Historiallinen äänitallenne Värtsilän yhteiskoulun juhlasalista 1934. Haastatteluja ja musiikkiesityksiä.

Radiohaastattelu nauhoitettu Värtsilän yhtenäiskoulun juhlasalissa keväällä 1934. Kesto 24 min.

Opettaja Eeo Siitonen kertoo Värtsilästä.
00.00 – 09:44

Leo Partanen soitaa kanteleella Suomalaisen kansanlaulun. 09:50 – 11:50

Maila Åhman laulaa Armas Järnefeltin säveltämän laulun Sunnuntai. Säestäjänä Lilli Vasenius, piano. 12:10 – 15:03

Teemu Grönberg esittää Reppurin laulun.
15:15 – 18:40

Tuntemattoman nuoren haastattelu.
18:45 – 21:02

Värtsilän torvisoittokunta: Karjalaisten laulu.
Kapellimestarina J. Nyberg.
21:40 – 23:30

Linkki mp3 tiedostoon.

Jutun toimitti Eira Varonen

4 comments for “Historiallinen äänitallenne Värtsilän yhteiskoulun juhlasalista 1934. Haastatteluja ja musiikkiesityksiä.

  1. Nostan hattua Eiralle näistä historiallisista kuulumisista. Mielenkiintoista ja harvinaista herkkua.

  2. Hieman jäykähkön oloistahan tuo iltaman vietto tuntui olevan. Ehkä nimenomaan radion läsnäolo teki sen sellaiseksi. Varmasti ei monessakaan kodissa ollut radiota tuohonaikaan. Muutenkin nauhoitus lukeutuu Suomen radio historiaan. Melkein parasta oli nuoren miehen haastattelu, nimi jäi toimittajalta kysymättä. Tiedä vaikka olisi ollut tuttu. Minua on kiinnostanut koko ajan minkälainen Värtsilän kyläilmapiiri on ollut tuohon aikaan. Ehkä olen saanut jo vastauksiakin. Mielestäni kylärungon on muodostanut tietenkin tehtaan työväki, jota on ollut reilusti yli tuhat. Sitten ovat nämä pienyrittäjät ja kauppiaat joita tehtaanväki ylläpiti ostoksillaan. Kolmantena ovat tehtaan johtohenkilöstö ja heidän rouvansa. Olen kuullut moneltakin taholta, että tehtaan palkat eivät olleet siitä parhaimmasta päästä. Pahimmin se tuli esiin v.1918 jolloin osa työväestä nousi kapinaan ja taisi tulla kolme kuolonuhriakin. Ehkä tilanne parani molemminpuolin tämän hässäkän jälkeen. Johtohenkilöstö näyttää olleen sukunimistä päätellen suomenruotsalaisia .
    Siuluni silmin nään hienon rouvan hienossa hatussaan menevän tehtaan kauppaan ja tehtaan rahvas joutuu tyytymään omaan osuus- tai työväen kauppaan. Tätä ei kovin tosissaan kannata ottaa.

  3. No aatteleppa ite, järjestetään ehkä läänin tärkein juhla ikinä, johon saapuu itse tasavallan presidentti seurueineen ja turvamiehistöineen. Suunnitellaan kutsuvieraiden arvolle sopiva ylevä ohjelma, ei mitään rahvaanomaista. Tämä äänitetty oli osa iltajuhlaa. Olihan siellä koko päivä jotain ohjelmaa.
    Siinäpä haastetta teille ketkä osaatte etsiä digilehdistöstä juttuja, etsikääpä päivän ohjelmat yms.. Näistä pippaloista on varmaan kirjoitettu aineistoa kilometrikaupalla.

  4. Kuunneltu on 🇫🇮
    Kannattaa kuunnella uudemmankin kerran

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *