Vappu Taipale: Vanha ja vireä, virkistyskirja naisille.

Vanhuus voi olla kaunista

Vappu Taipale opastaa

Vappu Taipale: Vanha ja vireä, virkistyskirja naisille, Into 2017

Vappu Taipale tunnetaan urastaan lääkärinä, ministerinä pääjohtajana ja monen toimen haltijana. Hänen vanhuutta käsittelevä kirjansa on myös omaelämänkerta ja tähän uuteen painokseen on kerättu uutta tietoa vanhenemisesta ja siitä miten krempat ja henkiset paineet voi kääntää voitoksi. Tutustuin myös teoksen aiempaan painokseen. Kirjan yleisilmettä on muutettu tässä  painoksessa lukijaystävällisemmäksi ja selkeämmäksi.

Taipale lähtee naisen elämään vaikuttaneista keksinnöistä, mm. ehkäisypillereistä ja kuukautissiteistä. Myös muurahaistutkimukseen perehdytään Taipaleen mukana, sillä muurahaispesässä on sosiaalisia rakenteita, joista vanhustutkimuskin voisi ottaa opiksi. Ikääntyessä ihmisen ulkomuoto muuttuu, mutta ei kannata pitää kiinni ”ikuisesta nuoruudesta” vaan luopua sovinnolla siitä, minkä ikääntyminen meiltä vie mukanaan. Pukeutuminenkin on joillekin vanhuksille ongelma. Vanhuksen anatomia ja ruumiinrakenne on erilainen kuin keski-ikäisillä. Vaatteidenkin pitäisi myötäillä kehitystä. Esim. pikkuruiset napit ahtaine napinläpineen voivat käydä vanhuksille hankaliksi.

Myös vanhuksen mieli hidastuu ja alakulo voi kuulua vanhuuteen kiinteästi. Kiire on jätettävä pois. Myös kuulo huononee ikääntyessä ja siihen on sopeuduttava. Vanhuksille monimutkaiset kuulolaitteet voivat olla ylivoimaisia käsitellä. Niinpä ei pidä pelätä ilmoittaa ihmisille, että kuuloni on vähän huono, voisitko puhua kuuluvammin. Yleensä vanhuuteen liittyy monia asioita joista pitää luopua, mutta jäljelle jää vielä satoja asioita, jotka onnistuvat. Yksinäisyyskin kuuluu vanhuuteen.

Taipale tietää vanhemenisen fyysisestä ja psyykkisestä sisällöstä enemmän kuin moni ”tavallinen tallaaja”. Hänellä on kirjassaan myös omakohtainen näkökulma. Lueskelin kirjasta mielenkiintoisia lukuja ja usein huomasin, että kirjailijan lähestymistapa on lämmin ja ymmärtävä.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *