Muistojen kuvia

Värtsiläinen Kirsti Kosonen antoi julkaisuluvan kahdelle vuosikymmenien takaiselle valokuvalle. Hän esiintyy itsekin Reino-veljensä kanssa nuoremmassa otoksessa, joten luonnollisesti hän muistaa siitä melkein kaikki oppilaat ja vanhemmassa kuvassakin on mm. hänen isänsä sekä jo varttuneempia sisaruksiaan. Monta jää kuitenkin myös varmuudella tunnistamatta, joten löytyykö Värtsin lukijoilta ainakin uudemman kuvan kaikille kasvoille nimet ja mahdollisesti vähintäänkin hyviä arvauksia myös vanhempaan kuvaan?

Värtsilän seudun evakkoja heinäkuussa 1941 Kuusjärvellä Hugo Lappalaisen talossa.
Isäntä itse takarivissä reunimmaisena oikealla
Patsolan kansakoululaisia retkellä Piilovaaralla joskus 1950-luvun taitteessa.

10 comments for “Muistojen kuvia

 1. Kiitos Kirstille kuvista. Näitä on mukava tutkailla, löytyisikö tuttuja. Evakkokuvasta tunnistaisin Holopaisen Toinin ja Elsan. Koululaisten kuvassa saatan olla minäkin, kuvan eturivissä toinen vasemmalta.

 2. Mistä mahtaa äkäiset akat tulla? Kuvissa kuitenkin on toinen toistaan sievempiä tyttäriä.

  Pojista en sanoisi samaa, vaikka pari näyttää tutummalta. Alpo on niistä toinen, kun esitteli itsensä ja näyttää tuijottavan kotiinsa, että onko ruoka jo valmiina.

  Toivon toki, että itsensä tai toisensa tuntevat tarttuisivat tilaisuuteen. Minusta nämä vanhat kuvat Värtsissä ovat mukavaa antia. En siis tarkoita, että kuvat minusta, vaan mielestäni. Päätän nyt osaltani tämän kuvailun tästä tähän, siis tällä kertaa

 3. Heitänpä näkemyksiäni ketä koulukuvassa saattais olla
  Edestä vasemmalta alkaen; kolmea ensimmäistä en muista, neljäntenä luultavasti minä ja vieressäni Holopainen Kirsti. Kirstin ja minun välissä metsätaustaa vasten valkopuseroinen tyttö mahdollisesti Sirkka Saarinen

  Takarivissä poikia. Oikealta ensimmäinen Tapani Turunen, kolmas Reino Asikainen, neljäs mahdollisesti Valto Piiroinen ja ylimpänä Tapani Kolehmainen. Valton edessä Salme Simonen.

  Keskellä ruutumekkoinen tyttö Irma Piiroinen ja hänen takanaan Hellevi Kallio

  Valitettavasti joitakin jäi tunnistamatta

  Edessä oikealta Pentti Malinen, Erkki? Koskela ja kolmantena Reino Holopainen. Reinon takana Kirsti Pesonen ja Malisen Pekan ja koskelan takana ?Muranen ja hänen takanaan silmälasipäinen Asta Piiroinen

 4. Reilu kaksi, kohta jo kolmekin viikkoa on kulunut näiden kuvien julkaisemisesta. Alpo on toistaiseksi ollut ainoa tunnistaja, tosin varsin hyvällä prosentilla sikäli kun mitä tietoja minulla on kuvissa esiintyvien kasvojen nimistä:
  Alpon tunnistukset lienevät siis oikein, lisäksi mainittakoon että kakkosrivin aivan vasemman reunan poika on Veijo Reijonen ja hänen vieressään Paavo Kärnä. Tummapaitaisen opettajan etunimi on Oili, sukunimeä en valitettavasti enää muista.

  Evakkokuvasta löytyy mm. ukkini Antti Holopainen (takarivissä kolmas oikealta). Hänen lapsiaan on henkilöiden joukossa kuusi: Miltei keskellä kuvaa tummakiharatukkainen Tyyne, kakkosrivissä toinen vasemmalta Veikko ja hänen edessään eturivissä Toini, Toinin vieressä hänen kaksoissisarensa eli äitini Sirkka, keskellä riviä kurkistaa toisen lapsen takaa Elsa ja vielä kolmantena oikealta Kaarina.
  Tyynen edessä on mummoni sisar Maria (Maikki) Timonen sylissään oma tyttärensä Sirkka ja kakkosrivin vasemmassa reunassa seisova poika on nykyisinkin täällä Niiralassa asuva Urpo Parviainen.

 5. Jussi pyysi hyviä arvauksia kuvien henkilöistä:Jos kerran evakkokuvassa on Urpo Parviainen luulisin,että mukana on myös velipoika Arvi ja siskotyttö Valma.Lisäksi varmaan heidän äitinsä.Isä on tietysti rintamalla puolustamassa isänmaata idän vainolaista vastaan.Kuvasta en pysty sanomaan missä he ovat.Ehkä Valma on eturivissä neljäs vasemmalla kuviomekko päällänsä?Olen huomannut,että jos valokuva on esim. Vanhasta Wärtsilästä ei Värtsin lukijoissa ole tunnistajia.Mutta tämä sukupolvi tunnistaa -50 luvun valokuvia.

 6. Kiitos vihjeestä, Tapani. Valma P voi siis hyvinkin olla äitini Sirkan vieressä, Arvista taas tuli mieleen Turusen Arvi, joka lienee kakkosrivissä kolmas vasemmalta eli juuri näiden mainittujen tyttöjen takana. Valman ja Elsan välissä on mahdollisesti Arvi T:n sisar sylissään vielä pienempi sisko, voiko olla näin?

  Urpon vieressä oleva Veikko-enoni ja Turus-Arvi olivat samaa ikäluokkaa ja myöskin yhtäaikaa varusmiespalveluksessa Niinisalossa kesällä 1948, jonka ampumaleirillä sattui kohtalokas raskaan (120 mm) kranaatinheittimen räjähdys. Veikko sekä kolme muuta varusmiestä menehtyivät turmassa ja mm. Arvi kuului heihin, jotka loukkaantuivat mutta henki säästyi.

 7. Kun on tuntenut ihmisen vain aikuisiän näön perusteella ja sitten yht`äkkiä näkee kuvan pienestä tytöstä tai pojasta ei voi olla mistään varma.Paremman tietolähteeni perusteella Arvi (Arkko) Turusella oli veli Erkki ja sisko Elvi.(Nurmilampi)Pikkasen epäröimme onko ko. perhe kuvissa?.Tuo Urpo ja Valma (Arvi) vaikuttavat olevan kuvassa.Arkko oli mukava mies.

 8. Patsolan kansakoululaisten retkikuva Piilovaaralla. Opettaja oli Oili Lukkarinen.Vasemmalta edessä:Joku Kosken pojista,Erkki tai Reino.Sitten Alpo,Kirsti Holopainen,Irma Piiroinen, Oili-ope,Reino Holopainen,Erkki Koskela,Pentti Malinen.Sitten toinen rivi vasemmalta: Veijo Reijonen,Paavo Kärnä,Sirkka Saarinen,Irja Penttinen,Irma Piiroinen,Hellevi Kallio,Hellevin vieressä oikealla tuntematon tyttö,hänen edessään Arvo Kakkonen?,Kirsti Pesonen,Asta Piiroinen,Murasen tyttö,Kirstin takana Seija Koski,hänestä vasemmalle tuntematon tyttö,hänen yläpuolella Simosen Salme,hänestä vasemmalle Mustosen Eija?,vasemmalla ylhäällä reunassa Piiroisen Rauha.Hänestä oikealle Kolehmaisen Tapani,Piiroisen Valto,Asikaisen Reino,seuraava poika tuntematon ja äärimmäisenä oikealla Tapani Turunen.Toivottavasti edes osa osui oikeaan.Kolehmaisen Tapani tunnistaisi mahdollisesti kaikki,mutta koronan takia emme voi mennä kysymään.

 9. Onko Paavo Kärnä sama joka oli Sohvaperunoissa? Näyttää kyllä niin samalle tuo hymy. Olipa symppis pappa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *