Hyvää Isänpäivää!

Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomessa, muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta sekä Virossa päivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina, puoli vuotta äitienpäivän jälkeen.[1] Muualla maailmassa ajankohta vaihtelee. Isänpäivä on ollut Suomessa vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1987. Myös isoisiä usein juhlistetaan isänpäivänä.

Vuonna 2017 isänpäivää vietetään Suomessa sunnuntaina 12. marraskuuta.

Isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.[2]

Suomessa isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Se poistettiin, kun asia huomattiin, mutta vuonna 1987 yliopisto viimein katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.[

Isänpäivänä käydään usein muistamassa suvun vanhimpia isiä kyläilemällä. Isälle tai isän ominaisuudessa olevalle on tapana antaa pieniä lahjoja. Lapset usein piirtelevät ja askartelevat lahjoja ja kortteja isälleen päiväkodissa tai koulussa sekä monesti antavat myös kaupasta ostamiaan lahjoja.

Teksti Wikipedia

4 comments for “Hyvää Isänpäivää!

 1. Koska alkaisimme viettämään isättömien lastan päivää. Jokaisella lapselle on joku isä, mutta kuinka monen lapsen kohdalla se isä on oikeasti poissa elämästä. Jotkut isät ovat kuolleet, jotkut poispotkittuja ja jotkut hylänneet lapsensa.

 2. Mukavahan on että isiäkin juhlapäivällä muistetaan ja sitä vilpittömästi vietetään välittämättä, että alkujaan isäpäivä lanseerattiin kaupankäynnin vauhdittamiseksi ja vuoden suurimman kulutusjuhlan joulun esileikiksi.

  Minulle sopii lähimmäisenpäivän viettokin oikein hyvin. Koska lähimmäisen käsite lienee subjektiivinen juttu, juhlinnan kohteita voi olla joko erittäin paljon tai äärettömän vähän.

  Pikapuoliin lähdenkin tarjoamaan isänpäiväsankarille (siis itselleni) juhla-aterian lempiravintolassani.

  Hyvää isänpäivää kaikille säädyille! Voikaa paksusti.

 3. Puolison, isän tai paapan voi houkutella
  Karjalaiseen juhlaan – Suomi 100 merkeissä.

  Juhla alkaa klo 14.30 ev.lut seurakuntakeskuksessa Joensuussa.
  Ohjelma löytyy Karjalaisen järjestöpalstalta, mutta mainittakoon,
  että juhlatervehdyksen valtiovallan puolesta tuo ministeri
  Anu Vehviläinen, Joensuun kaupungin puolesta valtuuston
  pj Juha Mustonen ja juhlapuhujana on Karjalan Liiton
  liittovaltuuston pj, ministeri Matti Puhakka.
  Juhlaohjelmassa on paljon karjalaista musiikkia ja muutakin
  teemaan sopivaa ohjelmaa. Ennen juhlan alkua tietenkin
  kahvitarjoilu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *