Värtsilän mustaa perunaa

Alku aina hankalaa

Muutama vuosi sitten Erkki Lintunen sai muutamia Värtsilän mustan perunan siemeniä Värtsilään. Myöhemmin minäkin sain niistä vastuulleni yhdeksän ( 9 ) perunaa. Ensimmäisenä vuotena eivät paljoakaan lisääntyneet. Niin olivat pieniä, etten olisi siemeneksi laittanut, mutta kun ovat niin arvokkaita niin jokaisen säästin.

Meillä ennen kotona perunat jaettiin karkeasti kahteen lajiin.. toiset olivat “syöntiperunoita” ja toiset “pieniä perunoita”. Kellarin talvisäilytyksessä nämä ohjattiin eri laareihin. Pieniä perunoita annettiin eläimille talven mittaan. Nämä minun mustat perunat olsivat kaikki joutuneet sen mittapuun mukaan eläinten ravinnoksi.


Toissa vuonna perunoita oli jo 49 kappaletta, jotkut niistä ihan “siemenperunan” kokoisia. Laitoin ne itämään aikaisin koronakevään kurimuksessa ja sitten sisälle maitotölkkeihin esikasvatukseen. Taimet kasvoivat hyvin sisällä ja myöhemmin kasvinuoneessa.

Kasvupaikat Liperissä ja Värtsilässä

Kuvassa oikealla kaksi riviä esikasvatettua Timo-perunaa. Sitten kaksi riviä normaalia Timo-siemenperunaa. Vasemmalla rivi Värtsilän mustaa 10 esikasvatettua tainta.

Ylläoleva kuva Liperistä. Maa ravinteikasta jossa vanhaa kompostimultaa

Vasemmalla Timo -perunaa neljä riviä, tuuheat varret. Värtsilän musta oikealla, korkeat hoikat varret.
Varret kasvaa hyvin. Kohta tarvitaan hernekepit Värtsilän mustalle.

Varret kasvaa hyvin. Saadaanko juhannuksesksi uutta perunaa.. sillikin ostettiin valmiiksi

Tiesin kyllä ennestään, että olen hyvä perunanvarren kasvattaja, mutta jospa tällä kertaa olisi mukuloitakin.. Ei ollut. Muutama herneen kokoinen alku vain. Siihen tuli tuhottua yksi hyvin kasvanut Timo perunan alku. Mustaa perunaa en häirinnyt muuten kuin multaamalla. Varret annoin kasvaa niin kauan kuin vain vihreinä pysyivät. Timo-perunan varret ruskettuivat aikaisemmin ja niitin ne pois.

Vanha kansa opetti, että ei saa kaivaa perunoita ennen kuin se kukkii. Minusta on ruvennut tuntumaan, ettei vanhat neuvot pidä aina paikkaansa. Tässäkin pottumaassa oli vain muutama kukka koko kesänä. Hyvä varsisto kasvoi korkeutta kunnes ensimmäinen rankkasade kaatoi sen kumoon.

Timo peruna kasvoi erittäin hyvin. Ehkä liiankin suureksi. Ehkä olisi pitänyt nostaa aikaisemmin. Timon nostoaikaan mustan perunan kuori oli niin ohutta, että pienestä hipaisusta irtosi eikä sitä voinut vielä kosketella. Vasta myöhään syyskuulla nostin Mustan perunan.

Harvinaisen hyvä sato. Noin 10 kookasta mukulaa joka juuressa. Pieniä perunoita ei ollut. Kaikki olivat saaneet kasvaa aikuisiksi.
Kookkaat mukulat tässä kompostipenkissä.

Kasvupaikka Värtsilässä. Noin 40 siemenperunaa.

Värtsilän mustaa perunaa Värtsilässä. 15.9.20. Pieniä mukuloita lukematon määrä-

Tässäkin maassa varret kasvoivat pitkiksi ja keskikesällä varret kuivuivat. Mukuloita oli kohtalaisen paljon, 5-10 per juuri, mutta pieniä. Varsiston kuivumisen vuoksi lienevät jääneet keskenkasvuisiksi, koska herneen kokoisia alkujakin oli juurissa. Samassa maassa oli pari penkkiä punaista. Se kuivui vielä pahemmin, eikä satoa tullut lainkaan.

Mustia perunoita maistamaan

En ole mustaa perunaa maistanutkaan yli viiteenkymmeneen vuoteen. Tästä “viljelyksestä” tuli pieniä perunoita niin paljon, että uskalsi jo itsekin syödä “kuormasta”. Pikku perunoita tuli reilu puoli sankollista.

Peruna on todella maukas ja mukavan kova tai “sitkeä” eikä hajoa keitettäessä. Ehkä syötävät mustat Värtsilän perunat pitää ostaa Nylanderin Eskolta ja laittaa nämäkin siemeneksi kelpaavat kasvamaan.

Share

4 comments for “Värtsilän mustaa perunaa

 1. erkki lintunen
  11.10.2020 at 14:56

  Mielenkiintoinen aihe tässä! Jos haluaa perehtyä perunan historiaan perusteellisesti, voi hankkia luettavakseen kirjan
  John Reader, Peruna – eräs maailmanhistoria.

  Alpon esille nostama Wärtsilän musta eli Karjalan musta voisi olla kiintoisa aihe vaikkapa opintokerholle. Yhteys Maaseudun Sivistysliittoon. Saa neuvoja, miten opintokerho voi saada jopa valtionapua. Tilaamalla kirjan voi jakaa tietoa koko porukalle.

  Perunan tarina Andeilta Eurooppaan ja Aasiaan on osittain myös – poliittista historiaa.

  Mitä tulee sitten tähän Wärtsilän mustaan, niin siitä pari ajatusta. Ensinnäkin se katosi Värtsilästä, koska se ei sovi tehoviljelyyn. Mutta toiseksi, se on maukas uuniperunana – pellillä kypsytettynä – ja voisilmällä höystettynä. Sopii vaikka korona-aikaan pienen piirin pippaloihion kotipöydän ympärillä. Kolmanneksi Wärtsilän musta on kotiseututyön aihe.- Mallia voi ottaa vaikkapa Lemiltä. Siellä vaalitaan Lemin punasen viljelyä, ja muutama vuosi sitten rinnalle ilmestyi Lemin kirjava -peruna. Lemin verkkolehtikin on saanut tästä nimensä Lemin kirjava, mitä ihan päivittäin seuraan.

  Alpon perunaharrastus ja Esko Nylanderin potaattituotanto ovat värtsiläistä kotiseutuharrastusta parhaimmillaan. Tätä voi harrastaa kuka tahansa, kun istuttaa kasvimaahansa Wärtsilän mustaa. Siemeniä saa Eskolta – ehkä myös Alpolta. Sekin voisi olla miettimisen väärtti, että Arpen pihaan laitettaisiin muutama penkkirivi Wärtsilän mustaa ja ne myytäisiin sitten syksyllä halukkaille. Tämä ei haittaisi ammattiviljelijöitä. Päinvastoin, se olisi mainio mainos.

 2. erkki lintunen
  11.10.2020 at 17:18

  Nopea lisäys edelliseen: Klikkaa – lemin kirjava – siellä kerrotaan Lemin kirjava -perunan sadosta sanoin ja kuvin.

 3. Sakari H
  11.10.2020 at 18:26

  Nyt on tarkka paikka. Hupi on muuttumassa tieteeksi. Hyvä siitä seuraa. Se on varma.

  Nautitaan voin kanssa, hyvin kypsytettynä.

 4. Mökkiläiset
  12.10.2020 at 21:23

  On miunnii kotona kasvatettu mustaa perunaa aikoinaan, äitin herkkua, tykkäsi kovasti mustasta perunasta.
  Voin kanssa sitä syötiin ja hyvää oli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *