Niiralan rautatien alikulkutunneli

Alikulku alkaa olla valmis ja kulkuesteitä siirretään syrjään
Tästäkö, tästäkö

Syyskuussa v. 1982 aloitettiin Niiralan alikulkusillan rakentaminen. Asemapäällikkö Reino Parkkulaisen mukaan neljän raiteen ylittäminen ilman turvalaitteita eli portteja alkoi tulla jopa vaaralliseksi. TVL kustansi sillan ja VR oli rakennuttaja. Urakoitsija oli Vesto Oy. Urakan arvo oli noin 1,5 milj. markkaa. Lisäksi jouduttiin tekemään tilapäisjärjestelyjä noin 0,5 milj. markan edestä. Alunperin urakka piti olla valmis toukokuussa v. 1983, mutta maaperän vetisyyden aiheuttamien ongelmien vuoksi alitus valmistui elokuussa v. 1983. Työaikana mm. suuri kaivinkone upposi työkohteessa. Työkohteessa vaihdettiin huomattava määrä maamassoja.

Aikaisemmassa kuvassa näkyvän punaisen talon rappusilla istui useinkin Veli Keronen haitaria soittamassa.

Tapio Näätänen
Kuvat: Jouko Näätäsen albumi

16 comments for “Niiralan rautatien alikulkutunneli

 1. Isän tekemä silta, tuumasi tyttäremme pienenä sillan ali kulkiessamme, kun isänsä oli jonkin aikaa timpurina tuossa työmaalla.

 2. Valokuvien ottaja Jouko kutsui tätä alikulkutunnelia ajoittain Niiralan Metroksi.

 3. Usein sattui niin, että venäläiset vaunut venkslasivat siinä
  niin, että sai odotella aika kauan ennen kuin reitti vapautui.
  Osasin tuohon aikaan venäjän aakkoset ja niinpä lueskelin
  vaunujen kyljistä kemikaalien ym nimiä. Nyt aakkoset ovat
  unohtuneet, mutta eipä niitä siellä tunnelissa tarvitsekaan.

 4. Ihan kulkukelpoinen reikähän siihen tuli. Oliskohan miten tyyriiksi tullut ne portit ja liikennevalot? Näin maallikkona tuntuisi, että halvemmalla olisi voinut saada. Kaurilan ja Tohmajärven tasoristeyksiin laitettiin valot ja taisi tulla portitkin.

 5. Alpo on varmasti oikeassa siinä, että halvemmaksi valot olisivat tulleet. Mutta ongelma on , että ratapiha on liian lähellä ylitystietä. Niinkuin Telle kirjoitti, joutuvat veturit venkslaamaan edestakaisin vaunujen kanssa, jotta saadaan oikea lähtöjärjestys maailmalle. Nyt saa venkslata rauhassa. Siinä montussa olis hyvä kaivon paikka, sillä kesäisin kun maa on näkyvissä vettä virtaa aika reippaasti. Tekijät onnistuivat johdattamaan veden ilm. Jänisjokeen. Nuo kuvissa olevat betoniputket ovat varmasti niitä. Betoniputki kuvassa näkyy myös Veli ja Anni Kerosen punainen talo. Nythän sitä ei enää ole, muistot vain.

 6. Olinhan siellä minähii niitä loppuriivannehommia tekemässä. Siihen aikaan asustelin New-Värtsilässä ja paikallisen sepän kanssa kävimme purkamassa noiden paksujen pilareitten ympäriltä valuaikaan käytetyt paksuhkot teräslieriöt uusiokäyttöön. Rälläkällä keskeltä halki ja hitsaamalla lenkki yläosaan, jonka jälkeen ketju kiinni ja rattorilla veto. Hienosti homma onnistui ja lieriö tuli valupilarin ympäriltä pois. Lieriöistä sai pienellä vaivalla polttoainesäiliöitä tehtyä. Keskisauman hitsaus kiinni ja ”kakkarat” päihin, niin A,Vot! Tietysti vielä pientä hienosäätöö, mutta kumminkin.
  Vestolta tulla jysähtelöö eläkettä joka kuukausi, jotta oispa siinä samalla männy paremmanni miehen aika:-)

 7. Keronen on kehittänyt monet minunkin filmirullista ja tehnyt kuvat ja lisäkuvat. Siis mustavalko- kuvien aikaan. Kuvien valmistaminen kotioloissa taisi loppua siihen kun alettiin käyttää värifilmiä.

 8. Kyllä Keronen kehitti myös värivalokuvia kotonaan, siitä on minulla omakohtaisia kokemuksia, laatu ei ehkä kuitenkaan ollut ihan priimaa. Muistan Velin sanoneen, että värivalokuvia tehdään vain kahdessa paikassa Suomessa, se toinen paikka on Helsingissä.

 9. Siinäs kuulitte minkälainen mies oli kyseessä. Hyvä Veijo. Lisäksi siellä alapihalla oli mobedi – ja polkupyöräkorjaamo. Erikoisosaaminen oli Simpson ja Mobylette mopojen korjaamisessa.

 10. Kyllä värikuvia olisi voinut kehittää kotioloissa, mutta vähäisiä määriä tehdessä nämä kehitysnesteet olisivat vanhentuneet ja kuvien värit huonontuneet.

 11. Kun katselin paikkoja Revon Santun saunajuttua ja niitä asuinpaikkoja katsellen, niin näin , että kaikissa avo-ojissa virtasi vesi, vaikka ei ollut mitenkään märkä aika. En tiedä mistä virtaukset tulivat, ehkä radan alitse Rillinkisuolta vai lieneeko peräti lähteitä lähellä. Onko tuossa sillan alla nykyisellään koneellista tulvaveden poistoa ?

 12. Sillan alta vesi menee putkea pitkin jänikselleen ja laskua on.

 13. Siis vedet menevät sillan alta jokeen ja laskua on riittävästi.

 14. Siinä tien vieressä radan ali meni hyvä virtainen puro.Tuli jostain Koukun Heikin takaa,voi olla hyvinkin että sai alkunsa Rillingiltä.
  Alku kesästä puron varsi oli ,siinä nykyisen metron ja Partasen kioskin välillä,keltaisenaan rentukoita.

 15. Olihan siinä purossa keväällä kuohuja, oikein vaahtopäitä, mutta keski kesällä oli taas niin kuivaa että sai kävellä ojan pohjaa pitkin.
  Ei oo tietoo mistä ne vedet on valunut siihen ”puroon”.

  Vuodet eivät ole veljeksiä eikä siskoksia.

  Mä olin maailmalla tohon aikaan kun tuota alikulkutunnelia on tehty. Asuin peräti Ruotsissa siihen aikaan. Toki kävimme moikkaa vanhempiani lasten kaa joka kesä.
  Että silleen 🇫🇮

 16. Vesto oy :ssa oli noihin aikoihin kihoissaan mies nimeltään pekka arppe firma hakeutui maailmanmarkkinoille erityisesti afrikkaan syystä että kotoolla maa-ja vesirakentaminen hiljeni .alkujaan nimi oli vesitekninen insinööritoimisto oy .tulivat kotio ’häntä koipien ’.hh.hollantilaiset ostivat lafkan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *