Jäämusiikkia iglussa

Jääsoittimet helisevät Imatran Varpasaaressa

Jääiglun sisällä soi orkesteri

Toni Kainulainen lupaa esitellä meille jääiglua ja jäästä tehtyjä soittimia Imatran Varpasaaressa. Jäämusiikin tekijänä on SounDome-ryhmittymä joka haluaa tehdä Suomea tunnetuksi maailmalla yhdistämällä jääveiston ja musiikin.

Jääsoittimissa, jotka hehkuvat revotulten väreissä, löytyy jäinen versio marimbasta, didgeridoosta, udu-rummusta, kanteleesta ja kitarasta ym. . Opas antaa meille musiikkinäytteitä kun istumme iglussa porontarjoilla päällystetyillä penkeillä. Värit huoneessa vaihtelevat punaisesta siniseen ja keltaiseen.Jään helinä on rauhoittavaa.

Kuulemme myöhemmin musiikkinäytteen oikealta jääorkesterilta. Jäät on nostettu Varpasaaren rannasta ja soittimiin ei kohvajää sovellu, vaan sen pitää olla aitoa raudusjäätä. Suojasää on myös soittimille tuhoisa. Vankaksi rakennetussa jääiglussa on lämpötilaa säätelevät laitteet. Paras sointi saadaan jääsoittimista noin -10 pakkasasteen tietämissä.

Meille esitellään myös kuvia iglun rakentamisesta. Helppoa ei iglun jäädyttäminen ole ollut, mutta rakenne on kestävä, eikä iglu pienistä lämpötilan vaihteluista piittaa.

Jäämestari Juuso Partanen tietää, että soittimet voivat sulaa, jos on lämpöasteita. Kun soittimet tehdään iglussa ja harjoitukset pidetään siellä, ei ole tätä vaaraa. Soittimia on tehty Norjassakin ja tietysti norjalaisten ammattitaitoa on vähän ”lainattu” myös näihin soittimiin.

Kesäisin Varpasaaressa toimii kalastuspuisto ja ravintola, joten jäätaide ei ole ainoa tulonlähde. Lähdemme puistosta ilahtuneina oppaan ystävällisyydestä mietimme jo kesäistä kala- ja ravintolamatkaa näihin maisemiin.

Jouko Varonen

2 comments for “Jäämusiikkia iglussa

  1. Tässä on erinomainen esimerkki jutusta, jollaisia toivoisi näkevänsä Värtsissä myös Värtsilän yritystoiminnasta.

  2. Mitenkähän nuo taiteiijat saavat tuon atelien pysymään pakkasen puolella. Ainakin lumi-iglu lämpiää jonkin verran.

    Joskus olen kuullut kaunista sykyisen ensijään soittoa. se onkin uskomattoman kauniata soitantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *