Kevättä ilmassa

Keskellä takatalven ankeutta haluan valaa uskoa kevään tulosta.

Sunnuntain lenkillä törmäsin minulle ensimmäisiin leskenlehtiin tänä vuonna.

Leskenlehti (tussilogo farfara) on kevään ensimmäisiä luonnonkukkia.
Sinivuokkoja tosin näin myös runsaslukuisena Tapiolassa. Ne kasvoivat hyvin aurinkoisella etelä rinteellä.

Leskenlehti on Wikipedian mukaan Itä-Uudenmaan maakuntakasvi. Sitä on käytetty lääkekasvina. Yskään, keuhkotautiin ja muihin hengityselin sairauksiin se on kuullemma auttanut. Tai ainakin niiden on toivottu auttavan. Teenä leskenlehden lehtiä on nautittu ja oikeen pahaan köhään tai keuhkotautiin on polteltu kopallinen tai kaksi.
Tässä yhteydessä kuuluu sanoa: ÄLKÄÄ KOKEILKO TÄTÄ KOTONA. Leskenlehti on todettu nyttemmin myrkylliseksi kasviksi joka aiheuttaa mm syöpää.

Niiralassa tämä yskänruohoksikin kutsuttu kasvi, puski ensimmäiset kauniin keltaiset kukkansa aseman lähelle, Venäjälle menevän maantien varteen. Oli hieno hetki kun joku vartion kakaroista pääsi ilmoittamaan nähneensä ensimmäiset leskenlehdet. Niitä lähdettiin tietysti ihailemaan koko joukolla. Nuuskittiin ja taidettiin hiukan maistellakkin. Kitkeräksi todettiin.

Varma kevään merkki se kuitenkin oli. Viimeistään tässä vaiheessa piti monot saada vaidettua niihin toisiin olemassa oleviin jalkineisiin. Musta keltaisiin ”koripallotossuihin” joita sai Värtsilän Yhteishyvästä.

 

jore

9.4.2019

4 comments for “Kevättä ilmassa

 1. Niukasti häpeän näitä musiikkivalintoja. Onhan ne vähän sinne päin, mutta voisivathan ne olla mieluummin ihan justiinsa. Kun vain tietäisi ja osaisi.

  Olisihan tähän Jorellekin voinut laittaa soimaan Rentun ruusut, mutta herkästi olisi voinut luulla, että Joreako se rentuksi luulee, eikä kommentoija tunne leskenlehteäkään.

  Olisin selittänyt tosi hyvin, mutta sekoitit juuri ajatukseni vai mikä se välähti?

  Irwin Goodman – Rentun ruusu

  https://youtu.be/58amTnpzOIg

 2. Kun viikonlopun takatalvi hellitti,
  pääsimme mekin vihdoinkin pitkän talven
  jälkeen mökille.

  Runsaasti näytti olevan leskenlehtiä Värtsilän
  tienoilla. Sitä ihmettelin, kun muuttolintuja ei
  näkynyt. Joko ne ovat tulleet/menneet?

  Sydän syrjällään saa miettiä, mitä kaikkea
  on mökillä ja pihapiirissä saattanut sattua
  talven aikana?

  Nyt myrskytuuli oli riepotellut telkkariantennin
  alas katolta. Siellä se nyt ”rätköttää” maassa,
  jahka joku Avulias Aatu kiisuuttaisi sen takaisin katolle.

  Vaan sitä ihmettelen, että kuva näkyy kuitenkin.

 3. Muutama päivä sitten, kun maa oli valkoisena sataneen lumen jälkeen katsahdin ikkunasta lintujen ruokintapaikalle piti oikein silmiä hieraista kun siinä lumella pyörähteli jotain epätavallista. Siinä oli siili etsimässä maasta syötävää. Ilmeisesti lämpö oli herättänyt liian aikaisin. Ihan oli hyväkuntoisen näköinen ja kokoinen. Samaan aikaan orava roikkui oksalla ja kurkotteli siemeniä ja käpytikka nakutteli rasvapötkön jämiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *