36 comments for “Sana on vapaa. Viikko 8/21

 1. Hyvää alkanutta viikkoa! Varokaa liukkaita teitä – varsinkin jalkakäytäviä!

 2. Sukututkimuksen harrastaja sai tänään TV 3:n äärellä klo 20-21 kokea mielenkiintoisen ohjelman Sukuni salat. Jukka Jalosen sukutarina vei 1300-luvulle Liettuaan – ja sitä ennen kuljettiin Ruotsissa. Aatelisia eri puolilla Eurooppaa.

  Tarinan voi varmasti löytää netistä. Suosittelen, jos jäi näkemättä ja kuulematta.

 3. Varsin yllättäviä nuo Jalosen sukuyhteydet Ruotsiin ja Liettuaan.

  80-luvulla, kun elettiin vielä Neukkuaikaa, teimme työkavereiden kanssa matkan Vilnaan.
  Ensin menimme laivalla Tallinnaan ja siitä lensimme pienkoneella Vilnaan.
  Suomessa oli vielä talvista, mutta kun astuimme Vilnan lentokentälle, kesä oli meitä vastassa.

  Kuljimme samoilla paikoilla, joita tv-ohjelmassakin näytettiin. Kukapa olisi uskonut, että Vilnan perustajan jälkeläisiä on Suomessakin!

  Paluumaka onkin sitten asia erikseen. Saimme pienkoneessa sellaista kyytiä, että hirvitti astua samaan koneeseen uudelleen.

 4. Kävinhän minäkin Liettuassa 80-luvulla. Olin Seppo Kääriäisen johdolla delegaatiossa kommunistisen puolueen vieraana. Se oli sitä aikaa, kun ”kokeilin” politiikan puolella. Onneksi sain palata takaisin papin hommiin – ja vieläpä synnyinseurakuntaani.

  Oli minulla toinenkin keikka kommunistiseen itään. Tutustumismatka Nl:n aikuiskasvatusjärjestelmään Moskovassa ja Ukrainan Odessassa.

  Oppia ikä kaikki – näin jälestä päin todettuna.

 5. Anteeksi, on pakko jatkaa tarinaa – vaikka eipä ole pahemmin tungostakaan vartsin ruudulla.

  Käynnit Neuvostoliiton puolella jatkuivat, kun Värtsilän työläisasutusneuvoston toimeenpanevan komitean puheenjohtaja Juri Panov kävi pappilassa pyytämässä v.1992. Niinpä pienen suomalaisen Värtsilän seurakunnan papin työt laajenivat rajan toiselle puolelle, Venäjän Värtsilään sekä Ruskealaan, Sortavalaan ja Sodderin kylään. Tulin täystyölliseksi pienen seurakunnan palkkalistalla. Ja samalla kokemuksista rikkaana ja kiitollisena, että niin sai tapahtua.

  Korostan sitä, että minut pyydettiin töihin Venäjälle. Juri Panovista tuli myös hyvä ystävä.

  Kokemukseni Venäjällä soivat virren 960 kolmessa säkeistössä. Laulan niitä päivittäin sekä suomeksi että venäjäksi – ihan ulkomuistista.

  Mutta bensan tankkaan nykyisin Suomen puolella.

 6. On se tuo Erkki kaiken kokenut mies.

  Muistatko kun oltiin Hotelli Lappeessa ( Lappeenranta )
  tekemässä Väyrysen patesta pressaa.

  Oli pöytä kirkastatakin ja joka laatua, mutta eipä
  Johannes Virolainen edes katsonut sinnepäin.
  Kertoili minulla ja vaimolle maalaisliiton
  nuorisotyöstä aina Vesaisista lähtien. Me kun
  sanottiin olevamme opettajia. Vesaiset oli
  maalaisliiton ensimmäinen nuorisojärjestö.
  Ylämään runoniekka-rouva oikein intoutui
  laulamaan haitarin kanssa Puavolle tsemppi-
  laulun. Kysäisin Patelta Markku Kauppisesta ja
  Paavo totesi, että lyhyeksi jäi Maken ura.
  Toki hän eteni aina Kelan johtajaksi ja
  Kuhmon kaupunginjohtajaksi asti, kunnes
  tuli kuumat paikat harmaiden moottorikelkkabisnesten
  vuoksi. Pohjois-Karjalan väkikin alkoi vieroksua
  Markkua lehtikirjoitusten ( Karjalan Maa)
  vuoksi eikä tullut toista kautta. Karpola kuitenkin
  oli jämäkkä ja suora mies. Ressukka kuoli
  häkämyrkytykseen.

  Taisi taas tulla sensuroitavaa. Eiköstä? 😉

 7. Hyvin pysyi asiassa. Lähes päivittän lämmittelen tuvan uunia, ja silloin tällöin muistan lämmöllä edesmennyttä Karpolaa ja hänen vaimoaan, jotka menehtyivät häkään, mikäli oikein muistan. Surullista.

 8. -Konstit on monet sanoi emäntä, kun kissalla pöytää pyyhki. – Niin on sanoi isäntä, kun katseella tuvan lattian lakaisi.
  Itsekin olen kokenut saaneeni kommenteista tuiskua silmille.
  Vastaisuudessa, jos joudun kertomaan ketä tai mitä tapasin kauppareissulla Kemmiinmäillä. niin pitänee varoa etten mainitse kauppoja nimeltä, ettei se menisi laittomaksi mainostamiseksi Pitää sivistyneemmin kertoa, että kävin yhden kirjaimen kaupassa, eikä niin kuin ennen, että kävin K- kaupassa, S-kaupassa ja vielä A-kaupassa.
  Siitä sain ideaksi yhden Pilkka niksin. Nyt, kun löytäisin jostain pilkku viiloja, niin rupeasin harrastamaan talvipuhteina pilkkujen viilausta.

 9. Ei kai Karpolan perheestä muita kuollut siihen häkään. Kertoivat että vaimonsa lähti kylättelemään ja sininen liekki jäi palamaan leivinuuniin.

  No, tää nyt menee vati-varmasti poistoon.

  Lukaisin nimittäin Reteriikin kirjan ja tein siitä jutun. Eipä hätää. Miun blogilla oli vuonna 2020 nelkytviistuhatta
  lukijaa. Kustannusjohtajat ja tiedotuspäälliköt onnittelivat. Arvoo tuleeko kirjapaketteja joka päivä pikana ja
  kotiinkantona heiltä. Ihan tässä menee koronarauha. Tuskin ehtii edes 300 – euron konupulloa avata, jonka
  eräs runoilijamummo toi palkaksi runojensa puhtaaksikirjoituksesta ja tikulle lukemisesta. ( Hänellä on sokea
  tyttö, joten kuuntelee sitten äitinsä runoja muistitikulta.) Oli kirjoittanut runonsa kirjekuorien taakse. Siellä kun
  on vapaata tilaa ja kallista paperia säästyy. Niitä kirjekuoria oli monta muovikassillista ja piti laittaa aikajärjestykseen,
  kun hänellä oli entinen ja tämä uusi, joten pieteetillä ja tarkasti oli työ tehtävä.

  Kaiken kansan reteriikki

  Että naisten pikkuhousut koronamaskina

  Ilkka Sysimetsä/Tommi Pietarinen: Harva meistä on Frederik, Otava Kustannus 2020

  Olin kerran Frederikin konsertissa, oluenhuuruisessa festariteltassa, siis tietysti Lappeenrannan satamassa, siellä missä tavattiin pitää humppafestareita, kunnes tiukkapierut kaatoivat koko lystin. Pappi Matti J. Kuronenkin sanoi menevänsä kauas saareen, ettei kumu kuulu.

  No, konserttihan alkoi silleen, että Reetulle ei annettu kouraan päämikkiä, johon solistilla on tapana laulaa. Kohtapa alkoi härdelli joka kesti jonkin aikaa. Taisipa kunkulta päästä joku v..ttu ja saa…a jos huulten liikkeitä oikein luin. Kas kun hänellä oli se surkea kapula kädessä, joka ei toistanut ääntä.

  Lopulta pääsi kaiken kansan laulajakunkku laskettelemaan sielun kyllyydeltä ja sieltä tulivat Titanikit, Rasputiinit sun muut eturivinkin tyttöjen ja rouvien iloksi. Ihan heiltä kostuivat – siis silmänurkat, kun reteriikki oikein uhosi. No kateelliset miehet tuumivat, että sillä on varmaan broileri housussa ei helevetti muuten…

  Tämä kirja kertoilee rennosti ja anekdoottirikkaasti iskelmätähden tapaamista kollegoista ja tietysti paljosta muusta. Eihän sitä reetuksi muuten pääsisi ellei puuhastelisi suvereenisti naismaailmassa:

  …”Tapio Rautavaara oli sammunut etupenkille ja kussut housuihinsa. Paikalle oli kertynyt 1500 ihmistä, ja jos joutuisin perumaan juhannuskeikan, menisin vararikkoon ja minut hirtettäisiin kulkusistani lähimpään Lapin mäntyyn. …

  Tapsan havahduttua tönimiseen sanoin, että mene tuonne bussin takaosan sänkyyn nukkumaan pääsi selväksi, keikka on kolmen tunnin kuluttua. – Mestari istuu tässä, mörisi Tapsa ja jatkoi kuorsaamista. … Otin roudarilta pitkän roikan ja kaivoin kassistani hiustenkuivaajan…nukuin tuohon aikaan rullat päässä joka yö. Aloin föönata Tapsan housuja tämän vedellessä sikeitä”…

  Reipasta verbalistiikkaa harrastaa Reetu. Olisikohan peräti oikeusjuttuja tulossa kirjan tiimoilta. Lukevalla kansalla iloa piisaa satavarmasti. Miehän tykkäsin Reetun jutustelusta. Saapahan Tiinan kahvion ukkoringissä jotakin ilmoille heitettävää, ennen santsikahvin santsikahvin santsikahvia. Täytyyhän noissa porinoissa olla ainakin 10% totuuden siementä, jos nyt eivät ole tosia 110 – prosenttisesti.

  Mistä näitä julkkiksia tietää. Hervottomia olevatten joskus. Mutta jörökki Suomen kansa tarvii tämmöisiä vekkuleita, että saa naureksia angstejaan huis helevettiin ainakin hetkeksi.

  Halavattu.

  Että tyttöjen pikkuhousut koronamaskina.

  Tietysti vielä pesemättömät. Herrajumala näitä pahennuksen aikoja.

  Jouko Varonen

  SARV:n jäsen
  taakse, kun siellä on tilaa.

 10. Eihän tänne Värtsi lehteen uskalla kirjoittaa mitään, sen olen huomannut pitemmän aikaa menee ”pilkkujen viilaukseksi”.
  Luulis olevan parempaakin tekemistä!! Tai sitten ei. Tapansa kullakin

 11. Suomen ensimmäinen koronavirustartuntatapaus varmistui 29.1.2020 Lapissa.

  24.2.2021 sairaalassa 193, tehohoidossa 35, kuolleita 737
  Eilinen tilanne
  😷🤒🤕🤧

 12. Jospa Putin ojentaa auttavan kätensä
  ja pistää viisi miljoonaa Sputnik-rokotetta
  Suomen kansalle.

 13. Joutessani luin TJ.n kunnan pöytäkirjoja. 15.2.2021 kunnanhallitus oli käsitellyt kunnalle saapuneen ostotarjouksen yhdestä Myllyrannan rivitalosta. Asian esittelijä oli ehdottanut järjestettäväksi huutokaupan johon tarjouksen jättänyt voisi myös osallistua. TJ kunnanhallitus teki päätöksen, että ei järjestetä huutokauppaa, eikä myöskään myydä muuten. Miksi näin, en ymmärrä. Tarjottu hinta tuskin yksin riittää syyksi, säästyisihän ainakin purkukustannukset.

  Olisko se ketä haitannut, jos kylä olisi saanut asukkaita? Ja tiedoksi, en tiedä kuka tai ketkä olivat tarjouksen jättäneet.

 14. Mie joutaisin tulemaan. Pistettäis ukkorinki sinne kahvipaikkaan ((mikäseoli). Nauraa käkäteltäis ja parannettais mualimoo. Otettais santsikupin santsikuppi. Eira palkattais pullanpaistajaksi. Miulla olis
  uuvenkarhee auto. Voisin toimia kuskina, jos jollakin on lahna
  sisätaskussa. Eläkepäivänä tulee neljä tonttua tilille puhtaana.
  Riittäisköhän tuo.

  😉

 15. Sputnik rokote saattaa olla turvallinen. On myös mahdollinen skenario, että joutuu maatakiertävälle radalle. Rokotuksissa turvallisuus on varmistettava.

 16. Tuulan kommentin asiat jäivät askarruttamaan myös minun mieltä. Olisikin mukava jos joku asiasta paremmin perillä oleva valaisisi tämän päätöksen taustoja.

 17. Rivaria ei myyty tarjouksen hinnalla (2000) eikä laitettu huutokauppaan. Yksi arvaus voi olla pelko että ostaja ottaa talosta tavaraa viiden tonnin arvosta (kattilahuoneesta ja asunnoista) ja häipyy. Eli kunnalle jää taas vain ne purkukustannukset.
  Toinen arvaus että kunnan väkiluku ei tuon kaupan avulla käänny nousuun.
  Kolmas arvaus että nettihuutokaupassa tuo menisi mutta saatava hinta voi olla mikä tahansa 1000 -10000 euron väliltä.
  Neljäs arvaus että jos kunta myy tuon asumistarkoitukseen niin vastuu piilovioista jää kunnalle.

 18. Kalevalamittaan tehtyä uutta runokirjaani ”Pussauspuu” on myynnissä Kiteen Kirjakaupassa viisi (5) kappaletta. Kuka ehtii ensimmäisenä? Lupasin hakea pois ne kirjat, jotka eivät mene kaupaksi.

  Kyldyyriä on lehessä lupa mainostaa, oikeastaan se on lehtien velvollisuus.

 19. Joukolle: on sen verran tuore tapaus, ettei kirjastossa oo vielä, mutta käynpä Kiteelle kirjan lahjoittamassa. Eivät ilikiä olla ottamatta. Sulle lähetän postissa.

 20. Mullapa on jo yöpöydällä tuo
  ”Pussauspuu”!
  Näin Kalevalanpäivän, kulttuurinpäivän ja siipan nimipäivän kunniaksi
  aloitin aamun lukemalla siitä ONNIttelurunon puolisolle.

 21. Hyvää nimipäivää Opalle – ja tellervolle!

 22. Anteeksi, piti teititellä ja kirjoittaa Tellervo isolla T:llä. Kramppasi etusormea enkä huomannut ajoissa.

 23. Jos tätillä ois munat.Tälläisen arvailujen takia ei Myllyrannan rivitaloa olisi pitänyt jättää myymättä.Minä tein itsekkin valituksen kiinteistön purkamisesta mutta vastauksena oli että jos…Kunnalla on Värtsilässä yksi rivitalo ollut purkamatta varmaan 10 vuotta.Siihenkin taloon tehtiin ostotarjous mutta päätös oli hyvin samantyyppinen mitä nykyiset vastaukset.Iso toive olisi että saataisiin päättäjiin uutta verta,sellaisia jotka veisaisivat välillä toisen säkeistön.

 24. Minä muistan tuon kymmenen vuoden takaisen tarjouksen. Ja ihmettelin sillonkin päätöstä. Tarjoushinta muistini mukaan oli kymmenen tuhatta euroa.

  Onhan siinä semmoinen vaara olemassa, että uusi omistaja olisikin kiva tyyppi, laittaisi paikkoja kuntoon ja elelisi onnellisena..

 25. Joka kerta kun ajelen Värtsilään – Ilomantsin tai Joensuu/Tohmajärvi kautta – toistuu tietyin välimatkoin tienvarsikyltti, jossa lukee Värtsilä ja kmmäärä. Milloin nämä kyltit kaadetaan nurin? Silloinko kun viimeinen rivitalo on purettu?

  Mihin laitetaan Värtsilän rakentajan – Nils Ludvig Arppen pysti – kun,,, ? No. onhan Wärtsilä-sali ja Oyj Wärtsilä Abp ja Wärtsilä-talo Joensuussa.

  Ja Kukkovaara, Sääperinjärvi, Räykynvaara, Jänisjoki, joka virtaa Venäjän Värtsilään!!! Ja tietysti Kaustajärven kylä – Universumin Helmi liki rajaa Suomen puolella – ja suojellut sudet.

  Entä jos vaihdettaisiin Värtsilä-nimi Niiralaksi! Pitää vain osata erottaa se Kuopion Niiralasta. Savolaiset tietysti viäntäisivät Tohmajärven Niiralan Nieralaks.

  Perimmäinen Värtsilä-ongelma on kaksi hautausmaata – Leminrinteen ja Kaustajärven.

 26. Mitään en vihaa niin paljon kuin silmänpalvontaa ja farisealaisuutta vaikka kirkossa laitoin venäläisen, bensaringistä saadun pikkusetelin kolehtihaaviin korkealta ja näyttävästi. Mummoringistä vilkuilivat ja supattelivat:

  – Jouko laittoi satosen.

 27. Hyvää Alpon päivää!!! Latinankielinen albus – valkoinen, kirkas. Niin ovat myös hanget korkeat tänään 1.3.2021. Ja kotoillekin on vielä jäänyt hävikkilunta.

  Olisiko Alpon päivän kahveille sopivinta kattaa valkoista jäätelöä? Ja päivälliselle valkosipulilevitettä?

 28. On niitä Tohmajärven kunnan kiinteistökauppoja tehty ennenkin. Eikä ne satu kaikkien mieleen juuri koskaan. Tulee mieleen yksi kauppa, jossa suljettujen tarjousten perusteella myytiin kiinteistö 800 markalla. Joku valitti liian alhaisesta hinnasta ja kauppa otettiin uudelleen kasittelyyn ja myytiin huutokaupalla. Kuitenkin joku keksi valittaa siitäkin kaupasta ja huutokaupassa maksettu 2000 markan ”käsiraha” palautettiin. Sitten oli vielä muutama vaihe , kunnes myytiin sille, jolle se oli nähtävästi päätettykin myydä, tosin vähän kalliimmalla kuin alkuperäinen pilkkahinta oli.

 29. Suomi tarvitsee järkeviä ajattelijoita. Ollaan käännekohdassa. Suuret ikäluokat vääjäämättä ikääntyvät. Nuorilla järki soljuaa. Nuoret ymmärtävät tämänpäivän haasteet ja ovat niiden ratkaisijat.

 30. Kyllä se niin on että täältä Värtsin sivuilta poistetaan kommentteja ja niihin liittyviä linkkejä.
  Taitaa olla joidenkin yksinvaltiaiden omistusoikeuksia ja vallanhimoa.

 31. Kiitos Erkki J
  Kiitos musiikista. Kyllä on hienoa musiikkia ja kiva katsella tuota piiperrystä.

  Erkki Lintuselle kiitoksia myös. Eräs ulkomaalainen halusi vääntää nimeni muotoon ”Alpheo” ja täsmensi myös että se kirjoitetaan noin. En ole selvittänyt mitä tarkoittaneekaan.

  Valkosipulilevitettä ei ole, mutta oikein ylikypsää patakukkoahventa tasoittelen kyllä kukkuran kerroksen leivälle. Veikkaanpa, että kalan ystäville maistuisi

 32. Kaikella kunnioituksella ”Mökin muijalle” tiedoksi
  Kyllä se on niin, että minä olen se joka kommentteja joskus poistaa.
  Joten voit haukkua ihan nimeltä mainiten, älä yleistä. Minulle osoitetut nimipäiväonnittelut on kiitollisena otettu vastaan ja tehneet tehtävänsä, joten ne mielestäni sai poistaa.
  Terkuin Alpo

 33. Tässä osoite jumppasaliin, jota ei ole suljettu: Oma koti, tuoli ja tv. Antennitalouksissa kanava 33 ja kaapelitalouksissa kanava 66. Ruutuun ilmestyy KotiTv. Arkipäivisin klo 11-13.

  Tule mukaan – omassa kodissasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *