Kylätalon katoksella

Vaikka ilta oli tyyni ei hyttyset eli itikat kiusanneet. Syy saattoi olla Alpon tekemissä tulissa jotka eivät olleet mitkään mitättömät kynsitulet.

Mestari itse puheli punarinnan kanssa. Sivusta seuraavasta näytti siltä että ne ymmärsivät toisiaan. Alpo ja punarinta. Läheisessä aikuisessa näreessä orava pyrki iltapalalle räkättirastaan jääkaapille. Räksä ei tykännyt kuokkavieraasta ja ajoi oravan kirjaimellisesti käpälämäkeen. Seurasi varmuudeksi vielä nälkäistä kurrea nurmikolle saakka ja saatteli nolon tupsukorvan ankarasti räkättäen Majatalo Rajan nurkalle.

Taustalla huuteli kuovi. Tai hallitsi äänitilaa lukuisten muiden lintujen yli.

Kuovit ovat huudelleet Värtsilän laakson pelloilla ainakin ihmisiän.Kuuluvat yhteen.Laakson vainiot, joen nostattama näkymätön usva ja kuovin huuto.

Jänisjoen peilipinnan rikkoivat ainoastaan hauenkitaa pakoon pyrkivien pikkukalojen hypyt.

Olin tullut hakemaan Wärtsilän Mustan siemeniä jotka Alpo oli minulle ystävällisesti luvannut. Ne siemenet muuttivat monen värtsiläisen jalanjälkiä länsirannikolle. Värtsiläisiähän joutui muuttamaan Taalintehtaalle sodan jälkeen kun  koti ja työ jäi rajan taa. Wärtsilä yhtymä tarjosi uutta alkua monelle perheelle Taalintehtaalla.

Nämä Alpon tuomat Karjalan mustat siemenet eivät päässeet Taalintehtaan multiin mutta lähes naapurikylään kuitenkin.

Makkaranpaistoporukka kasvoi kylätalon katoksella pian parilla entisellä luokkatoverilla kun Matti,Tapsa ja Erja liityivät joukkoon.Oli nostalginen tunnelma.

Juttua riitti ilman että ketään poissaolevaa olisi tarvinnut haukkua. Makkaran poltelessa kitalakea ajattelin että ilman verkkolehti Värtsiä tälläisellä kokoonpanolla tulilla istuskelu olisi tuskin mahdollista.

Meillä oli Tapsan kanssa viime näkemästä noin 50 vuotta.Värtsin ansiosta aloimme talvella viestitellä ja nyt pääsimme jopa naamatusten rupattelemaan.

Jos Nokia mainosti aikoinaan että se connecting peoples niin kyllä verkkolehti Värtsikin yhdistää.

Kiitos Alpolle Wärtsilän Mustan siemenistä, kyläyhdistyksille nuotiopuista ja mukana olleille unohtumattoman illan seurasta.

Majatalo Rajaa ,jossa yövyin,kiittelisin jos Värtsin toimitukselliseen linjaan kuuluisi mainonta
Kirjoitellaan Värtsiin, kommentoidaan juttuja ja kun ollaan erimieltä niin ollaan. Ei kuitenkaan tölvitä henkilöitä ajatusten takana. Värtsi voi koota värtsiläisiä vuosikymmenten takaa yhteisille tulille. Ei se silloin mikään turha aviisi voi olla.

Teksti ja jokimaiseman kuva: jore
Nuotiokuvat Alpo

21 comments for “Kylätalon katoksella

 1. Olipa hieno juttu.

  Kyllä kai Värtsilän palveluja saa kiitellä ihan nimeltä mainiten, varsinkin jos kiitoksille on katetta.

  Värtsissä on linkki, joka vie majatalon mainossivuille. Eikä siinä mitään, kyseessähän on kai värtsiläläinen yritys. Koska tällainen linja on otettu, voisivat myös muut paikkakunnan yritykset, suuret ja pienet, saada halutessaan oman ilmaisen linkkinsä vaikka jonkun yhteisen otsikon alle. Yritysten kotisivuilla voisi vastapalveluna olla linkki Värtsiin.

 2. Kovin puhuja oli Matti ja sitten Jore. Alpo ja minä tyydyttiin kuunteluoppilaaksi, mitä nyt Alpo sen punarinnan kanssa jutteli. Muutama viikko sitten Sakari muisteli että sillä hänen tuntemallaan henkilöllä oli vanhempi naama kuin siinä – 30 luvun valokuvassa. Nyt kävi päinvastoin. Mutta kyllä siellä viidenkymmenenkin vuoden jälkeen Joren naamalla katsoi se pisamanaama pikkupoika.

 3. Katos vaan, vieläpä Kylätalolla. Se hyvä se. Kiitos vaan.

  Piilomainos ei ainakaan voisi olla parempi kuin Majatalo Rajan ikkunasta (ulospäin) napattu kuva.

 4. Tapasin Matin tänään hernekeittolounaalla Cafe Eljassa. Kysyin häneltä, että eikö nyt Värtsin etusivulle voitaisi laittaa linkki myös Cafe Eljan ruokalistaan, onhan siellä Majatalo Rajakin. Hän vastasi, että: ”mikäs siinä, ei se ainakaan minusta ole kiinni” Onkohan se jostain toisesta kiinni? Odotellaan.

 5. Kun asuin aikoinaan Värtsilässä, kaipasin tietoa maatilojen mahdollisista suoramyyntipaikoista. Taisin toivoakin jossain vaiheessa niistä ”torilistaa” Värtsiin. Lienevätkö turhan kainoja.

  Näillä mahdollisilla linkeillä en tarkoita, että Värtsin etusivu pitäisi peittää mainoksilla. Yksinkertainen teksti samaan tapaan kuin nykyisessä linkkiosastossa riittäisi oikein hyvin palvelemaan niin kuluttajia kuin yrityksiä, vaikkapa otsikon ”Yrityslinkit” alla.

  Värtsin eräs ajatus oli aikoinaan tukea paikkakunnan elinkeinoelämää. Sitä voisi toimitus tehdä myös kyselemällä juttumielessä silloin tällöin, mitä yrityksille kuuluu.

 6. Onko Värtsi yrittäjän mielestä houkutteleva, mukava ja mielenkiintoinen?

 7. Ehdottelin aikoinaan – ehkä 4 vuotta sitten – että Värtsiin hyväksyttäisiin myös jonkin tason mainontaa. Säännöthän siitä pitää olla, muuten tulee vain turha törinää. Nyt jo näkee, että nokkelimmat osaavat hyödyntää Värtsiä.

  Olen tietenkin jäävi tällaisia ehdotuksia tekemään kun itse olen ollut mainonnan palveluksessa polvihousuisesta asti. Mutta ilokseni huomaan että entiset mainonnan vastustajatkin tuntuvat iän myötä asiassa pehmenevän.

  Kyllä yrittäjätkin voivat Värtsiä lukea ja sinne kirjoittaakin. Ei kukaan edellytä että lehti välttämättä yritystarinoita sisältäisi. Yrittäjät ovat usein avoimia monenlaisille ilmiöille, eivät mitään fakkeja tai normielämälle vieraita otuksia.

 8. Värtsi oli kyllä minun mielestäni tarkoitus pitää täysin vapaana mainoksista, rahan ja kapitalismin ikeestä. Näin Erkki minua on ohjeistanut aikanaan.

  Aiemmin Hotelli Joen ja nykyisen Majatalo Rajan näkyvyys perustuu Arppen pihapiirin ns. symbioosiin, molemmat hyötyvät toistensa olemassaolosta ja näin ollen rahaa ei tarvitse heidän vaihtaa keskenään.

  Se että muiden yritysten mainoksia voitaisiin laitella Värtsiin on jo toinen juttu. Pitäjäyhdistys toki päättää kustantajana onko tilaa ns. myynnissä tai ilmaiseksi saatavilla. Pientä vastinetta toivoisin kyllä kustantajan rahastoon. Ilmaisia lounaita kun ei ole. Hyvää tahtoa toki riittää!

  Liikeyritykset mainostavat palveluitaan mm. painetuissa sanomalehdissä, ja se ei ole halpaa! Värtsissä voisi olla halvempaa, ei toki ilmaista. Business is business!

  vartsila.fi sivustolla on listattu paikalliset yritykset linkkeinä. Sinne voi esittää toivomuksia lisäyksistä, ilmaiseksi. Kyllä Google ym. hakukoneet ne sieltäkin löytävät, ken tietoa haluaa etsiä ja tarjota. esim. jos yrityksellä ei ole omia kotisivuja.
  https://vartsila.fi/vartsila/?page_id=138

  Varainhankintaa mm. Värtsin palvelin maksuihin on kerätty mm. Värtsi mukilla, joka oli punainen vaate joillekkin…. ota teistä nyt selvää.. ei ota kohta Erkkikään =)

 9. Minäkin huomasin tänään, että ukot ovat kääntäneet takkia mainonnan suhteen.

  Kuten Eira kirjoittaa, kovasti vannotettiin aikoinaan, että tässä on ei-kaupallinen julkaisu, ei manoksia. Minähän en mainontaa vastusta, hyvä olisi tietää, jos sinne kylälle sattuu, että mitä mistäkin voisi saada. Ja nimenomaan pientä korvausta vastaan. Tai mieluummin isoa..

 10. Viikonloppuisin ei taida Värtsilässä olla auki kuin kaksi paikkaa, MajataloRaja ja toisena Kylätalon katos. Molempia olen käyttänyt. Majatalon palvelut entistäkin niukemmat verrattuna vaikka Hotellin aikaan. Katoksessa puut talon puolesta mutta ne makkarat on pitänyt ostaa Tohmajärveltä.

  Lähin hyvä ruokapaikka Ilomantsissa 70 km:n päässä siellä mäen päällä.
  Kyllä palveluyrittäjien linkit saisi olla tällä sivustolla eli yhdessä paikassa, helpottaisi turistin elämää!

 11. Mielipiteeni mainoksista ei ole muuttunut: ne ovat tärkeitä talouselämän moottoreita.

  Värtsiin mainokset eivät kuitenkaan sovi. Verkkolehti on perustettu aikoinaan sille pohjalle, että toimittajat ja muut kirjoittajat eivät saa palkkaa. Mahdollisuudet mainosrahoitteeseen julkaisuun, jossa tekijöille jotain maksettaisiin, ovat Värtsin osalta vähäiset.

  Koska yhdelle yritykselle on suotu mahdollisuus ilmaiseen linkkiin kotisivuilleen, toivoisin tasapuolisuuden nimissä samaa kädenojennusta myös pitäjän muille yrityksille. Kaikkiin paikkakunnan yrityksiin tulisi suhtautua samalla tavalla, muuten lehti ei ole uskottava. Arppenpihan symbioosiin tällä ei liene vaikutusta.

  Tällä tavoin menetellen ilmaisia kirjoittajia saattaisi riittää paremmin tulevaisuudessa.

 12. Olen käsittänyt että verkkolehdellä on kuluja, joiden kattamiseen rahaa on jostakin löydyttävä. Stä voitaisiin tarvita myös julkaisun mahdollisiin kehittämistoimiin.

  Yritysten tukirahoituksella ja kirjoittajien palkattomuudella ei ole mielestäni ristiriitaa. Kannattaisi edetä miettimällä, millä tahoilla/yhteisöillä/yrityksillä (ei välttämättä paikallisilla) olisi liiketaloudellisesti pyyteetöntä kiinnostusta tukea varsin ainutlaatuista Värtsi-julkaisua tietyllä esimerkiksi vuotuisella rahasummalla, joka ei edellyttäisi mitään vastikeellisuutta. (Tietoisesti jätän omat vinkkini mainitsematta.)

  Ei tällainen toiminta mitenkään tavatonta ole jos vähänkään katselee ympärilleen. Eikä se mitenkään Värtsin ja sen kirjoittajien itsenäisyyttä heikentäisi. Päinvastoin.

  Eri asia on paikallisten palvelujen mahdollinen informointi verkkosivustolla. Kyllä siihenkin keinot löytyy jos sitä todella halutaan.

 13. Idea on kannatettava. Jokohan alkaa pyyteetöntä ja vastikkeetonta rahaa virrata Värtsiin? Halukkaat kaiketi ilmoittautuvat pitäjäyhistykselle.

 14. Huumoria kevennykseksi? Näinhän sitä on aina totuttu toimimaan, odottelemaan että paistetut hanhet lentävä suuhun. Entäpä jos toimittaisiin itse?

  Korjauksena aiemmin sanottuun vanha viisaus: ilmaisia lounaita ei ole. Vastikkeettoman tuen antajatkin odottavat jotain saavansa. Se on tuen saajan jo lähtökohtaisesti oivallettava.

 15. Häh, eikö pyyteetöntä ja vastikkeetonta rahhaa ei-kaupalliselle Värtsille oo tulossakaan?

  Värtsiä perustaessani en kyllä ootellut, että paistetut hanhet lentäisivät suuhun.

 16. Arvostan kyllä uranuurtajien työtä mutta silti: rakentavampia puheenvuoroja, kiitos!

 17. Eiköhän EJ ole tehnyt Värtsin hyväksi uraauurtavaa ja rakentavaa työtä alusta alkaen.
  Hän kun on niitä ihmisiä, jotka eivät tuo itseään esille, vaan antavat hyvien tekojen
  puhua puolestaan. Kaikkea tekemäänsä hän ei halua julkisuuteen, vaikka syytä olisikin.

  Ystävyydellä!

 18. Hanhien myötä tarinaa tien sivuun. Se on pelin henki.

 19. Monenlaisia ajatuksia herää katsottaessa toisinajattevien kohtelua Kiinassa, Valkovenäjällä, Venäjällä… Voi vain toivoa, tuskin tehdä mitään.

  Seuraava tuntemus on tietysti kiitollisuus siitä, että voimme elää todellista lintukotoelämää täällä Suomessa.

  Rinnan tuon hauraan turvallisuuden tunteen kanssa voi arvioida länsimaisen sivistyksemme pintakerroksen paksuutta tai ohuutta – tietysti vain mediatiedon perusteella.

  Jokainen voi nähdä ns. länsimaissakin oireita demokratian ohenemiseen. Tuskin on muuta tehtävissä kuin pitää pitää silmänsä auki ja tarkkailla ilmiöitä ympärillään.

  Ja omia reaktioitaan.

 20. Jore oli ilmoittanut toukokuun lopussa tapahtuvasta kotiseutumatkastaan ja niin tämä tapaaminen järjestyi melkein Kesänavaustapahtuman yhteyteen, ei aivan, mutta seuraavaksi päiväksi.

  Nuotiota sytytellessä tuli kaksi naishenkilöä turistimatkallaan tutustumaan Värtsilään. Heillä oli paljon kyselemistä. Mikä on Niirala ja mikä on Värtsilä ja mikä on se Valkoinen talo. Koska Aulis Kosonen oli juuri kertonut Värtsissä tyhjentävästi Niiralan Hovista ja valkoisesta talosta, niin ole helppo neuvoa Värtsin osoitteeseen joten kohta he olivatkin osoitteesn löytäneetkin puhelimistaan.

  Siitä tuli mieleen, että infotaulu alueen historiasta saattaisi olla matkalaisille joskus tarpeen.

  =====

  Oli mukava istua iltaa Kylätalon katoksen alla nuotiota poltelle. Kuivaa polttopuuta oli riittävästi. Aikanaan koivuklapeista tuli hyvä hiillos, jolla kelpasi makkaroita kuumennella.

  Sain silloin joku vuosi sitten 9 Mustaa perunaa. Nyt niitä taisi olla pari sataa mukulaa. Ne on jaettu noin kymmeneen eri paikkaan kasvamaan, joten näin saattaa elo säilyä paremmin kuin minun hallan arassa kellarissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *