Sana on vapaa. Viikko 41/2020

Lämmintä vanhustenviikkoa

Vanhustenpäivä ja -viikko ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia.

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko.

Koronatilanteen muututtua huonompaan suuntaan peruttiin läheisestä palvelutalosta vanhusten ulkoilutus tapahtuma. Monet sitäkin niin odottivat.

Maanantaina täällä Itä-Suomessa oli lämmin, maahan asti yltävä sumu, kuten Turkkilaisessa saunassa. Josssain kohtaa sumuun tuli reikä ja aurinko yritti näyttäytyä hetkellisesti. Siitä se sitten palautui näkymättömiin.

19 comments for “Sana on vapaa. Viikko 41/2020

 1. Kylläpä Trumpia kehuskeltiin, kun joutui sairaalaan. Bidenkin perui kaikki loanheittonsa. Niin se on. Mies ( Trump)
  on ollut ajojahdin kohteena koko presidentinuransa ajan. Muistuttaa ihan pienemmissä puitteissa Väyrysen
  Paten mollaamista ja ivailua mediassa, kun hän oli ehdolla Suomen pressaksi.

  Mitä sitä suomalaisten kannattaa olla rakkikoirana USA:n presidenttiä kohtaan. Kaipa se kumu kuuluu lopulta sinnekin asti, vaikka eipä ne amerikoissa kansa tiedä Suomi-nimistä valtiota olevan olemassakaan. Tuntuu että telkussakin tulee toimittajille tai ulkonaantoimittajalle yt:t jos hän ei hauku Trumpia. Myös tavallisen tallaajan on viisaampi sisällyttää trump-tölväisy puheeseensa, muuten ei ystäväpiiri katsoo kuin muikkuvasusta ja tulee jäätävä hiljaisuus kahvipöytään.

  Kerran tuumin paikallisessä ärrän ukkoringissä kun oikein intoutuivat mölöttämään kyseisestä pressasta, että Hillary oli jostakin ihmeestä saanut tietää, että Trump käyttää punaisia aluskalsareita ja laittoi lakimiehet asialle tutkimaan ovatko ne Venäjän suhmuroimat intiimivaatteet.

  Johannes Virolainen oli mielestäni reilu, kun hävisi taannoin Väyrys-Patelle keskustan puheenjohtajuuden ja tuumi, että kansa on puhunut ja pulinat pois. Mafiahan se olisi dominoinut usassa Hillarya ( kuten hallitsi Obamaakin) jos hänet olisi valittu pressaksi. Harvinaisen paranoidista porukkaa olevatten ihmiset rapakon takana ja myös täällä koti-Suomessa Yhdysvaltain pressaa kohtaan. Miusta hän on suorasanainen mies ja puolustaa maataan siipeilijöiltä.

  No nyt kiireesti levottomasti kättäytyvän Joukon viesti roskiin. Eikös se niin mene. Ja eihän Värtsissä saa politiikkaa puhua. Ehdotin piruuttani, että jospa ne keksii hoitaa Trumpin koronatartunnan arseniikilla niin eiköhän se siitä halavatun jätkä tokene.

 2. Jouko oikein yrittämällä yrittää ärsyttää.. mutta luultavasti turhaan. Värtsi on muuttunut viimevuosien aikaan niin hampaattomaksi, ettei juuri kukaan ole mitään mieltä mistään.

  Kyllä Trump osaa. Tästäkin sairaalareissusta pitää ottaa kaikki mahdollinen mainosarvo talteen, tottakai

 3. Kun edellisen kerran ”usalaiset valitsivat” presidenttiä, silloinkin meillä vatvottiin asiaa ajankohtaislähetyksissä. Useimmat ”asiantuntijat” olivat sitä mieltä, että ei ainakaan Trumpista päämiestä tule. Muistaakseni Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola jossakin lähetyksessä mainitsi, että kyllä vainkin hänestä voi tulla siihen maahan presidentti.

  Ja niin tuli.

  No, eipä se oikeastaan mulle kuulu, kuka siellä isännöi, ihmeesti jaksaa ukko porskuttaa. Tämän aamun uutislähetyksessä näytti kuitenkin henki kulukevan vähän huonosti.

 4. Ikävä kyllä ei taida ihan sama olla kuka on USA:n presidentti.

  Maailman poliisilla on liki 800 sotilastukikohtaa ympäri maapalloa.

  Euroopassa noin 80 000 sotilasta,mm: Norjassa,Iso-Britaniassa,Espanjassa,Italiassa,Benelux maissa,Puolassa,Unkarissa ,Kreikassa Balttiassa ja Balkanilla

  Aasian ja tyynenmerenalueella on n 330 000 sotilasta esim.Japani,Australia,Etelä-Korea,Thaimaa,Filippiinit jne.

  Lähi-Idässä 50 000 miestä ja naista mm Irak,Egypti,Kuwait,Quatar,Jordania,Bahrain.

  Afrikka reilu 20 tukikohtaa ja takapihalla Etelä-Amerikassa mm Argentiina,Brasilisia,Peru ja jopa Kuuba.

  Tämän koko sirkuksen ylin pomo on USA:n presidentti.Valta ulottuu siis paljon laajemalle kuin Yhdysvaltojen osavaltioihin.

  Maailman talous ja pörssit reagoivat heti voimakkaasti jos USA:n presidenttille sattuu jotain.Riittää se kun hän sairastuu.

  Nämä kaikki seikat vaikuttavat siihen montako risteilijää lähtee Turusta maailmalle,montako Koneen hissiä tai Wärtsilän diselvoimalaa maailmalle myydään.Miten käy sellu tai paperi kaupaksi eli montako puuta kaadetaan Kaustajärven metsistä 🙂

  Eikös se globaali maailmantalous näin mene…eli se joka pitää kurin ja järjestyksen keskuudessamme pitää tavalla tai toisella myös muita naruja käsissään.

 5. Joe biden muisti sairas dementikko joka kyselee avustajilta missä me ollaan.on kumma kun ei nuorempia ehtokkaita löyty.

 6. Trumpilla kyllä nyt tekee oikeasti tiukkaa,tuleeko hänestä seuraava presidentti,ero on tällä hetkellä yli 10%.Jos katsoo Ylen Uutisia ,ainakin kun Paula Vilen on toimittaja Washingtonissa,tuntuu,,että Trumppia suurempaa roistoa ei ole olemassakaan.Silti melkein puolet Amerikkalaisista antaa äänensä Trumpille.Pohjois-Karjalassa kun Kyösti Kakkonen avas sanaisen arkkunsa tämänhetken tilanteesta viime sunnuntaina,tilanne oli vähän samanlainen.

 7. Presidentti Trump on osittanut sen, jotta kun maa on riittävän iso ja sillä moderni armeija niin ei väliä vaikka sen presidenttinä onkin narsistinen pelle.

 8. Korona on nostanut päätään myös P-Karjalassa.Punaista on kartalla.Ihmettelen,miten kaksoiskansalainen voi ylittää itärajan ilman minkäälaista testausta.Joensuun Prismassa isojen Oltermanni-kärryjen kanssa seilaava on jokapäiväinen näky.Kävin toissa päivänä Tohmajärven Autotarvikkeessa,viisi Venäjää puhuvaa rekkakuskia oli ostoksilla erittäin pienessä myymälässä.Pienimuotoista trokaamista.Meillä on omat koronamme,mutta Venäjällä on tilanne pahentunut huomattavasti.Tuulalle:Kyösti Kakkonen löytyy Karjalaisen sivuilta.Tuntuu olevan P-Karjalaisille ”punainen”vaate.Vähän kuin Trump.

 9. Kyllä oli viime yönä USA:n varapresidenttiehdokkaiden Kamala Harrisin ja Mike Pencen vaaliväittely aivan eri tasoa kuin varsinaisten ehdokkaiden fiasko joku päivä sitten.

  😲

 10. Korona on yhtä viisas kun entinen ökytalon isäntä, joka oli pahoissa väleissä pastorin kanssa. Isäntä mietti. Nyt lähren kaapunkiin ja tartutan itteeni su-taudin. Sitten tartutan sen meidän piikaan—sieltä se menee meidän renkiin—-pappilan piikaan—papilan renkiin—-rustinnaan—sieltä pastoriin. Ja sinnehän sen pitikin mennä. Näin korona nähtävästi tuumaili.

 11. Tarkoittaako su-tauti sunnuntaitautia? Jos tarkoittaa, niin silloin on hyvä käydä kerran kuussa kirkossa – tarpeen vaatiessa useammin. Tämä on minun henkilökohtaisesta ”katekismuksesta” tarkoittaen kolmatta käskyä ”Muista pyhittää lepopäivä”.

  Sattuupa tänään allakan mukaan olemaan ”Hiljaisuuden päivä, melun vastainen teemapäivä”. Ja onnea kaikille hiljaisille Hilja-tytöille!

 12. Ihan noiden maailman tapahtumien lisäksi ajattelin herätellä onko Niiralan ja miksi ei kaikkien värtsiläläisten tietoon tullut että Tohmajärven kunta ajaa kaavamuutosta Niiralan alueelle jossa ympäristöhäiriöitä tuottamattomien teollisuusrakennusten korttelialueelle haetaan muutosta ympäristöä haittaavaksi korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa merkittävän vaarallisia kemikaaleja valmistavan ja varastoiva laitoksen.
  Näin se lannoitetehdas muuttui aika pian ties miksi kemikaalivarastoksi. Näin halutaan alueelta häätää kesäasukkaat ja muutamat vakituiset asukkaat. Liekö mitään ympäristöselvityksiäkään tehty. Siitä jänisjoki vienee myrkyt Venäjälle jos vahinkoja sattuu.
  Onkohan tästä suunnitelmasta pidetty mitään asukasilta tai vastaavaa. Varmaan kunta luottaa ettei kyläläiset seuraa kunnallisia ilmoituksia ja vaivihkaa saadaan asioita vietyä eteenpäin muutaman 10 työpaikan tähden.
  Olispa kiva kuulla kyläläisten mielipiteitä. Valituksen kaavasta voi tehdä 23.10.20.mennessä.
  Mieluummin pitäisin Niiralan hiljaisena matkailukohteena kun kakkos Talvivaarana.

 13. Puhtonen paikkahan se on Värtsilä. Ihan Herran kukkarossa siellä elelette. Semmoisia paikkoja alkaa väki etelässä kohtapuoliin katsella ”sillä silmällä” ja vanhat mökit, joissa on naulattu lauta ovelle nousevat kovaan arvoon. Ihan ne
  kivoja kesäasuntoja ovatten. Etenkin jos Jaatisen Topi, Koukun Eino tai kovettu huumoriveikko Koljosen Pentti ovat
  olleet niitä remontoimassa. Lieneekö jo oma kotitalokin purettu. Se ja sama. Ei kiinnosta. Mutta kyllä se koulukaveri-
  Tapsalla on kova homma, etten sano iisakinkirkon rakennustyömaa, jos aikoo Valkoisen Talon kunnostaa.

 14. Koti-Karjala lehdessä keskiviikkona 30.9.2020 numerossa 61 sivulla 4 on pikku kirjoitus otsikolla ”Niiralan kaavamuutos vireille”.

 15. Ko lehtijutussa lukee mm. näin: ”Osayleiskaavamuutos koskee valtatie 9:n ja Jänisjoen välistä aluetta. Osayleiskaavan ja asemakaavan muutoksella palvelujen ja hallinnon alue on muutettu teollisuus- ja varastoalueeksi, JOLLE SAA SIJOITTAA MERKITTÄVÄN VAARALLISIA KEMIKAALEJA VALMISTAVAN TAI VARASTOIVAN RAKENNUKSEN.

  Viittaan tuohon Koti-Karjala lehteen

 16. ”Muutaman 10 työpaikan tähden”. Muutaman 10 työpaikkaa tällä seudulla kyllä tarpeen. Kaavamuutosasia on kyllä näkyvissä kaikille kunnan kotisivulla ja sanomalehdissä. Ei voi kuntaa, tai siisvirkamiehiä ja päättäjiä, syyttää, jos porukka ei asioita seuraa.

 17. Eipäs panna rikkoja rattaisiin, kun Värtsilän teollista perinnettä palautetaan uudessa muodossa Niiralaan! Kyllä tietenkin vaarallisten aineiden säilyttäminen ja käsittely hoidetaan tietoon ja kokemukseen perustuvalla asiantuntemuksella. Peräänkuulutan järkivihreää ajattelua!

  Järkivihreää on myös metsien uudelleen istuttaminen NOPEALLA TAHDILLA. Media näyttää vain puiden kaatamista ja koneita sen kimpussa. Taimitarhat täyteen puiden taimikasvatusta ja metsän kaatajat palauttamaan uutta puustoa. Tässä isänmaallisuutta käytännössä!

  Asuintonttimme vierellä Tohmajärven kunta on näyttänyt esimerkkiä istuttamalla kuusentaimia aukkohakkuu-paikalle.Mutta monin paikoin Joensuuhun ajellessa tienvarsilla loistaa istuttamattomia aukioita.

 18. On siellä Pohjois-Karjalalassa koronaa!
  Tummanpunaisena näyttää hehkuvan kartalla, niinkuin Uusimaakin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *