”Paluu juurille” – Wärtsilän eläkekerhojen yhteistapaaminen Värtsilässä 17.5.2017

Abloy Eläkekerho isännöi Wärtsilän eläkekerhojen yhteistapaamista teemalla ”paluu juurille” 17.5.–18.5.2017.

Wärtsilän eläkekerhot kokoontuvat vuosittain yhteistapaamiseen. Tänä vuonna tapahtuma on juhlallinen: Suomi täyttää 100 vuotta, ABLOY- lukko täyttää 110 vuotta, Wärtsilän yhtiöittämisestä tulee kuluneeksi 110 vuotta ja ”Wärtsilän” lukkotehtaan peruskiven muurauksesta Joensuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Joensuuhun kokoontuu joensuulaisten lisäksi kerholaisia niin Helsingistä, Järvenpäästä, Hangosta kuin Vaasastakin, kaikkiaan noin 145.

Värtsilä

Yhteistapaaminen aloitetaan Värtsilästä Arppen Pihan pihapiiristä keskiviikkona 17.5. klo 14, jonne eläkekerholaiset kokoontuvat kukkasin tervehtimään perustajansa Nils Ludvig Arppen kunniaksi uudelleen pystytettyä patsasta kajauttamalla komeasti Karjalaisten laulun. Lisäksi tavataan Värtsiläläisten Seuran jäseniä sekä tutustutaan Wärtsilän / Värtsilän historiaan kuvin ja sanoin.

Patsas

Arppen patsas.

Nils Ludvig Arppen patsaan kipsivalun on tehnyt arvostettu kuvataiteilija Johannes Takanen vuonna 1878. Alkuperäinen kipsivalu on tällä hetkellä Wärtsilän teknillisen koulun tiloissa. Se missä vaiheessa työstä on tehty pronssivalu, on tällä hetkellä selvityksen alla.

Nils Ludvig Arppen pronssivalu on alun alkaen pystytetty vanhaan Värtsilään Wärtsilän pääkonttorin edustalle vuonna 1935 ja siellä, rajantakaisessa Värtsilässä herra Arppen patsas ehti olla aina 1940-luvulle asti. Itse patsas evakuoitiin Suomen puolelle sodan tiimellyksessä, mutta patsaan jalusta jäi rajantakaiseen Värtsilään.

Monien vaiheiden jälkeen patsas ajautui Abloy Oy:n Joensuun tehtaalle. Värtsiläläisten Seura Ry vieraili tehtaalla vuonna 1992. Vierailun aikana ”törmättiin” herra Arppeen. Neuvottelujen jälkeen patsas oli valmis pystytettäväksi Värtsilän Arppen Pihaan vuonna 1994. Patsaan alkuperäistä jalustaa pyydettiin Venäjän Värtsilästä – sitä ei saatu. Jalusta
on edelleen paikallaan Venäjän Värtsilässä silloisen Wärtsilän pääkonttorin edessä, Arppen Pihan jalusta taas on tehty identtiseksi alkuperäisen jalustan kanssa. (Pronssivalun löytyminen oli yllätys myös Johannes Takasen seuralle, samoin kipsivalun löytyminen, taitaapa se olla yllätys Wärtsilä yhtymällekin)

Värtsilästä siirrymme yhteiseen illanviettoon Hotelli Kimmeliin. Luvassa on kerholaisten esittämää ohjelmaa, hyvää ruokaa, iloista yhdessäoloa ja tanssia. Seuraavana päivänä pääsemme tutustumaan Abloy Oy:n Joensuun tehtaaseen.

Yhteystiedot Eija Hakala 040 701 4260
Abloy Eläkekerho Ry:n puheenjohtaja

**************************************

Yrjö Vänttisen mieleenpainuva juhlapuhe vuorineuvos Wilhelm Wahlfossille hänen täyttäessään 60 vuotta vuonna 1951

Herra Vuorineuvos!
Täyttäessänne tänä päivänä 60 vuotta, olemme Uuden Värtsilän sulattimon eri osastojen työläisten valtuuttamina saapuneet tervehtimään Teitä Herra Vuorineuvos ja esittämään Uuden Värtsilän työläisten sydämelliset onnittelut merkkipäivänne johdosta

Herra Vuorineuvos
Onnittelut, jotka me esitämme, eivät ole tuhlaajapojan ulkokullattuja sanansirpaleita, vaan ne tulevat vilpittömästä ja vakaasta mielestä.

Me uusi-värtsiläläiset olemme Teille Herra Vuorineuvos erittäin kiitollisia siitä, että siihen korpikylään on muodostunut nyt vielä pieni, mutta silti kukoistava yhdyskunta, jonka me toivomme Teidän johdollanne kehittyvän entistä vauraammaksi.

Uuden-Värtsilän työläiset, jotka suurimmalta osalta ovat vanhasta Värtsilästä siirtyneitä ja nyt jo useimmat yhtiön vanhoja palvelijoita, muistavat suurella kaipauksella vanhaa Värtsilää, muistavat sen koko yhtymän kehtona, josta on versonut suuri monihaarainen puu.

He muistavat kuinka tämä vauraskin puu ajan aaltojen heiluttamana sai taivuttaa latvansa kohti katkeamispistettä. Mutta te Herra Vuorineuvos tultuanne tämän yhtymän johtoon, harvinaisen voimakkaan henkisen energianne ansiosta, saitte tämän puun oikaisemaan runkonsa ja on siitä Teidän johdollanne kasvanut meidän pienen maamme oloissa harvinainen jättiläinen.

Tämä yhtiön kehitys ei ole jäänyt alaisiltanne huomaamatta. Mutta siellä kaukana
Karjalassa, pienennä oksana tässä jättiläispuussa, vaikutamme osaltamme työntekijöinä tämän yhtymän kehitykseen. Toivomme, että Te Herra Vuorineuvos jatkuvasti ja yhtä suurella lämmöllä ja harrastuksella seuraatte meidän kohtaloitamme ja rakennatte Uudesta-Värtsilästä meille niin likeisen vanhan Värtsilän työnjatkajan, sikäli kuin siellä olevat mahdollisuudet huomioon ottaen on mahdollista.

Wärtsilä, se on ikään kuin kappale kansamme historiaa. – Jos meidän pienen kansamme
historia tuntee suuria hengen miehiä, sanan, sävelten, tieteen tai taiteen aloilta ja sillä on ollut suuria sotureita, niin sillä on onni omistaa suuria kykyjä teollisuuden piirissä.

Teidän johdollanne on Wärtsilä yhtymä luonut Suomemme historiaa. Siksi minä toivoisin, että sana Wärtsilä palauttaisi mielenne tänä Teidän juhlapäivänänne hetkeksi vanhaan Värtsilään, sinne lähelle muinaisen kansantarustosta oppimamme hengen mahtajan Väinämöisen laulumaita.

Ja minä pyydän Teitä Herra Vuorineuvos vastaan ottamaan Uuden Värtsilän työläisten vilpittömät onnittelut ja niidennäkyvänä merkkinä tämän Väinämöisen laulumailta
Karjalasta maalatun maalauksen.

1 comment for “”Paluu juurille” – Wärtsilän eläkekerhojen yhteistapaaminen Värtsilässä 17.5.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *