Aurinko tanssii

Pääsiäisaamuna sanottiin auringon tanssivan. Hyvän satovuoden merkkinä pidettiin kirkasta ja selkeää pääsiäisaamua. Vanha kansa sanoi myös, että sateinen pääsiäispäivä tietää heikkoa heinävuotta, mutta kaunis pääsiäispäivä ennusti hyvää vuotta maanviljelijälle.

Pääsiäisen tapoihin kuuluu ortodokseilla yökirkossa käynti. Heillä on tapana kiertää kirkko palavia tuohuksia ja ikoneita kantaen. Luterilaiseen pääsiäiseen kuuluu mm. hiljentyminen pitkänäperjantaina, koska silloin Jeesus kuoli ristillä. Pääsiäisruuista on yleisin mämmi. Toki pääsiäisena tarjotaan myös lampaanlihaa ja kananmunia.

Kyöpelinvuori yhdistetään yleensä tarinoihin pääsiäisnoidista. Paholaisia palvovat noidat lentävät Kyöpelille luudillaan. Kyöpelinvuorta pidetään myös paikkana, jonne kunniallisesti eläneet vanhatpiiat pääsevät.

Pääsiäiseen kuuluvat myös pajunkissat. Pajunkissa on pajun kukinto joka aukeaa varhain keväällä ennen lehtien tuloa. Suomessa pajunkissojen puhkeaminen lumien sulaessa on varma kevään merkki. Monet keräävät pajunoksia ja tuovat ne maljakkoon koristeeksi.

Lapsilla on tapana virpoa palkkaa vastaan vanhoja ihmisiä ”tuoreeks terveeks”. Virpomista varten on koulussa tai kodissa tehty virpo-oksat pajunkissaoksista. Mukaan oksaan on laitettu kreppipaperikukkia. Jotkut vanhat ihmiset nimittävät pajunkissaoksia myös palmuiksi. Nimi tulee siitä, että palmusunnuntaina, kun Jeesus Nasaretilainen ratsasti Jerusalemiin aasilla, hänen eteensä aseteltiin paljunlehviä. Pajunkissoja on pidetty lehvien vastineena.

Pohjanmaalla on tapana polttaa pääsiäiskokkoja noitien ja pahojen henkien karkottamiseksi. Esim. Saksassa on pääsiäiskokoilla tärkeä rooli. Pääsiäispupu on kuvitteellinen jänis, joka tuo lapsille suklaamunia pääsiäisen aikaan.

Jouko Varonen

4 comments for “Aurinko tanssii

 1. No jotain tiedän pääsiäisestä, kun
  perheessämme vaalitaan ort.
  perinteitä. Tietysti pitää myös
  lähteitä käyttää, mutta kun on
  useampi lähde, ei niitä jaksa
  luetella.

 2. Hristos voskrese! Voistinu voskrese

 3. Meillä luterilaisilla oli ja on pyhäjuhla pääsiöinen ja toivoisin sen myös meidän kirkon virallisten edustajien olevan kanssani samaa mieltä. Halutaanko hulapaloo leipäpappien myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *