Luonnon Ihmeitä

On käyty keskustelua siitä kuinka kaikki on saanut alkunsa luomakunnassa. Minä haluan kertoa kuinka luonto on täynnänsä ihmeitä, joita emme edes näe. Kaikella on alkunsa, kasvit ovat meidän hoidettavina, mutta osaavat ne ilman meitäkin puolustautua kun vaara uhkaa. Esimerkiksi puuvilla, se kasvaa ihmisen hoidon alaisena, mutta kun siihen tulee lehti mato, se puolustautuu itse. Se lähettää savumerkin ilmaan, sen ottaa vastaan vaspi, ja rientää avuksi, ja vie sen catepillarin ruuakseen. Afrikassa kasvavat acacia puut ovat kehittäneet oman puolustus menetelmän. Kiraffi syö acasian lehtiä ja saatuaan muutaman suupalan, on se vaihdettava toisen puun luokse, koska tämän puun lehdet alkoi maistua kitkerälle. Jos puu ei puolustaisi itseään, se menettäisi kaikki lehtensä ja kuolisi.

Silloin kun opiskelin puutarhuriksi, minusta oli ihmeellisiä nämä asiat. Japanilaiset tiedemiehet kokeilivat onko kasveilla minkäänlaista yhteden pitoa keskenään. Astia oli täynnä kaalin päitä, ja yksi mies tuli huoneeseen, otti yhden kaalin leikkasi sen paloiksi. He laittoivat herkät laitteet jokaiseen kaaliin, sitten yksitellen jokainen tuli huoneeseen, mitään ei tapahtunut ennenkuin sama mies, joka oli silpunnut kaalin tuli sisälle kaikkien kaalien mittarit tuli hulluksi pelosta. Ajatelkaa ystävät,kuinka alkulimasta tulleet kasvit ovat viisaita. Niitä ei voi risteyttää kuin oman lajinsa kasviin. Esimerkiksi siitepöly ei pääse pölyttämään kuin oman lajinsa kasvia, kasvi haistaa vieraan pölyn eikä ota sitä vastaan, Mikroskoopin alla tiedemiehet nylkivät siitepölyhiukkasen ja laittoivat nahkan toisen pölyhiukkasen päälle ja kasvia petettiin, se hyväksyi uuden luomuksen. Kun Jumala loi kasvit ja kaikki siementä tuottavat puut Hän sanoi lajinsa mukaan. Eivät ne liukuneet lajista toiseen ajan mukana.

Lopuksi yksi kysymys teille. Kuinka monta siementä on omenassa, entäs kuinka monta omenaa on siemenessä.

Reino Holopainen

6 comments for “Luonnon Ihmeitä

 1. Omenassa voi olla n, 10 siementä, ehkä enemmän, ehkä vähemmän, mutta yhdestä siemenestä voi tulla loputon määrä omenoita, riippuu lähteekö puu kasvamaan kunnolla. Luonnon kiertokulku on kiehtovaa:-)

 2. Niinpä. Kyllä luonnossa riittää ihmeitä ja ihmettelemistä. Siksi siellä viihtyykin niin hyvin. Vaikka onkin yksin niin saa olla ystävien seurassa.

 3. Minulle eräs luonnon ihmeitä on valkosipuli vanhalta nimeltä kynsilaukka. Mitä muuta kasvia kasvatetaan tai viljellään tropiikista – tundran reunamille kuten meillä Suomessakin. Se tropiikin serkku poikkeaa geneettisesti hyvin vähän meillä viljeltävien kynsilaukkojen kantnoista. Ne kaikki ovat geneettisesti johdettavissa samaan kynsilaukan alkukantaan. Amerikan tutkijat määrittelevät valkosipulit geneettisen sukulaisuuden mukaisesti 11 tai 9 kasvuryhmään. Nämä kasvuryhmät voi tottunut puutarhuri erottaa toisistaan silmin nähtävin havainnoin.
  Kirjoittelenpa näkyviin tuon Amerikan tutkijoiden kasvuryhmä jaon: Artichoke ( artisokka ) kaupan hyllyjen yleinen Espanjalainen valkosipuli. Asiatik ( Aasialainen ) sopeutunut monen laisiin kasvuolosuhteisiin. Creole ( Kreoli ) lämpimään ilmastoon sopeutunut valkosipuli. Glazed Purple Stripe ( Lasitettu raitapurppura ) sen kuorissa on metallin hohtoista kiiltoa ja tai ovat kiiltävät. Marbled Purple Stripe ( Marmoroitu raitapurppura ) Sipulin ulkokuori muistuttaa marmorin pintaa värit punaisen eri vivahteilla ja lähes valkein laikuin. Middle Eastern ( Lähi-itä ) tätä lajiketta valkosipulin ystävät syövät Välimeren itäpuolella ja Pohjois Afrikassa. Porcelain ( Posliini ) saanut nimensä sipulin ulkokuoren värin mukaan. Isokokoista naatiltaan ja topakan makuista. Kasvaa minunkin kasvimaalla. Purple Stripe ( Raitapurppura ) kerätty viljelyyn entisen N-liiton aikaan Iranin, Afganistanin ja Kiinan vastaisilta rajaseuduilta. Ominaista voimakas sinipunainen raidoitus kuorissa. Geneettiseti lähinnä luonnon kantaa. Rocambole ( Rocambole ) tälle on tunnusomaista tiukalle rullalle kääntyvä kukkavarsi, joka sitten aukeaa suoraksi. Isot latvaan kehittyvät itusilmut . Silverskin ( Hopeakuori ) muistuttaa kaupan Espanjalaisia valkosipuleita, mutta sen sipulin ulommaiset kynnet ovat koveria ja seuraavat ulkokuoren muotoa. Sisäkynnet pitkiä puikkomaisia. Tätäkin on meillä Purolan kasvimaalla ja muillakin Suomessa. Turban ( Turbaani ) saanut nimensä kukkavarren latvaan kehittyvän itusilmuryväksen muodosta, joka muistuttaa päähine turbaania. Kuuluu Aasialisiin valkosipuleihin. Lähes kaikkia noiden ryhmien kynsilaukkoja voidaan viljellä meillä Suomessa. Vain Kreolia ja Lähi-idän lajikkeita huonommalla menestyksellä, sillä ne vaativat lämpimämmän kesän kuin meillä keskimäärin on. Se on se kiehtova kynsilaukka.

 4. Aivan huipputietoa sipulista. Todella oikeaa.
  Saanemme lähes vastaavaa Wärtsilän mustastakin.

 5. Kynsilaukka on kielletty Englannin hovissa,ei missään ruokkalajissa saa olla valkosipulia.Kynsilaukka on myös tehokas aine, jos haluaa paikan linja autossa,pari kynttä syödään ja päälle halpaa punaviiniä,eikä kukaan istu sinun viereesi.Mikään ei ole niin inhoittavaa kuin sairaalassa hoitaja tutkii sinua ja hengittää valkosipulin hajua päällesi,erikoisesti kiinalaiset syövät sitä ,minä en voi sitä sietää.Mutta enhän minä siedä paljon muutakaanEn syö juustoa, enkä juo piimää.

 6. Valkosipulin syöminen ja hajuhaitat. Ihminen erittää valkosipulin syönnin jälkeen allisiinin tuoksua hengityksen ja ihon kautta. Voimakkainta on tuoksu niillä, jotka vasta aloittavat kynsilaukan syönnin. Kun noin kymmenen vuotta sitä syö haisee vähemmän eikä niin pistävällä hajulla. Kaiken laisia neuvoja annetaan kuinka valkosipulin tuoksua voisi peittää. Toimivatko ne oikeasti sitä en tiedä. Jos olen ollut syömättä valkosipulia muutamia päiviä ja haistan toisen syöneen sitä, minun sylkirauhaset alkavat erittämään. Vanhan sanonnan mukaisesti kuolaan valkosipulin perään.
  Ymmärrän hyvin niitä, jotka inhoavat valkosipulin tuoksua. On se vain niin vahva ja läpitunkeva haju.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *