Huriseva kalakukko

”Leipomo lähti juuri Niiralasta” voi kuulostaa synkältä, mutta ainoastaan, jos ei tiedä mistä on kysymys. Jaatisen Matin suupielet nimittäin nousivat ylöspäin, kun hän kertoi tämän – vielä puhelin korvallaan – Värtsilän kylätalon pihalla innokkaina odotteleville kyläläisille. Nyt se tulee!

Pihaan päästyään Kiteen kotileipomon myymäläauton ehtoisa emäntä asetteli tiskille huokuttelevia maistiaisia: riistapiirakkaa, mustikkakukkoa ja suklaakakkua. ”Eihän noita uskalla maistella, kun sitten niitä ei voi vastustaa”, joku kuiskasi, mutta uskalsi kuitenkin. Kiilasin herkunhimoisena jonossa, ja sain mukaani omena-kanelimunkkipossun päiväkahvin kaveriksi, ja laskiaispullia sulhollekin. Aamukuudelta paistettu ruisleipä ja lanttukukko lähtivät jonkun muun mukaan. Ja tiskit jäivät notkumaan herkuista vielä Näpsä-myymäläauton huristellessa kohti seuraavaa pysäkkiään.

Kylätalon pihassa oli tänä perjantaina monta hymyilevää kasvoa toivottamassa yrittäjälle menestystä. Miten pieni uusi asia kylällä voikaan piristää arjen keskellä! Autollisethan saavat oman kylän ”tytön”, Kirsti Kososen, karjalanpiirakoita Itähuolinnasta keskiviikkoisin ja ruisleipää Kaivolta maanantaisin, eikä Tohmajärven leipomon lämpimäisiäkään voi ohiajaessa vastustaa, mutta nyt saa sitten naapurin mummokin leivonnaisia melkein kotiovelle asti. Liekköhän vielä tietäneekään asiasta?

Katson joelle, kiitän hiljaa mielessäni herkkuhetkestä siivouksen keskellä ja alan jo kaipaamaan Värtsilän pieniä helmiä.

Suupielistä sokerinmuruja pyyhkien,

Elina

Löydät tiedot Näpsä-myymäläauton tulevista seikkailuista Kiteen Kotileipomon facebook-sivuilta ja Värtsilän kylätalon ilmoitustaululta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *