Joensuu, pyöräilijöiden kaupunki?

Joensuussa pyöräillään paljon, ruutukaava-alue ja muutkin
kaupunginosat Niinivaaraa lukuun ottamatta ovat suhteellisen
tasaista maastoa ja näinollen polkupyörä on siellä oiva kulkuväline. Pyöräilyväyliä on runsaasti, pyöräteitä, liikennemerkein osoitettuja yhdistettyjä jalka-pyöräilykäytäviä, jne. Valitettavasti pyöräilykulttuuri on heikkoa, on varsin yleistä että pyöräilijät käyttävät vain jalankulkijoille tarkoitettuja jalkakäytäviä pyöräteinä, se jos mikä aiheuttaa närkästystä jalankulkijoissa, myös vaaratilanteita.

Uusi tulokas pyöräilyväylien joukkoon tuli Joen Yön aattona
25.8.2017, kun uusi pyöräkatu avattiin Kauppakadulla
Yläsatamakadun ja Rauhankadun välillä. Laki ei toistaiseksi tunne
käsitettä ”pyöräkatu”, mutta asia on kuulemma vireillä.


Saimme seurata avajaisjuhlallisuuksia omalta parvekkeeltamme.
Ortodoksipappi puhui ja veisasi pitkässä mustassa virkakaavussaan, tämä lienee ollut se ”kirkollinen” kadun käyttöönottovihkimys. Kaupunginjohtaja piti myös puheen, leikkasi nauhan ja jakoi siitä pätkiä muistoksi katsojille.
Pyöräilijöiden edustaja kehui puheessaan kaupungin edistyksellisyyttä pyöräilyn edistäjänä. Ihan kaikkea puheista en kuullut, ja niistä mitä kuulin olen jo puolet unohtanut.

Pyöräkadulla ajetaan pyöräilijöiden ehdoilla, mutta kyllä autotkin sitä pitkin saavat kulkea, mutta eivät ohittaa pyöräilijöitä. Kadunpätkän varrelle on tehty runsaasti 2h parkkipaikkoja, tiedoksi kaupungissa asioiville Värtsin lukijoille.

Aika näyttää kuinka onnistunut tämä katuratkaisu on, seurataan.

Teksti ja kuvat: VTOH

2 comments for “Joensuu, pyöräilijöiden kaupunki?

  1. Aika harvinainen katu. En ole ennen kuullutkaan moisesta. Kun näin tuon ensi kertaa niin kävin jalkaisin katsomassa ja ihmettelemässä. Punainen katu näytti kävelytieltä mutta kuitenkin siellä oli autoja . Eilen uskalsin jopa parkkeerata tuonne eikä sakkoja tullut, vielä.
    Molemmissa päissä tuota kadunpätkää on ohjetaulut.

  2. Viikolla kyselin Tuupovaaran pyöräilijältä, että joko on päivän kiintiö täynnä? Sanoi 10km vielä uupuvan. Hän pyöräilee päivittäin 35km. Se on ikäihmiselle jo aikamoinen urakka, ja kun nämä tiet ei ole priimakunnossa, kun sorateillä on ikuisia monttuja, puhumattakaan vanhoista öljysorateistä, joissa kuoppien lisäksi on terävät reunat. Jotta ei ihan tasapuolista meillä laitakaupunkilaisilla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *