Pohjois-Karjalan rajavartioston tammikuun toimintatiedote

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan tammikuu 2021

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu tammikuussa yhtään henkilöiden aiheuttamaa luvatonta rajanylitystä.

Rajavartiosto suoritti tammikuun aikana yhden kiireellisen yleistä järjestystä turvaavan tehtävän poliisin pyynnöstä.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin tammikuussa 10 119 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2020 tammikuuhun (96 075) verrattuna noin 89,5 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli tammikuussa 1 138 (noin 11,5 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 8 726 (noin 86 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 255 (noin 2,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 tammikuussa suomalaisten osuus oli noin 44,5 prosenttia (42 769) ja venäläisten osuus noin 54,5 prosenttia (52 330).

Tammikuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi yhdeltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin tammikuussa 19 rajatarkastusta Schengen-alueen sisärajan ylittäville henkilöille.

Siun Sote aloitti maanantaina 18.1.2021 päivittäiset koronatestaukset Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään arkisin klo 10.00- 16.00 ja viikonloppuisin klo 10.00- 18.00 ainakin helmikuun loppuun saakka. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä. 

Rikostorjunta

Tammikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja kaksi ulkomaalaisrikkomusta. Lisäksi yksi rajavyöhykkeellä luvattomasti liikkunut henkilö poistettiin alueelta. Häntä epäillään valtionrajarikoksesta ja niskoittelusta rajavartiomiestä vastaan.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhteensä yksi sakko ja kaksi huomautusta. Lisäksi määrättiin yksi liikennevirhemaksu moottorikelkalla kypärättä ajosta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Maanantaina 4.1.2021 Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan astui palvelukseen yhteensä 141 henkilöä, joista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen 8 henkilöä. Palvelukseen määrätyt olivat pääosin kotoisin Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Etelä-Karjalan alueilta.

Alokasjakson koulutukset on toteutettu siten, että varusmiehet ovat koulutuksessa kolme viikkoa kerrallaan jota seuraa viikon vapaajakso.. Alokkaiden ensimmäinen taisteluharjoitus alkoi 1.2.2021. Koronatilanteesta johtuen alokkaat vannovat sotilasvalan 11.2.2021 Onttolan varuskunta-alueella.  Tilaisuus ei ole koronatilanteen takia avoin yleisölle.

Muut asiat

Tammikuussa Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki kymmenien henkilöiden työpanoksella sisärajavalvontaa Länsi-Suomen merivartioston, Lapin rajavartioston ja Suomenlahden merivartioston alueilla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

allekirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *