Muutamia piirteitä A.B. Wärtsilä O.Y:n toiminnasta työväeäestönsä terveydenhoidon hyväksi

17.12.1921 Karjalainen

Muutamia piirteitä A.B. Wartsila O.Y:n toiminnasta työväeäestönsä terveydenhoidon hyväksi.

Wärtsilän rautatehtaan hallitus on koettanut pitää huolta työmiestensä terveydestä ja hyvinvoinnista. Jo tehtaan ensimmisinä toimintavuosina tehtiin sopimus Tohmajärven kunnanlääkärin kanssa joka otti tutkiakseen ja hoitaakseen myöskin Wärtsilän tehtaan sairaita ja vammautuneita työmiehiä. Vuodesta 1891 lähtien toimi Tohmajärven kunnanlääkäri myös tehtaan lääkärinä ja tehdaan työmiehet saivat apua ja hoitoa paikkakunnalla.

Tehdaan laajentuessa kävi tälläinen tilapäinen tohtorinapu riittämättömksi ja tehtaan hallitus päättikin sentähden vuonna 1906 ottaa oman lääkärin Wärtsilän tehtaan virkamiesten ja työntekijöäin terveydestä huolehtimaan. Tästä lähtien onkin tehtaalla toiminut oma lääkäri, jonka toiminta on ollut hyödyksi ja siunakseksi koko Wärtsilän kylälle sekä naapuripitäjienkin asukkaille.

Kun Wärtsilän tehtaalle oli saatu oma lääkäri, rupesi Wärtsilän tehtaan hallitus heti suunnittelemaan oma sairaalankin perustamista tehtaalle. Toimittuan alussa vaatimattomimmissa olosuhteissa sai sairaala oman kodin itselleen vuonna 1915, jolloin Wärtsilän tehtaan hallitus laittoi ostamastaan Wärtsilän oluttehtaan rakennuksesta erään kartanon lääkärin asunnoksi ja sairastuvaksi.

20 p:nä tammikuuta 1916 otettiin sairaalaan vastaan ensimmäiset potilaat. Samaan aikaan laajennettiin sairaalaa yhdellä suurella sairashuoneella, yksityishuoneella ja tarkastushuoneella. Niiden valmiiksi tultua syksyllä 1916 oli sairaalassa seuraavat huoneet: miespuolisten potilaiden sali (6 vuodetta), naispuolen potilaiden sali (3 vuodetta) sekä yksityishuone (1 vuode), odotussali, lääkärin vastaanottohuone, kylpy- ja leikkaushuone, sairaanhoitajatteren huone, kyökki ja palvelijain huone.

Koko sairashuone on ensiluokkaisessa kunnossa. Se on maalattu hillityillä öljynväreillä, siiinä on resooripatjoilla varustetut rautasängyt, hyvä höyrysterilijointi leikkauksia varten, erinomainen ilmanvaihto j.n.e. Vesi tulee vesijohdon kautta sekä kylmänä että kuukana jokaiseen huoneeseen. Kaikin puolin vastaa sairashuone tarkoitustaan ja niitä uhrauksia, joita Wärtsilän tehtaan hallitus on sen hyväksi tehnyt.

Sairaalaa pidetään yllä yksinomaan tehtaan hallituksen myöntämillä varoilla eikä valtio enempää kuin Wärtsilän kuntakaan anna yhtään penniä avustusta. Yhteensä sopii sairaalaan 10 potilasta, mutta onpa täytynyt ottaa enemmänkin kulkutautisairauksien aikana lääkärin harkinnan mukaan. Rokko- ja keuhkotautia ei sairaalaan oteta, vaan huoltaa tehtaan hallitus heidän hoitonsa muualla.

Sairaalaan otetaan potilaita etupääsä tehtaan oman työväestön ja heidän sukulaistensa keskuudesta. Jos tilaa on pakottavisssa tapauksissa ottaa sairaalaan muitakin potilaita, joita on ollutkin lähipitäjistäkin kuten Tohmajärveltä, Tuupovaarasta, Korpiselästä, Soanlahdesta ja Pälkjärveltä sellaisia äkillisiä sairaustapauksia kuin potilasta ei voida viedä Joensuuhun eikä Sortavalaan. Tehtaan työläisten lääkäri- ja sairaalamaksut ovat vähäiset eivätkä vastaa kustannuksiankaan.

Oy Wärtsilä Ab:n hallitus on siis koettanut tehdä voitavansa sairaanhoitoalallakin tehtaan työväestön hyväksi. Kun viime aikoina on uhrattu suuria summia asunto-olojenkin korjaamiseksi ja rakennettu ensiluokkaisia, huvilamaisen siroja ja käytännöllisiä työläisasumuksia, niin toivoaksemme terveydelliset olot muodostuvat Wärtsilän tehtaan työläisten keskuudessa hyviksi. Terveyshän on riippuvainen hyvästä asunnosta ja pikaisesta lääkärin avusta ennen kaikkea.

Tehtaiden hallitusten täytyisi Suomessa uhrata paljon työläisten olemassaolon turvaamiseksi ja heidän elämänsä muodostamiseksi viihtyisäksi. Tälläiset uhraukset kantavat hedelmän terveytenä ja sen tuomana työtehona ja ilona. Se, että Wärtsilän tehtaan hallitus on tämän puolen tehtävästään hyvin ymmärtänyt ja toteuttanut, on kiitoksella tunnustettava ja muistettava. Seuratkoot toisetkin suuremmat tehdaslaitokset tätä esimerkkiä. Sitä he eivät tule katumaan.

Teksti: digi.kansalliskirjasto.fi sivun sanomalehdestä Karjalainen 17.12.1921

Toimittanut Eira Varonen

3 comments for “Muutamia piirteitä A.B. Wärtsilä O.Y:n toiminnasta työväeäestönsä terveydenhoidon hyväksi

  1. Aivan yllätyin kun luin tämän. Työterveyshuollon pioneeri.

  2. Tänäpäivänä työterveys on tasolla, että pientenkin työpaikkojen tekijöistä pidetään huolta. Meillä kotona työterveys keskustelu on jokapäiväistä. Vaimoni tekee työtä työterveyden parissa.

  3. Esko Tarvainen, ette kai te kotona keskustele työterveyden asioista,
    ainakaan potilastiedoista. Ne ovat salassa pidettäviä tietoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *