Äitee!

Jonkin aikaa sitten oli sanomalehti Karjalaisessa mielenkiintoinen uutinen. Kerrottiin, että ensi kesän teatterikauteen on tulossa kaksi uutta näytelmää naishiihtäjistämme, yksi Aino Kaisa Saarisesta ja toinen Siiri Rantasesta. Olin iloisesti yllättynyt ja soitin heti Siirille Lahteen.

Reipas ääni vastasi puhelimeen. Siitä muodostuikin sitten pitkä juttelutuokio. Kertoi justikään tulleensa neljän kilometrin lenkiltä. Niin se vaan “Äitee” puskee entiseen malliin, kun ikääkin on vasta 94-vuotta. Näytelmästä kertoi, että suunnittelu on vasta alkuvaiheessaan. Esitys tulisi olemaan Lahden stadionilla, missä myös hänen hiihtäjäpatsaansa sijaitsee. Osajaostakaan ei vielä ole sen suurempaa tietoa.

Olen joskus kirjoittanut Siirin ensimmäisestä hiihtokilpailuvoitosta Kisapirtillä vanhassa Värtsilässä. Äidin mäystinsuksilla ja tallukkaat jalassa, voitto irtosi. Palkinnoksi oli tullut komea Suomen kartta, joka tällä hetkellä on Kaurilan koulumuseon seinällä. Uskon, että tästä kisasta tuli ensimmäinen makea voitto, uskomattoman upealle hiihtäjän uralle.

Sodan jälkeen saatiin vihdoin viimein virallinen lupa tanssien järjestämiseen. Pojista tanssittajina oli pulaa, niinpä mentiin “pölkkyparilla” ts. tytöt keskenään. Siiri osasi jo tanssitaidon “kuin tyhjeen vuan”. Tytöt olivat Siirin kimpussa jatkuvasti. Kysyin, että missä hän oli oppinut niin hyvin tanssimaan? Lyyli-sisaren kanssa harjoittelivat rallatuksen laulun mukaan, milloin navetassa, milloin riihessä ja joskus löytyi gramofonikin tahdittamaan tanssia. Kysyin, että millainen tanssittaja aviomies Kalle oli? Hyvä, paitsi että polkan tanssi valssin rytmiin.

Takaisin hiihdon pariin ja niihin Siirin menestyskausiin. Esim. valmennusta ei ollut juuri ollenkaan. Omista lahjoista oli kiinni, kuinka kilpailut sujuivat. Ei silloin ollut leirejä, niinkuin nykyisin kotimaassa, eikä ulkomailla korkealla. Jossakin vaiheessa alkoi tulla idästä kilpailijoita Suomeen. Muistan hyvin vielä silloisin venäläisiä huippuhiihtäjiä. Siiri kertoi, että heidän senaikaisista naishiihtäjistä on elossa enää Alevtina Koltsina. Muistan tv-dokumentin takavuosilta, jossa Siiri-äitee, on tapaamassa Koltsinan perhettä Venäjällä. Meno oli iloista ja sydämellistä. Aviomies Pavel Koltsin, oli myös huippuhiihtäjä. Siiri kertoi, että melkein kaikki entiset suomalaiset naishippuhiihtäjät ovat poistuneet joukoistamme.
Se on se elämän laki.

Hilkka P

Jk. Siiri kertoi autoilleensa kesällä Kaurilassa, oli pahoillaan, kun koulumuseon ovet olivat olleet kiinni, eikä päässyt verestämään muistojaan.

Share

4 comments for “Äitee!

 1. Sakari H
  23.11.2018 at 13:41

  Voipi olla vaikea löytää näyttelijäksi yhtä hyvää hiihtäjää.

 2. Irene Peuhkurinen
  23.11.2018 at 19:30

  Mielenkiintoista tarinaa Siiristä. Kyllä on kovakuntoinen tämä Äitee!

 3. Mikko Immonen
  23.11.2018 at 21:21

  Jos “Äiteestä” tehdään elokuva, miettikääpä kuka olisi sopiva ehdokas siihen näyttelijäksi? Sakari pohti, mistä yhtä hyvä hiihtäjä?

  Eihän se ole vaikeaa, Aino-Kaisa Saarinen. Hän on jopa Siirin näköinen. Molemmat asuvat Lahdessa ja tuntevat toisensa. Aino-Kaisalla suksi kulkee, olisi hyvä valinta. Eikun tuumasta toimeen!

 4. tapani näätänen
  24.11.2018 at 13:51

  olispa huippujuttu jos hilkka ja siiri muistelisivat yhdessä menneitä ja pusan seppo kuvais ja kirjais tarinoita.kun guuglaa siiri rantanen huomaa mistä naisesta on kysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *