Pieni ele mutta suuri vaikutus

Äänestyspaikoilla on kerätty kotimaan vammais- ja terveystyön hyväksi vuodesta 1907. Keräyksen aikaisempi nimi oli vaalikeräys ja nimen muutos sai alkunsa gallup kyselyn vastauksista, joissa ilmeni ihmisten yhdistävän keräyksen poliittiseen varainhankintaan. Sitä se ei ole koskaan ollut vaan ensimmäinen keräys keräsi rahaa tuberkuloosin vastustamiseen ja siitä se alkoi. Nimi PIENI ELE otettiin käyttöön 2010 edellä mainitusta syystä ja ajatuksella, että jokainen voi pienellä käytännön teoilla auttaa lähimmäistään ja apua tarvitsevaa. Keräys toteutettiin vaalipaikoilla yksinomaan lipaskeräyksenä 2000 luvulle saakka.

KUKA JÄRJESTÄÄ KERÄYKSEN

Keräyksen järjestää seuraavat 17 vammais- ja terveysjärjestöä paikallisyhdistyksineen. Allergia ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Hengitysliitto, Invaliidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais-ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Psoriasisliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen reumaliitto ja Suomen Sydänliitto.

MITEN KERÄYS JÄRJESTETÄÄN

Pieni ele perustuu laajaan 17 järjestön yhteistoimintaan. Yksi palkattu projektityöntekijä koordinoi keräyksen valtakunnallisesti. Jokaisessa kunnassa järjestöjen paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaehtoisvoimin. Vapaaehtoisia on mukana toistakymmentä tuhatta ihmistä ympäri Suomen. Tohmajärvellä Pieni ele keräyksen suorittavat Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Reumaliitto ry, Sydänliitto ry ja Kuuloliitto. Ilman vapaehtoista lipaskerääjää ei keräystoiminta olisi mahdollista tässä laajuudessa.

KUINKA KERÄYKSEEN VOI OSALLISTUA

Lipaskeräystä suoritetaan Tohmajärvellä lipaskerääjien toimesta vain varsinaisena vaalipäivänä 09.04.2017 kaikilla äänestyspaikoilla. Lipaskeräys on keräystoiminnan tärkein muoto. Siinä lahjoittaja ja lahjoituksen saajan edustaja kohtaavat toisensa kasvokkain. Lahjoittamalla verkkopankin kautta tilinumeroon FI98 5541 2820 0220 11

Tekstiviestillä LAHJOITA 5 numeroon 16301 lahjoitussumma 5€ Soittamalla lahjoitusnumeroon 0600550146 puhelun hinta 5€ + (PVM/MPM)

MITEN LAHJOITUKSET JAETAAN

Lipaskeräyksen lahjoitustuotto jaetaan Tohmajärvellä siten, että puolet tuotosta jaetaan keräystä suorittavien paikallisten toimijoiden kesken ja toinen puoli tilitetään Pienen eleen tilille ja siitä osuudesta vähennetään keräyskulut ja vasta sen jälkeen jaetaan tuotto keräykseen osallistuvien valtakunnallisten keskusjärjestöjen kesken. Verkkopankki, tekstiviesti ja soitto lahjoitusnumeroon, kerätyt varat menevät suoraan Pienen eleen tilille. Keräyskulut ovat pienet noin 10% tuotosta ja ne koostuvat keräysmateriaalin hankinnasta, postituskuluista, markkinointiviestinnästä kuten TV mainonnasta ja yhden työntekijän palkkamenoista. Vuoden 2015 EU vaalien aikana suoritettu keräys tuotti 1,4 miljoona euroa vammaistyöhön.

MITÄ KERÄYSTUOTOLLA TEHDÄÄN

Kerätyt varat käytetään järjestöissä: Kuntoutukseen, apuvälineiden hankintaan, edunvalvontaan, neuvontaan, vertaistukeen ja virkistystoimintaan.

Lipaskerääjänä mukana Kalevi Tikka

3 comments for “Pieni ele mutta suuri vaikutus

  1. Edesmennyt Kirsti Partanen oli aikoinaan uskollinen keräyksen suorittaja Värtsilän ”uurnilla”.

  2. Enpä ole koskaan pysähtynyt syvemmin miettimään tätä vaalikeräystä. Siihenhän törmää aika harvoin. Moniin muihin keräyksiin törmää joskus kyllästymiseen asti. Kiitokset Kaleville tästä selvennöksestä ja tsemppiä tuleviin keräyksiin.
    – Alpo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *