Onko muistoja kesätöistä

Uutisissa tänään mm nuorten kesätyöt

Tänään oli uutisissa nuorten kesätöihin hakeutuminen. Tietysti heti tuli mieleen, että ei ollut ennen sellaista, no eipä tietysti, mutta nyt on nyt.
Milloin lie alkanut sellainen käsite kuin kesätyöt, ja mitä niillä tarkoitetaan.

Nyt nuorten kesätöillä ymmärretään ihan ”oikeaa työtä” josta maksetaan palkkaa. Tavallisimmin kodin ulkopuolella. Todella hieno asia. Ei vain se palkka, vaan myös paikan etsiminen ja vastuun ottaminen pikkuhiljaa omasta elämästään.

Kesätyöt silloin ennenvanhaan

Varmasti tätä palkallista työtä olisi ollut silloinkin, mutta varsinkin täällä maaseudulla ajatus vieraan työstä oli melko outoa. Kotona oli aina jotain niin tärkeää tekemistä, että vieraaseen ei olisi joutanut..

Tänään uutisissa oli myös otsikkona ”henkilökohtaiset pakotteet” joilla Ameriikan presidentti pelotteli Venäjän presidenttiä. Tästä tein itselleni aasinsillan omiin pentuajan kesätöihin. Nimittäin aina kun kesällä halusi päästä uimaan niin piti ensin tehdä jotain työtä, esimerkiksi kitkeä kasvimaa tai jotain. Pidin tätä henkilökohtaisena pakotteena

Mitä kokemuksia sinulla on näistä lapsuuden ”kesätöistä”

Share

3 comments for “Onko muistoja kesätöistä

 1. En muista kesätöistä muut kuin meillä oli huomattava määrä sokerijuurikasta kasvamassa kokeeksi muutamina vuosina. Juurikas maan rivit harvennettiin taimiasteella aivan yksityiskohtaisesti pienellä yhdenkäden kuokalla sitä sanottiinkin harvennuskuokaksi.
  Silloin meillä oli koululaisia ”kesätöissä” harventamassa rivi-tai metripalkalla. Joskus oli lähelle kymmenenkin ahkeraa tai vähemmän ahkeraa hankkimassa pientä urakkapalkkaa. Mitä enemmän riviä sai harvennettua sitä enempi markkoja tilipussissa.
  Minä en muista sitä palkan määrää,rivitkin olivat 200m pitkiä.Yksi rivi oli jo aikamoinen savutus.Selkää piti oikaista monta kertaa rivillä.

 2. Mun ensimmäinen kesätyöpaikka oli juuri Väänäsen juurikaspellolla,kitkeminen/harvennus kuuluivat toimenkuvaan.
  Kallen kuvaama kuokka tuli talon puolesta.
  Elettiin 60-luvun puoliväliä.

  Oli iso olo kun sai työllään tienattua rahaa.
  Palkan muistan hyvin.Penni metriltä.
  Ehdin kuusi penkkiä kontata eli 1200 metriä.
  Kolme päivää siinä meni.
  Palkkaa sain siis 12 markkaa.
  Viimeisen työpäivän kotimatkalla ostin Partasen kioskilta pullon Jiveä.Maksoi 45 penniä.
  Vieläkin harmittaa moinen törsäys.

 3. Minäkin muistan harventaneeni turnusta kunnan tilalla. Voi kamala mikä työ, ja voi hirvee miten pitkät penkit oli kunnan tilan ja Valkoisen talon välillä, ja miten kamalan pitkät päivät. Palkasta ei ole mitään muistikuvaa, mutta nuo päivän pituudet muistan. Aamu seitsemästä ilta viiteen. Aivan kamalaa. Kyllä nuorilla olisi pitänyt olla lyhyemmät päivät -ja pellot

  80- luvulla tuli koululaisia töihin nimikkeellä ”Työelämään tutustuminen”. Muistan kuinka vaikeaa koululaisilla oli pelkkä oleminen ”töissä” siis tarkoitan, että yrittäisi jaksaa olla työpaikalla vaikka kahden tunnin samoja jaksoja mitä meillä aikuisilla oli, vaikka työ ei ollut rasittavaa. Mitenen vaikeaa lie nyt kun nuoriso on tottunut, että pitäisi päästä somettamaan kännykällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *