Henkilökuva – Martti Tahvanainen, Karjalan shamaani

Kylätalolla vierailevat törmäävät usein puheliaaseen, aina hymyilevään herrasmieheen. Tahvanaisen Marttihan se on. Runoilija nimellä häntä monet tuppaavat täällä Kylätalolla myös kutsumaan. Lisäksi hänet tunnistetaan myös nimellä Karjalan shamaani, minkä nimen hän aikoinaan Enon opintopiirissä itselleen sai. Leikkisä kutsumanimi ”Runoilija” tulee taasen siitä että Martti kirjoittaa runokirjoja. Hän on julkaissut niitä jo useita. Seitsemän yhteensä. Ja julkaisijana toimii ihka oikea kirjakustantamo VM-kustannus. Kirjailijanimenä hänellä on Martin Staffan. Suosituinta, vuonna 2001 julkaistua runokirjaa ”Rappunen kerrallaan” on myyty yli 3000 kappaletta ja siitä on otettu peräti seitsemän painosta. Se on paljon suomalaiselle runokirjalle! Kiinnostuin tästä kansantaiteilijasta…

– Isoisän isoisä oli Sortavalalainen seppä ja hänen nimensä oli John Staffan. Kun John oli kastattamassa poikaansa Mattia, sukunimi oli tässä yhteydessä muuttunut Tahvanaiseksi. Papeille oli tällöin ollut tapana viedä viljaa, viinaa, lihaa tai mitä nyt viemisiä onkaan aina ollut. Liekkö pappi ollut tuliaisista sitten pienessä hiprakassa kun Staffanin sukunimi ”vahingossa” kirjaantunut Tahvanaiseksi… Martti sanoo ja virnistelee perään. Tarua vai totta, mitäpä sillä väliä enää on.

Martti ei ole syntyperäinen Värtsiläläinen. Enosta hän on kotoisin. Värtsilän kylälle Martti muutti asumaan vuonna 2009 ja viihtynyt täällä hyvin. Hän asui vuosikymmenet Kymenlaaksossa, Kuusankoskella Päihdekodin johtajana ja ennen Värtsilään muuttoa viisi vuotta Kotkassa. Mikä hänet sitten Värtsilään aikanaan sai muuttamaan?

– Koti-ikävä Karjalaan oli suurin muuttoni syy. Jäin sairaseläkkeelle ja mieli halaji takaisin synnyinseudulle. Värtsilä sijanniltaan oli mainio paikka juuri raja-aseman läheisyyden johdosta. Olen viihtynyt täällä todella hyvin ja minut on otettu kyläyhteisöön avosylin vastaan, Martti sanoo. Kaikillehan se ei yhtä helppoa ole ollut.

Martti on monitaituri. Hänet on usein totuttu näkemään mikrofonin takana eri tapahtumissa. Jotkut tuntevat hänet Savo-Karjalan Lihan ostoasiamiehenä ja monet kyläluutana joka taipuu Pitäjäyhdistyksen hommissa milloin mihinkin eri työtehtävään. Kylän Joulupukkina Martti on ollut tuttu näky jo vuosien ajan.

Kuinka Martti näkee Värtsilän tulevaisuuden sekä kylän mahdollisuudet elinvoimaisuuden säilyttämiseen myös tulevina vuosina?
– Pienyritystoimintaa olisi hyvä saada lisää…. yhden miehen tai naisen yrityksiä. Matkailussa ja sen kehittämisessä on mahdollisuuksia, luonto ympärillämme antaa siihen hyvät puitteet. Ja kulttuuritoimintaan hän kaipaa lisää vireyttä. – Sopisihan tänne vielä yksi uusi kiinnostava kesätapahtumakin lisää, Martti peräänkuuluttaa.

Rakkaita harrastuksia ovat kalastus eri muodoissa, lukeminen sekä musiikin kuuntelu. Vanha rokki mm. Eppu Normaali on lähellä Martin sydäntä. Lähialuematkailua hän on harrastanut kauan, ja onpa se oma sydänkäpynenkin Irina näiltä matkoilta mukaan tarttunut.

Teksti ja kuva Eero-Matti Lintunen

8 comments for “Henkilökuva – Martti Tahvanainen, Karjalan shamaani

 1. Nythän se selvisi, onko martti lintu vai kala.Oikein tarpeellinen tekijämies kylällä!

 2. Mainio juttu. Tällaisia lisää! Ja niihin kommentteja niiltä, joilta irtoaa…

 3. Nimen omaan tälläistä lisää. Jormanais Erkin aikaan lehden alkuajoista jo aloitettiinkin sellainen kun kuukauden värtsiläläinen. Se kuitenkin kuihtui ajan myötä.
  Olisi ihan hyvä, jos siitä saisi lehden sivulle ihan oman nimikko palstansa ja tietysti vissiin pitäisi saada nimettyä vastaava palstan toimittaja, että homma hoituisi.
  Näin myös me lukijat, jos ei muuten niin tutustusimme hitaasti, mutta pikkuhiljaa toinen toisiimme.

 4. Palsta vois olla huumorimielessä sellainen:
  – Kuukauden Värtsiläläinen
  – Viikon Värtsiläläinen
  – Värtsiläläinen

 5. Ehdotan, että kirjoitetaan ”värtsiläinen” eikä värtsiläläinen”. Olisi hyvää suomenkieltä!!!

 6. Wärtsilä on myös on oman tarinan kertominen
  Teräs sulaa ja siitä saadaan muotin rajaama tuote

 7. Ollaan kansa ja katsotaan yhdessä tulevaisuuteen. Tämä kotimaa on maa mihin kannattaa panostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *