Väinö Linnan Tuntematon sotilas

Hienona romaanina ja nyt jo kolmena kotimaisena elokuvana. Aikanaan, kirjana ilmestyttyään Tuntematon sotilas herätti valtavaa kohua, puolesta ja vastaan. Kirjallisuuskriitikko Toini Havu teilasi ”Tuntemattoman” sitten viimeisen päälle. Muuten tuli kiitosta. Nyt elokuvateattereissa esitetään järjestyksessä kolmas Tuntematon sotilas. Pelkästään kiitosta tämäkin toteutus on saanut.

Kun Väinö Linnan kirja Tuntematon sotilas julkaistiin, huippumenekkihän siitä tuli. Meidän perheen kolme poikaa olivat silloin vasta koulu-uransa alussa, nuorimmainen alaluokalla. Päivänä muutamana soi puhelin. Poikiemme eräs opettaja soitti ja ihmetteli kuinka noin nuori koululainen on kiinnostunut sotakirjasta. Kerroin hänelle, että kaikki kolme poikaamme ovat sen lukeneet. Nuorimmaisemme osasi ja tiesi ulkoa kirjan tapahtumia ja sitaatteja. Siihen aikaan meni televisiossa tietokilpailuja. Tuttavat sanoivat, että poika pitää lähettää kilpailemaan Tuntemattomasta sotilaasta. Pientä huulen heittoa!

Joulukuun 6. päivä lähestyy, silloin armas kotimaamme täyttää pyöreät 100 vuotta.

Kiitos tästä kuuluu ennen muuta vaikkapa ”Tuntemattoman” armeijan pojille, lotille, kotirintaman naisille ja miehille. On hyvä elää itsenäisessä Suomessa!

 

Satakertaiset onnittelut ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 

 

Hilkka Partanen 

4 comments for “Väinö Linnan Tuntematon sotilas

  1. Väinö Linnasta on sanottu näinkin. Hän kirjoitti kirjassaan Tuntematon Sotilas Suomalaiselle sotilalle aivot.

  2. Isä kun tuli sitä elokuvaa katsomasta niin sanoi: – Ei se tuommosta ollu! Jotenkin se jäi mieleen. Linna teki sotilaista pellejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *