toki satoja muistoja on tuosta talosta.
  Siellä katsottiin elokuvat – Pekat ja Pätkät, siellä pelattiin lentopalloa ja Kari Mäkisalon luotsaamana noustiin jopa sarjaan.
  Siellä pidettiin monet monet hirvipeijaiset ja lopuksi oli tietenkin tanssit. Kerran sain avaita illan ensimmäisen valssin Kettusen Anjan kanssa.
  Suuri kiitos lapsuusnaapurin pojalle, että herätit talon uuteen elämään.

 12. Paras uutinen kotiseudultani pitkiin aikoihin. Toivotan kaikkea hyvää Juhalle ja Urheilutalon uudelle elämälle!

  Minun varhaisemmat muistot tähän taloon liittyvät Vappuun ja silloiseen Maamiesseuran taloon, ennen Urheilutalo-aikaa. Talo lienee ollut silloin saman näköinen, kuin se nyt yläkuvassa on. Vappuna oli tässä tanssit, vappuaattona varmaankin. Me pikkupojat tiesimme, että Vappuaamu -siis seuraava aamu oli paras aika tulla etsimään tyhjiä pulloja. Ihmeen monta tyhjää pulloa oli ilmestynyt tuonne kivijalan juureen, vaikka niitä on käyty aika-ajoin tarkistamassa. Eikä ne kaikki pullot olleet ihan tyhjiäkään.

  Sitten Urheilutalo-aikana olin jo ”maailmalla”. Silloin kun kävin , oli painon nosto harrastus voimissaan. ”Oikein vahvoja” miehiä muistan olleen mm Vikelin Pertti, Nyymanin Kinnu, Sistosen Jorma

 13. Juhan Värtsilän historiallinen kulttuuritekohan on jo Takojan arvoinen suoritus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *