Post navigation

35 comments for “Viikon puheenaiheet vko 48

 1. Kuurassa on maa
  kohta joulu tulla saa
  lapset lähettää kirjeitä
  eivät osaa pyytää hirveitä

  ennen se oli puupää-kirja
  tai hyvä värityskirja
  pehmeitä paketteja toki
  pukki samaa lausetta hoki
  onko täällä kilttejä lapsia
  sekäs huvitti harmaahapsia

  Sulo Varonen on pukki hyvä
  siitä kunnioitus vieläkin syvä
  ryhmysauvat ja kaikki oli mukana
  eikä lapsille tullut olo tukala

  sitä tunnelmaa vieläkin kaipaan
  vaikka vähänlaisesti lahjoja sai vaan
  Nykyisin on vermeet monenlaiset
  Kunpa lapsuuden joulun sais sen

  Mutta kotijoulussa ei ole moittimista
  kun pelkistää oloa maallista
  eipä tarvii kuin suukko ja halitus
  unohdetaan maailman lasten valitus

  pitäähän sitä lintuja hyvin
  ja antaa kiitos yläkertaan syvin
  kun juhlan aiheen on antanut
  seimen ja lapsen talliin kantanut

 2. Ei kannata materiaalia toivoa lahjaksi, jos haluaa olla nykyisen aallon mukan voi läheiselle antaa lahjaksi: jalkakylvyn, hartia hieronnan, kokovartalo hierronnan myös kaksi yötä kylpylässä perheen kanssa voi olla elämän eleksiiriä. Teatteriin, elokuvaan, esiintyjien konsertiin voi lipun ostaa lahjaksi.

 3. ….mikä ilmiö ovat nuo tohmajärven vuokrattavat osakeasunnot…uusi värtsilä-värtsilä-alueellakin 4 kipaletta 3h ja heittiö……

 4. Mikähän ilmiö on kysymyksessä, kun pakkasenkiistyessä jäätyneeseen järveen ilmestyy reilu railo. Se vain levenee pakkasen lisääntyessä. Molemmissa Pirtajärvissä sama ilmiö. En ole ennen moista nähnyt.

 5. Se tuo jiä yrittää piästä karkuun tuota yhä enenevässä miärin kiihtyvvee pakkaslukemoo ja siitä johtuen railo levenöö, jos pakkanen ois stabbiili, niin mitäpä tuota pakkoilemmaan:-)
  PS Jos selitys ei kelepoo, niin pittää keksii uus:-)

 6. Vaikka vesi jäätyessään laajenee, niin valmis jää kuitenkin edelleen kylmetessään kutistuu. Tällöin syntyy repeämä eli railo. Monestihan se on vain halkeama tai viiru, mutta otollisissa olosuhteissa lämpötilan vaihtelun vuoksi voi etenkin suuremmille vesistöille muodostua jopa useiden metrien levyisiä railoja.

 7. Oletteko kiinnittäneet huomiota siihen, mihin ne railot syntyvät?

 8. Olin nimittäin eräässä tilaisuudessa, jossa joku mikälie-tietäjä ollut luennoi energiavirroista ja sen sellaisista. Näytti miten vitsaksella nähtiin niitä virtauksia. Joukossa oli sellaisia jotka olivat vitsalla vesisuonia ja kaivonpaikkoja katsoneet.

  Tämä ”tietäjä” sanoi että kaikki vitsan näyttämät eivät välttämättä ole vesisuonia vaikka vitsa taipuukin. Hän sanoi, että jos vaikka omenapuu istutetaan siihen ”suonen” päälle niin se kasvaa vinoon. Ja jos puu istutetaan suonten risteykseen niin puu kasvaa kituuttaa vähän joka suuntaan. Huono homma.

  Mutta
  Vitsa voi näyttää myös vesistöllä ”vesisuonia” ja siinä olisi hyvä kalapaikka. Ja suonten risteyksessä erityisen hyvä kalapaikka. Jään railo noudattelee näitä ”vesisuonia”.

  Meillä on perhepiirissä sellainen, jolla vitsa taipuu. Katseltiin järvellä ohuen jään aikaan ja ”vesisuonia” löytyi. Ja ihmekumma, siinä oli myös railo ja hyvä kalapaikka siis..
  Tässä tapauksessa railo on tullut vuodesta toiseen samaan paikkaan. Kalaakin on uinut verkkoon mutta todennäköisesti niitä on uinut muuallakin.

 9. Nimimerkin ”asumista” kommentti ansaitsisi pohdintaa, ehkä yhden kahvitteluillan kylätalolla?

 10. Minulla oli tässä päivänä muutamana hyvä mahdollisuus seurata poliisin omaa liikennekäyttäytymistä aivan aitiopaikalta. Olin tulossa omalla autollani Joensuusta Tohmajärven suuntaan. Niittylahden risteyksessä odotti poliisiauto vuoroaan päästäkseen kääntymään kuutostielle. Se lähtikin tulemaan heti perääni ja ajoi kohta jo miltei takapuskurissa kiinni. Mahdollisesti virkakunta tahtoi nähdä 27 vuotta vanhan ruostekasani lähempää, mene ja tiedä mutta turvaväli ei joka tapauksessa ollut aivan ohjesäännön mukainen.
  No, siinä sitten ajaa köröteltiin ja heti kun tielle tilaa järjestyi niin Maija tietysti pyyhkäisi ohitseni kasvattaen samalla pikkuhiljaa välimatkaa minuun. En yrittänytkään ajaa sitä kiinni, mutta riemuni repesi miltei äärimmilleen kun näin Saarenkylän risteyksessä kottaraispöntön kohdalla senkin jarruvalojen syttyvän. Ennen Honkavaaraa se sitten kääntyi Kiihtelyksen suuntaan, joten jatkosta en tiedä.
  En kirjoita näitä huomioita siksi, että osoittaisin mainittuja lainvartijoita millään lailla sormella vaan minusta oli ihan oikeasti mukava nähdä kuinka inhimillisiä he olivat!

 11. Pienet pakkaset voi tehdä ilmiön pienissä vesissä. Rannasta matalassa pakkanen jäädyttää rantavedet. Syvemmällä vesi jäätyy hitaammin ja riite on tuulen mukaan menevää. Myös veden virtaukset voi nähdä ensijäiden muodotuessa. Veden alla olevia lähteitä voi havaita riitejäätä tarkkaillessa.

 12. Tuohon Irenen kommenttiin joku tosi innokas pilkkimies sanoisi älä ole huolissasi. Sehän on hyvä vain, kun voi pilkillä käydä ilman kairaa. Ei muuta kuin railon reunalle pilkkimään.
  Niin kuin pilkkimiehen viimeisiä sanoja. -Nyt on helppoa käydä pilkillä ei tarvitse kairaakaan pyöritellä, sen kun kopsauttaa jään pintaan ja siinä se avanto on.

 13. Kolkka kalastus on kalastusmuoto syksyn ensimmäisillä kirkkailla läpinäkyvillä jäillä. Matikat nousevat kirkaan jään pintaa vasten ja täräytys iskien jäähän matikan kohdalle tainnuuttaa mateen hetkeksi. Kalastaja sen noukkii kalakeiton ainekseksi. Minä en tätä ole koskaan kokenut. Minun matikan pyynti muistot ovat täkykalastusta helmikuussa.

 14. Tänä päivänä 79 vuotta sitten alkoi Talvisota. Sehän oli lopputuloksestaan huolimatta Neuvostoliitolle ja sen Puna-Armeijalle erittäin suuri nöyryytys, jota ei juuri siitä syystä kaiketi nykyisellä Venäjälläkään liiemmalti haluta muistella.
  Sotarikoksista ei tietysti usein muutoinkaan saada syyllisiä edesvastuuseen, mutta niihin viitaten NL aloitti sotatoimet heti ensimmäisenä päivänä kauheimmalla ja tuomittavimmalla tavalla eli siviilikohteiden tuhoamisella.

 15. Minä olen kolkkakalastusta kokeillut Uudenkylän lammesta. Kerran melkein sain jotain, mutta kirveestä katkesi varsi ja sitten ei ollut millä tehdä avantoa ottaa se jokin saalin ylös. Olisiko ollut ruutana, en muista. Sen jälkeen etsittiin luonnonvääriä puita nuijaksi. En muista tuliko saalista silläkään tavalla. Voi olla, että siinä vaiheessa Uudenkylän lammesta lopetettiin vesi.

 16. Talvisotaa ei aloittanut ”kumpi” eikä ”kampi” vaan ”sirppi ja vasara”! Qvot erast demonstratum.

 17. Venäjän Sergei Lavrov on sanonut: Antaa historioitsijoiden ottaa selvää kumpi aloitti talvisodan 1939. Se ei kuulu diplomaateille eikä ulkoministeriölle.

 18. Vieläkö Suomi – nimisessä sivistysvaltiossa joku voi oikeasti olla tämän asian suhteen uutispimennossa?
  Todella uskomatonta, mutta pitihän se tämäkin päivä vielä nähdä!

 19. Jussille. Jos tarkoitat minua maininnallasi ”uutispimennossa”, niin parempi on kun olet hiljaa, äläkä puutu minun asioihin.
  Turha ”muistella” kohta 80 vuotta vanhoja asioita. Laulussakin sanotaan ” Anna arpisten haavojen olla, niitä auki ei repiä saa”.
  Suomi syyttää venäjää ja Venäjä syyttää Suomea Mainilan laukauksista.
  Toivottavast Suomi ei lyö enää päätään Karjalan mäntyyn.

 20. Jo Gorbatsovin mutta etenkin Jeltsinin hallintokaudella Neuvostoliitossa tunnustettiin Mainilan laukausten olleen heidän puoleltaan provokatiivinen tekosyy, jonka varjolla voitiin aloittaa sota.
  Edellämainittujen presidenttien aikana tämä suurvalta otti yleensäkin aivan selkeitä askeleita länsimaisen demokratian suuntaan. Sen sijaan nykyisellä Putinin ja Lavrovin ynnä kumppaneiden hallitsemalla Venäjällä on valitettavasti jälleen nostelemassa päätään varsin voimakas stalinistinen ideologia jonka seurauksia me jokainen voimme nähdä, halusimmepa tai emme!

 21. Tässä keskusteluosiossa kumajaa jälleen Kremlin kellot. Oletin N-liiton romahtamisen jälkeen meidän omien ”kellonsoittajien” ymmärtävän historian kulun muutokset. Se oli turha luulo, siellä 1970 luvulla Tmpereella valmistettiin historiankirja, jossa kerrottiin Mainilanlakauksista ja todettiin ”näin Suomi aloitti Talvisodan.” Kovin hyvästi on tuo Tamperelainen sepitelmä jäänyt elämään nimeltä mainitsemattoman keskustelijan muistiin.

  Sodan jälkeen siellä 1940 luvun puolivälissä kerrtaan Hertta Kuusisen pyytäneen Stalinilta tankkeja Helsingin valtaukseen, ei saanut. Varmaan meiltä kohtapuolin mennään kysymään Putinilta samaa asiaa, jos vaikka hän antaisi niitä tankkeja, joilla Helsinki vallataan.

 22. Minä en halua puhua politiikasta, enkä uskonnosta täällä VÄRTSI Värtsilän verkkolehden – vartsi.net sivuilla, sillä se on kiellettyä!

  Pitää uskoa ohjesääntöjä, lakipykäliä ym.

 23. Talvisota on historiaa, ei politiikkaa. Se on sankaritapahtuma, jolla säilytettiin Suomen itsenäisyys. Siitä saa ja pitää puhua myös tälle sukupolvelle.

 24. S`Anita, tekisitkö lisää listaa noitsta kielletyistä asioista, jotka VÄRTSIN verkkolehden palstalla ovat pannassa. Jääkö jäljelle muuta kuin sinun omat mielipiteet. Laitan loppuun pitkät naurut.

 25. Eilen aamulla oli aamutv:ssä haastateltavana joku viisas mies, olikohan peräti professsori ja toinen oli kirjailija. Puhuivat sivistyksestä. Mitä kaikkea pitää tietää, että on sivistynyt. Tärkeää ei kuulemma ole se mitä tietää, vaan että osaa käyttää sitä tietomäärää sivistyneesti. Yleinen käsitys on, että johtavassa asemassa olevien pitää olla sivistyneitä ja yhteiskunnan huippupaikoilla varsinkin. Kuitenkin nykyisin niin idässä kuin lännessä huippuviroissa olevat valehtelevat julkisesti, joka murentaa käsitystä sivistyneisyydessä.

  Minusta Värtsin palstoilla saisi puhua kaikesta, mutta sivistyneesti ketään tahallaan mollaamatta.

 26. Kaleville. En tee listaa. Se asia ei kuulu minulle !!

  Sano entinen värtsiläläinen

 27. Jospa mie puhun vaikka asventin kunniaksi koristekynttilöistä.
  Ostin omenapuunun ( aitojen suojaamaan) koristekynttilät.
  Niissä on 12 värsävyä jotka saa napista painalla vaihdettua.
  Nyt pistin lila-sininen – yhdistelmän, kun vaimo tykkää lilasta.
  Maksoivat kolmatta kymppiä, mutta hätäkö tuossa. Eläkettä
  tulee neljä tonnia puhtaana. Itsenäisyyspäiväksi laitan
  puhtaan sinisen sävyn. Se tekee valkoisen lumen kanssa
  kivan yhdistelmän. Mitäs jouluvaloja te laitoitte? Kannattaa
  satsata kunnon led-valoihin, jotka eivät ole räikeitä, vaan
  pehmeitä ja silmälle mukavia.

 28. Tämä (epä)sosiaalinen media antaa tarinoinnin mahdollisuuden niillekin, joilta muut foorumit puuttuvat. Antakaamme siis sananvapauden kukkia täydellä terällä ja jokaisen ilmaista mielipiteensä omalla äänellään ja mieluusti omalla nimellään.

  On hyväksyttävä, että mielipiteemme ovat usein oman villin ajattelumme seurausta tai perustuvat muihin, vieläkin epämääräisempiin lähteisiin. Myös muisti voi olla hatara ja valikoiva. Ja harva meistä on ollut itse todistamassa esimerkiksi Mainilan laukauksia.

  Poroja sieraimiin ei kannattaisi vetää vaikka kommentoijalla joskus onkin tarve parantaa maailmaa omien vakaumustemme vastaisesti tai tehdä jääräpäistä käännytystyötä sielujemme pelastamiseksi. Olen pannut merkille, että moni kirjoituksista loukkaantunut on pienen tuumaustauon jälkeen palannut palstoille.

  Hyräillään vain hiljakseen Jaatisen Matin tyyliin… ja henkeä vedettyämme laukaiskaamme uusi pommi Värtsiin. Eihän keskustelua muuten synny.

 29. Tänä iltana selvisi minullekin se probleema, miksi ihmiselle on varppaatkin luotu ja mihin tarkoitukseen.
  Menin saunasta taka terassille vivoittelemaan, enkä tullut sytyttäneeksi valoja. silloin se selvisi mihin tarvitsemme varpaitamme. Nehän onkin tuiki tarpeelliset. Niillä kaikkein herkimmin tunnistaa pimeässäkin kaappien nurkat ja pöytien jalat. Kuten minäkin tunsin heti terassin tuolin jalan.

 30. Varpaitten nimi joskus sattuneessa tilanteessa muuttuu P, S muotoon.

 31. Terveisiä Kontiolahden kirkosta! Paljon oli väkeä paikalla. Ehtoollisella kävijöiden jono näytti olevan jo lopullaan, kun sen jatkeeksi tungeksi iso joukko – nuoria. Ennen messua olin jo huomannut, että parkkipaikalta linja-autosta marssi kirkon ovelle hymyileviä poikia ja tyttöjä. Nyt ne astelivat alttarin luo polvistuakseen ehtoolliselle. Virsitaulun virretkin kävivät vähiin. Ei ollut osattu ennustaa oikein. Mutta parvelta kajahti jatkovirren numero 7. Hyvä valinta ja se riittikin koko ehtoollisjonon loppuajaksi.

  Messun yhteydessä muistettiin luottamushenkilöitä, joiden kausi päättyy tämän vuoden lopussa. Varmaankin tunsivat hyvää mieltä nähdessään nuorten osallistumisen messuun. Ei ollut turhaan tehty työtä lapsi-ja nuorisotyön hyväksi, mikä Kontiolahdella onkin silmiinpistävän aktiivista.

  Kotimatkalle ulko-ovella ojennettin kaikille Kotimaa-lehden uusi numero. Kotona ennen kirkkokahvejani luin siitä Seppo Kääriäisen haastattelun. Kunpa moahdollisimman monet voisivat tutustua siihen!

 32. Kemien mäelläkin oli paljon kirkkokansaa. Srk-pastori Antti Happonen toimitti adventtimessun ja uusi vs. kanttori Merja Pirkkalainen sekä Hannuheikki Hakulinen huolehtivat kirkkokuoro Kaiun kanssa juhlan musiikillisesta annista.
  Merja-kanttorin ensimmäinen työpäivä oli ollut hautaansiunaamisten myötä jo eilen ja tervehtiessämme hän kehui sekä Värtsilän että Tohmajärven kirkkojen akustiikkaa ja viihtyisyyttä.
  Nuoria oli liikkeellä myös täällä; rippikoululaiset olivat messussa mukana ja heidän opetuspäivänsä jatkui heti kirkkokahvien jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *