35 comments for “Viikon puheenaiheet vko 4

 1. On Tämä sana verotus myös joulun sanomassa. ”Kaikkien piti tulla verotettavavaksi”. Helppoa nykypäivänä netissä tai kaavakke postiin. i

 2. Sehän on vanha hyvä täyttö.
  Vastaa vain kahteen kysymykseen.

  Paljonko sulla on rahhaa?
  Mistä saa tulla hakemaan?

 3. PIENI ELE; VAMMAISJÄRJESTÖJEN VAALIKERÄYS

  Sunnuntaina presidentinvaalien yhteydessä olemme mekin vammaisjärjestöjen lipaskerääjät paikalla. Tohmajärvellä keräystä suorittavat seuraavat yhdistykset. Tohmajärvi -Värtsilän sydänyhdistys ry, Keski-Karjalan Reuma ja Tules, Tohmajärven kuntajaosto, Suomen Tinnitusyhdistys ry ja Keski-Karjalan Kehitysvamm. Tuki ry.

  Lipaskeräyksen tuotosta puolet jää suoraan keräystä suorittaville yhdistyksille ja toinen puoli keskusjärjestön kautta vammaistyöhön. Vaalikeräystä suorittavat vapaehtoiset kerääjät. Kiittäen otamme vastaan jokaisen lahjoituksen.

 4. Olipa kerrankin uutisissa komiata katsottavaa ja järkevää kuultavaa. Hyvä Värtsilän henkilöt!

 5. Joskushan täällä on muistaakseni sanottu, että turhat kommentit, varsinkin kiitokset, vievät liikaa palstatilaa.

  Nyt välähti. Tunkki lienee siellä nurkan takana.

 6. Pie vain Sakari ite se tunkkis:-)

 7. Jos tiukille mänöö, niin nuo kiitokset vois vaikka pakata Zip-ohjelmalla. Veis paljon vähemmän tilloo:-)

 8. Olen pitänyt tapana aamun ensimmäiseksi hommaksi avata Värtsi. Useimmiten siellä ei ole mitään uutta, mutta tänään oli; hieno Laatokka kuvaus. Tässä on mennyt pari viikkoa että on oikein hirvittänyt vilkaistakaan Värtsin Viikon puheenaiheisiin. Sieltä täältä olen kommentteja vilkaissut ja itsekehu ja oikeassaolemisen paatos on suorastaan iskenyt silmille niin riveiltä kuin rivien väleistäkin. Hui hylyky. Varmaankin valtaosa oli asiallisia kirjoituksia, mutta muutama tympeä kommentti riitti karkottamaan minut sieltä pois.

  Tänään minä jo melkein mieleni hyvitin, kun näin, että kirjoitukseeni vanhoista rakennuksista oli tullut useitakin kommentteja. Jokohan oli tullut vastauksia esittämiini kysymyksiin? Ja hevon p… vielä mitä. Aihe oli muuttunut ihan muuksi. Kyllähän jutun polveilu ja mutkittelu on rikkautta, mutta kohtuus kaikessa. Jos kokouksessa joku lähtisi puhumaan noin asian vierestä niin kyllä puheenjohtaja kyllä nuijisi pöytää ja kehoittaisi palaamaan asiaan.

 9. Luen joka päivä ainakin kerran kahta paikkakunnan verkkolehteä: vartsi.net ja lemin kirjava. Ovat aika erilaisia. Kumpikin seuraamisen arvoisia!

  Arvostan värtsiä mm. siksi, että siinä on mahdollista palauttaa luettavaksi vanhojakin juttuja. Niinpä annan vinkin eräästä mahdollisuudesta. Tarkoitan pientä, kylää Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Kaustajärven kylää. Se on nyt pienen taistelun jälkeen merkitty tien varteen kolmella kyltillä. Kylä on julkaissut myös oman kirjan, mikä on synnyltään mielenkiintoinen aikaansaannos. Kesäisin kaustalaiset kokoontuvat runsalukuisasti Siltajuhlaan. Talkoitakin on harrastettu ja lahjoituksia saatu entisiltä kaustalaisilta.

  Kun avaat värtsin, niin klikkaapa alhaalta vasemmalta Kaustajärvi, löydät mielenkiintoista luettavaa.

 10. Kaustajärvellä on vesi noussut. Klikkaakin oikealta ja ylhäältä!

 11. broide alpo nakkaas kasseella wikipedia ja aihe riihi,vaikuttaa kui yläikkunaa käytetty räppänänä ,savut ulos ,ovenpäällysluukku mahdollisesti avattu lämmityksen jälkeen riihen ilmahuuhteluun,jotta vältyttiin savun haitoilta,ei tikustann,ovenpäälisluukulla säädetty raitisilmaa,liekkö yläsarana ,koukkun kautta todennäköisesti kulkenut säätönaru?

 12. Vein vielä kaksi lehtileikekansiota kylätalolle. Ne ovat vuosilta 1988 – 1989, jolloin oli rajan aukeaminen kuumin puheenaihe. Käykääpä selailemassa!

 13. Värtsilästä minulle jäi elämänajan kestäviä traumoja.
  Aina kun tulen sinne käymään, tulee huono olo.
  Koulukiusaajat, omat serkkuni heistä pahimpina
  ja sodasta palannut isä, joka uhkaili kymmenvuotiasta
  pistoolilla, ovat vain jäävuoren huippu.

 14. Muistakaahan taas kivan tärkeä asia, johon ei voi edes poliittisia kannanottoja ottaa.
  PIHABONGAUS! Lauantaina tai sunnuntaina pitäisi tunnin ajan bongata ja kirjata lajit ja määrä.
  Tarkemmat ohjeet http://www.birdlife.fi jonne voi tulokset ilmoittaa.
  Mutta me Värtsiläiset voitaisiin verrata vaikka ensiviikon puheen aiheissa mitä saimme aikaan. Olisi mielenkiintoista kuulla minkä verran ja mitä lajeja täältä löytyy.

 15. Hyvää Suomen sisällissodan muistopäivää. Hävetään yhdessä.

 16. TV:1 Sisällissodan muistohetki klo 10.55.

 17. Tänä vuonna saanee pihabongaukseen lisätä ainakin täällä mustarastaat koska niitä on ollut joulusta asti.

  Toimitukselle voisi lähettää bongaus kuvia. Ehkä Eira laittaisi niistä koosteen tänne Värtsiin.

 18. Susirajan poika, et varmasti ole ainoa, jolla muistot tuommoisia. Kaikki eivät vuosienkaan päästä osaa kertoa niistä huonoista asioista. Yleensäkin me immeiset hehkutellaan enemmän niitä ns. ihania asioista, jotka vielä aika kullannut. Tsemiä sulle!

 19. Susirajan poikia on vielä paljon elossa ja jos niitä kovia asioita ruvetaan kertomaan ollaan tekemisissä loputtoman vyyhden kanssa. Unohtamisen aika ja seuraavien sukupolvien kanssa elämä antaa voimia katsoa tulevaisuuteen.

 20. Vapaussota: (Sisällissota)
  Tämän päivän Karjalaisessa historiantutkijat Ismo Björn ja Jani Karhu.
  Ovat mielestäni kertoneet tasapuolisesti kyseisestä asiasta.Aihe ei ole
  helppo tutkijoillekkaan, Värtsilä oli siihenaikaan teollistuinen paikkakunta.
  Pohjois-Karjalassa niinpä oli avain luonnollista että kahakointia syntyisi
  valkoisten ja punaisten kesken.
  Omat sukujuureni ovat lähtöisin Kaustajärveltä jossa asukkaista suurin
  osa oli työväestöön kuuluvia .( Metsätyömiehiä ja )Pienviljelijöitä )Niinpä
  meidänkin suvun veljessarjasta yksi vankittiin mennessän Korpiselän hevosmarkkinoille syynä oli puhe jonka hän oli pitänyt ja ottanut kantaa
  työväestön näkemysten puolesta Tammikuussa 1918.
  Hänet vapautettiin vankilasta Elokuun 8 päivänä samana vuonna monien
  vetoomusten jälkeen, moni ei selvinnyt vaan ammuttin kuoliaaksi.
  Nämä asiat on monien mielestä unohdettava ! mutta niitä ei väkipakolla
  saada vaan putkahdavat esille tulevina vuosikymmeneninä.
  Kirjoitan nämä muutamat sanat omalla nimelläni en piiloudu nimimerkkien
  taakse.

 21. Aikaa tapahtumista on kulunut vain satavuotta siksi ne vielä pintaan nousee. Olisi aika löytää yhteisymmärrys kotisuomessame tänäpäivänä kuten se löytyi talvisodan hengessä. Maailma on vähän mullinmallin ja pieni kansa pärjää olemalla yhtenäinen.

 22. Umpihankihiihto tervatuilla suksilla on meillä Vaimoni kanssa uudelleen viritetty harrastus. Luonto ryteikössä on läsnä ja jos edessä on pieni aukea niin sen jälkeen näkee uudet maisemat.

 23. Pohjois-Irlannissa portestantit käyvät vuosittain marssimassa katolisen osapuolen asuma-alueella ja uhoavat 400 vuotta sitten saadun taisteluvoiton kunniaksi. Marssilla muistutetaan sitä kuka silloin alistettiin Englantilaisten valtaan.

  Olemmeko me viisaampia kuin Pohjois-Irlannissa, emme ole. Kun lukee sosiaalisen median kannanottoja meidän sisällissodan tapahtumiin, niin liian moni kulkee kirjoittuksissaan savuava telottajan kivääri kädessään ja katse etsii kenet vielä voisi ampua.

  Sotilaana ymmärrän sisällissodan taistelujen lopputuloksen, joukko jolla ei oikein ole hajuakaaan siitä kuinka sodassa tulee toimia, eihän se voi päättyä muuhun kuin tappioon. Sen sijaan sitä en ymmäärrä kuinka toimittiin yksittäisten taistelujen jälkiselvittelyssä, jossa ammuttiin siekailematta vangiksi jääneitä punaisia taistelijoita. Tai sitä massiivista kostoa ja teloituksineen, joka seurasi valkoisen osapuolen voittoa. Olimme julistautuneet itsenäiseksi valtioksi, mutta käytimme Venäjän armeijan sotalakia ja sitäkin ankarimman mukaisesti.

 24. Työttömät sorron yöstä nouskaa.

 25. ja piä minister pipilä peru lupauksensa erota jos lauta matti häviää väyrys patelle.no ei kai sen vatuloijan puheita kukaan uskona.vaikea on nousta sorron yöstä kun työttömien etuja ei aja kukaan

 26. Painettaan vuan leuka rintaan ja jatkettaan kohti uusia vastoinkäymisiä:-)

 27. Jotenkin tuntuu että Suomi on kuin uittotukki rannalla ja jos sitä joku potkaisee, lähtee se liikkeelle ajalehtimaan. Tämä maa tarvitsee ”Keksin” käyttäjiä jotka tukin ohjaavat vuolaaseen virtaan.

 28. On vuodenaika tämä helmi tammikuun vaihde matikan paras pyyntiaikaa. Silloin jos pieni poika saalista sai oli kelpo kalastaja. Matikkaa pidettiin kevättalven kalana ykkös herkkuna. Isäni tokasi kun kolme pyytämäänian päänmatikan maksan voit nähdä vain keisarin
  ruokapöydässä.

 29. Pitää edellisen kirjoituksen loppu korjata: sian pään ja matikan maksan voit nähdä vain keisarin ruokapöydässä.

 30. Tänäaamuna naapuri toi eläviä matikoita, ja niistä tein sopan, ja kyllä maistui niin maksa kuin miähnä hyvälle pitkästä aikaa.

 31. iso kiitos muistelija-mirjalle kaikista niistä kansioista,joita olet toimittanut kylätalolle.kyllä on äiti klaudia tehnyt mahtavan
  työn arkistoidessaan värtsilään liittyviä lehtileikkeitä.koko elämänsä muualla eläneenä nämä lehtileikkeet avaavat värt-silän tapahtumat eri vuosikymmeninä, joista ei ollut tietoa.joillekin paikallisille saattaa muistot tehdä kipeää.esim.rajan
  avaamisen odotus on ollut käsinkosketeltavaa,mutta värtsilälle se ei ole ollut sitten kuitenkaan lottovoitto.90-luvun
  alussa onneksi kotinsa naapurille menettäneet saivat edes käydä kotinsa raunioilla .monille se oli viimeinen käynti.

 32. Kiitos kiittämästä.
  Äiti on ollut perusteellinen ja saksinut lehdet huolellisesti. Ajan kuluessa niille löytyy enemmän arvoa kotikunnan historiasta ja kylätalo on niille sopiva säilytyspaikka.

  Olen sanonut, että jos jotain saimme rajan aukeamisesta, niin hyvät kävelyväylät ja katuvalot tänne pienelle kylälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *