Itsenäisyyspäivänä 2019

Itenäisyyspäivänä aamuhämärässä kello yhdeksän aikaan kokoontui parinkymmenen hengen joukko Värtsilän kirkon piha-alueelle kunnioittamaan sankarivainajien muistoa laskemalla seppeleet kirkon pihalla olevan muistomerkin äärelle.

Tohmajärveläisten seppeleen laskivat Vuokko Väänänen ja Kalle Lintunen.
Riku Heinonen laski muistomerkille Rajavartioston seppeleen.

Kirkolta siirryttiin Hotelli Joen tiloihin nauttimaan Pitäjäyhdistyksen järjestämästä tarjoilusta ja kuuntelemaan puheita.

Jussi Raerinteen itsenäisyyspäiväpuheen teksti on luettavissa jäljempänä.
Riku Heinonen kertoi Rajavartioston toimintanäkymistä ja kuluneen vuoden rajatapahtumista.
Pekka Kunnaksen puheenvuorossa teemana olivat asumista ja elämistä turvaavat asiat; kiitettävä yhteistyö rajavartijoiden, tullin sekä pelastuslaitoksen kanssa ja täällä pystytään asumaan ja miettimään huomistakin.
Matti Jaatinen muistutti paikalla olleita Pitäjäyhdistyksen tulevista tapahtumista; 12.12. joulupuuro Hotelli Joessa, 14.12. joulumyyjäiset ja 17.12. joulu alkaa rajalta tapahtuma. Pitäjäyhdistys hoitaa myös Hotelli Joen majoitustoimintaa.

Puhumassa Jussi Raerinne. Oikealla seppeleenlaskun kunniavartiossa olleet rajavartijat Risto Laitinen ja Marko Kervinen.

Jussi Raerinteen puheen teksti:

Hyvät tähän pieneen, muuta arvokkaaseen juhlaan kokoontuneet ystävät!

Tasan kahdeksan vuosikymmentä sitten nuori valtiomme oli totisen paikan edessä. Vain viikko aikaisemmin oli idän vainolainen kirjaimellisesti vyörynyt maahamme ainoana tarkoituksenaan  pyyhkäistä erittäin nopealla aikataululla itsenäinen ja itsepäinen Suomi pois maailmankartalta.  Aivan ehdottomana yllätyksenä tämä hyökkäys ei kuitenkaan tullut, koska jo  aiemmin syksyllä muualla Euroopassa alkanut sotilaallinen liikehdintä sekä selkeästi aktivoitunut Neuvostoliiton Puna-Armeijan varustelu silloista itärajaamme vasten ja YH:n aloittaminen lokakuun alkupuolella viestittivät omalta osaltaan edessä olevista mahdollisista vaikeuksista, vaikka sinällään ei vielä haluttukaan uskoa varsinaiseen sotaan.

Marraskuun viimeinen aamu teki kuitenkin äkisti todeksi sen mitä vähiten toivottiin ja mitä samalla eniten  pelättiin. Lähikuukausien aikana joutui tiukkaan puntariin koko Suomen maa ja kahtia jakautunut  kansa, joka vain parikymmentä vuotta sitten oli käynyt katkeraakin katkeramman sisällissodan ja joutui nyt pakkotilanteessa kokoamaan rivinsä yhteistä vihollista vastaan. Syntyi  ilmiö, jota on kutsuttu nimellä Talvisodan henki. Tämä henki ja ihmisten vilpitön rukous  pelastivat  isänmaamme;  sota hävittiin, mutta saavutettu itsenäisyys pystyttiin mm.tärkeiden yksittäisten torjuntavoittojen myötä säilyttämään.

Vietämme tänään itsenäisyyspäivää jonka järjestysnumero kirjoitetaan 102. Se on ihmiselämässä mitaten hyvin pitkä aika.  Se on hyvin pitkä jakso myös maan ja valtion olemassaolona etenkin kun siihen peilataan nyt jo peräti 75 vuotta jatkunutta rauhan aikaa. Kansallamme ei ole tälläkään hetkellä näköpiirissä mitään varsinaista ulkopuolista vaaraa, mutta suurin uhka hyvinvoinnillemme saattaakin mahdollisesti hiipiä juuri sisältäpäin. Sadan vuoden takainen jako oli tietysti lähtökohdiltaan monisyinen, mutta kuitenkin loppupelissä erittäin selkeästi lähinnä poliittis-ideologinen. Tämän päivän Suomessakin nämä jännitteet on kyllä tunnistettavissa, mutta   erityisesti kaikenlainen muu syrjäytyminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen ajavat ihmisiä jopa suoranaiseen epätoivoon.  Epärehellisyys, ahneus ja kaikkinainen oman edun tavoittelu pyrkii keinoja kaihtamatta pintaan tässä taistelussa kaikilla rintamilla; nytkin tarvittaisiin jälleen erittäin konkreettisesti sitä jo edellä mainittua Talvisodan henkeä.  Tutkistelkaamme itseämme tänäänkin, voisimmeko me jokainen lietsoa tuota henkeä ja uhrata ajatuksiamme ihan konkreettisten tekojen myötä kaikkia lähimmäisiämme kohtaan, mutta aivan erityisesti heitä kohtaan, joilla ei mene syystä taikka toisesta ns. hyvin. Kaikkivaltias ja armollinen Jumala meitä tässäkin ohjatkoon ja auttakoon.

Hyvää itsenäisyyspäivää sekä adventin ja joulun aikaa sekä omasta että perheeni puolesta Teille kaikille!

Sankarivainajien muistoa kunnioittaen.


1 comment for “Itsenäisyyspäivänä 2019

  1. Ollaan tultu maailmaan miten ihmisen kallon sisään halutaan vaikuttaa. Ihme kyllä. Suurvallat ovat tässäkin edelläkävijöitä. Mihin he haluavat pyrkiä. Ydinaseita ei voi suuressa mittakaavassa käyttää, koska nopeasti heidän infra menee sen siliän tien. Pitää keksiä uusia menetelmiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *