Suomen naisapteekkarit – Vivi Nyman

Suomen naisapteekkarit

Voiko olla alaa, joka sopii naisille paremmin kuin apteekkiala. Sehän on juuri sellaista tarkkuutta, täsmällisyyttä ja kätevyyttä kysyvää pikku hypistelyä, jota naiset vuosisatoja ovat harjoittaneet, joka ihankuin on mennyt heille veriin perintönä.

Niitä jo onkin maita, joissa naiset ovat tämän käsittäneet ja monilukuisina antautuneet apteekkia-alalle, kuten esim. Hollannissa, jossa on noin 60 naisapteekkaria. Meillä Suomessa naiset jotenkin hitaasti ovat astuneet tätä tietä.

V.1911 ensimmäinen nainen meillä Helena Mathilda Aejmelaeus sai apteekkioikeudet ja oman apteekin Hankoossa. Hän oli ollut apteekkioppilaana Uudessakaupungissa, sittemmin farmaseuttina Pietarsaaressa ja vuosina 1907-1910 hän harjoitti opintoja yliopistossa ja suoritti proviisorintutkinnon. Paitsi apteekkia, omistaa hän myöskin Hankoon rohdoskaupan ja hänen apulaisensa ovat kaikki naisia.

Seuraava nainen joka hankki itselleen apteekin ja apteekkarinoikeudet on Vivi Nyman. Hän oli v.sta 1902 oppilaana isänsä apteekissa Tohmajärvellä ja tuli farmaseutiksi 1905. Senjälkeen hän palvelu Lauttakylän ja Puumalan apteekeissa ja tuli proviisoriksi 1912.

Samana vuonna hän osti isältään Värtsilän apteekin ja sai oikeudet siihen tammikuussa 1913, josta ajasta asti hän on toiminut siellä apteekkarina. Hän on sen ohessa myöskin innostunut yhteiskunnallisista riennoista ja kuuluu muun muassa Värtsilän nuorisoseuran, yhteiskoulun ja Marttayhdistyksen johtokuntiin.

10.04.1915 Naisten ääni no 12

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *