Jouko Varonen: Muistellen, eräjuttuja ja muistelmia 2017

Muistellen, eräjuttuja ja muistelmia

Jouko Varosen eräkirja

Eräjuttuja ja muistelmia

Jouko Varonen: Muistellen, eräjuttuja ja muistelmia 2017

Jouko Varosen eräjutut ovat tulleet tutuiksi Otavan ja Kariston kustantamina Erämaailma ja Eränkävijä – antologioissa. Varonen on julkaissut mm. Kirjapajan ja Lasten Keskuksen kustantamina 24 nuorten- ja lastenkirjaa sekä kymmenittäin eräjuttuja em. kustantajilta.

Tämä muistelmateos sisältää eräjuttujen lisäksi muistumia kirjailijan elämäntaipaleelta, aina lapsuudesta ja nuoruudesta Pohjois-Karjalan Värtsilässä kouluvuosiin ja opiskeluaikaan sekä toimintaan kirjailijana ja elämään eläkeläisenä.

Suuri osa erätarinoista sijoittuu Enontekiöön, jossa kirjailija on reissannut tuntirijärvillä ja taimenpuroilla. Niinpä Varosen perhekin sai tuntumaa kalastukseen ja eräelämään kun opettajan kesälomalla oli aikaa viettää aikaa kalastellen ja Lapin maisemia ihaillen.

Tarinassa Topi, jolla Varonen voitti sanomalehti Karjalan Maan kirjoituskilpailun, Varonen kertoo isästään, joka oli innokas kalamies ja erityisesti rysäkalastaja. Jänisjoelle sijoittuu myös tarina Möttönen, joka tapahtuu Uudenkylän lammen lähistöllä, kaikkien tuntemilla pasuri- ja lahnapaikoilla.

Kertomuksessa Puukkotammukat, joka voitti Otavan Eränkävijän valtakunnallisen kilpailun, on kirjailija pohjoisen kalavesillä, yhdessä viisivuotiaan poikansa kanssa. Kova koitos, taimenen saanti, merkitsi pojalle puukon saantia oikein poronkarvatupella.

Juttu Mummoa kyydissä, joka on myös Otavan kisan voittojuttu, sisältää muistelman siitä, kun kirjailija oli Lapissa vanhan äitinsä kanssa. Taimenen makuun päästiin silläkin reissulla. Lisäksi koettiin yhteistä laatuaikaa Lapin miljöissä.

Eräjuttujen välillä Varonen luotaa elämäntaivaltaan ja sanoo, että muistelijan pitää ottaa positiivinen ote elämään, tai saattaa käydä niin, että murheiden hautojalta loppuvat kirjoittamisen eväät kesken kirjan tekemisen.

Varosen kirja on tilattavissa kirjailijalta itseltään

puh 0504669911

e-mail varonenjouko@gmail.com

4 comments for “Jouko Varonen: Muistellen, eräjuttuja ja muistelmia 2017

 1. Mielenkiintoinen uutuus Joukolta.Hienoa!

  Onko Värtsilän vedessä jotain ainutlaatuista kun julkasseita kirjailijoita pukkaa asukaslukuun nähden
  huomattavan paljon 🙂

 2. Kirjastomaailmassa Jouko Varonen kuuluu eteläkarjalaisiin kirjailijoihin,
  aivan yhtä hyvin hänet voisi ”luokitella” pohjoskarjalaiseksikin, jos
  jako tehtäsiin synnyinpaikan eikä asuinpaikan perusteella. Muistan
  työajaltani kuinka hänen Mika ja Ulla kirjansa olivat erittäin suosittuja
  lasten- ja nuortenosaston lainauksissa.

  Tutustumisen arvoinen tämäkin uutuus.

 3. Wautsi ! Enpä tiennytkään. Voistko tuoda Värtsiläpäiville kirjaa myyntiin.

 4. Voisin lähettää puolenkymmentä kirjaa
  Värtsilä-päiviä varten. Jos kirjoja
  myydään, niin rahan voisi antaa
  kirjoituspalkinnoksi Värtsilän koululaiselle
  hyvästä ”jutusta”. Jos kirjoja ei myydä,
  niin ne voisi antaa kirjastolle lainaukseen.
  Mihinkähän osoitteeseen paketin voisi
  laittaa?

  Ohessa linkkini Pohjois-Karjalaisten
  nykykirjailijoiden sivulle.

  http://pkkirjailijat.jns.fi/show.cgi?id=24

  Kivoja kesäpäiviä

  Jouko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *