Majoisten sukukirja julkistettiin lauantaina 10.7.2021

Sukuseuran puheenjohtaja Matti K. Majoinen lahjoittamassa sukukirjaa kirjatoimikunnan jäsenille. Vasemmalla Evita Majoinen, keskellä Kaija Majoinen sekä Antti J. Kososen rahaston asiamies Matti Mikkonen. Oikealla Arto Karppinen. Kirjatoimikunnassa mukana ollut Katja Tikka puuttuu kuvasta.

Helteinen lauantai-iltapäivä kokosi liki neljäkymmentä Majoisten sukuseuran jäsentä kauan odotetun sukukirjan julkistamistilaisuuteen joka pidettiin kulttuurikeskus Ahjossa Tohmajärvellä. Sukuseuran puheenjohtaja Matti K. Majoisen avauspuheen jälkeen, kertoilivat kirjatoimikunnassa mukana olleet Eeva-Riitta (Evita) ja Kaija Majoinen kirjan sisällöstä, sen tekemisestä ja taustoista.

Majoisten sukuseura perustettiin jo vuonna 1995 Majatalo Sinilinnussa, Värtsilässä. Vaikka suku onkin pieni, niin seura on ollut sitäkin aktiivisempi suvun perinteiden ja muistojen tallentajana. Sukuseuraa perustettaessa tavoitteiksi kirjattiin kerätä, tallentaa ja taltioida suvun kohtaloita sekä eri käänteitä joita kirjassa kiehtovasti esiin tuodaan. Majoisten sukukirja ei ole perinteinen sukuhistorian tallenne. Se jakaantuu kahteen osaan – ensimmäisessä osassa kerrotaan suvun, välillä niin traagisistakin kohtaloista, sujuvan tarinankerronnan kautta. Toinen osa koostuu perinteisistä sukutauluista.

Noin kuusikymmentä valokuvaa, vanhat kartat ja kuvat virallisista asiakirjoista sekä lehtileikekopiot elävöittävät kirjan sisältöä hienolla tavalla.

– Kirjan tekeminen oli pitkä ja tuskallinen prosessi, kertoo valtaisan työn teoksen eteen tehnyt Evita Majoinen. Kun sukuseura aikanaan perustettiin oli tietojen hakeminen aivan toista mitä se tänä päivänä on. – Kun vuonna 1995 etsittiin tietoja pölyisistä arkistoista, voi tänä päivänä sukututkimusta tehdä omalta sohvalta pelkkä läppäri rinnuksillaan, Evita toteaa nauraen.

Kolme vuotta sitten sukukokouksen yhteydessä perustettiin kirjatoimikunta johon jäseniksi tulivat Kaija Majoinen, Evita Majoinen, Matti Majoinen, Katja Tikka sekä Arto Karppinen. Tämän jälkeen onkin tapahtunut paljon. 160 sivuinen sukukirja on vaatinut valtavan määrän työtunteja, sähköpostivaihtoja ja puhelinsoittoja. Arkistoja on pengottu, monet tarinat kuultu ja kirjattu talteen suvun lukuisilta jäseniltä. Lopputulos on poikkeuksellisen viihdyttävä ja luettava sukukirja jonka tekstinkerronta tempaa lukijan mukaansa. Kirjan viimeistelyihin saatiin mukaan graafikkotaiteilija Kaisa Jussila jonka käsialaa kirjan taitto ja graafinen ilme ovat.

Kansan sivistysrahaston Antti J. Kososen rahasto on tukenut sukukirjahanketta – julkistamistilaisuudessa mukana ollut rahaston asiamies Matti Mikkonen kiittelikin tilaisuuden lopussa yhteistyöstä ja toi esille tällaisten sukuteosten tärkeän merkityksen kansakuntamme historian tallentamisessa. Juuri pienen ihmisen näkökulmasta katsottuna. Majoisten sukukirjassa olevat tarinat peilaavat hyvin myös kunkin aikakauden vallitsevia tilanteita ja ne limittäytyvät yhteen erilaisten yhteiskunnallisten myllerrysten viitekehykseen.

Majoisten sukukirja kuvaa tavallisen, rajan melskeissä eläneen pohjoiskarjalaisen suvun historiaa läpi vuosisatojen. Suvun tarina alkaa 1700 -luvun Ilomantsista ja se kulkee läpi Ruotsin ja Vernäjän vallan ajan Suomen itsenäistymiseen. Kirjassa tulevat näkyviksi myös sisällissota, siitä seuranneet eheytymisen ja kasvun ajat, sotavuodet sekä evakkotaipaleet. Lopulta suvun jäsenten kokemukset ovat peilinä kansakuntamme viime vuosikymmenien vaurastumiselle ja hyvinvoi ntiyhteiskunnaksi kehittymiselle.

Kirjassa on muistikuvia ja tarinoita suvun jäsenten vaiheista myös Suomen rajojen ulkopuolella, Neuvosto-Karjalassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa sekä nykypäivän kansainvälisissä tehtävissä.”

(Tekstilainaus kirjan takakannesta)

Jutun Värtsiin toimitti: Eero-Matti Lintunen

Share

3 comments for “Majoisten sukukirja julkistettiin lauantaina 10.7.2021

  1. Hyvin kirjoitettu Eki 👍.
    Suurkiitos !

  2. Kunnioita hyviä tekstin kirjoittajiia. Minua huolestuttaa ympäristön muutos jonka voi nähdä kun viettää paljon aikaa luonnossa.

  3. Värtsiläpäivien torilla on kirjaa rajoitetusti myynnissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *